Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Δημοσιογραφία του ΔΟΛου

Τι είναι ένα πραξικόπημα που δεν έγινε; Ό,τι ένα περιπαθές φιλί του Ψυχάρη στο στόμα του εθνοπρεπούς Παναγιώταρου, που δεν δόθηκε. Ή ένας τρελός έρωτας του Κασιδιάρη με Αφγανή καλλονή, που δεν υπήρξε -ο έρωτας, όχι η καλλονή. Ή ένα ακόμα γκολ του Κλάους στον Άρη που δεν μπήκε -δυστυχώς μείναμε στα τέσσερα. Δηλαδή αέρας κοπανιστός, γλωσσική πλαστογραφία, μούφα, το γαρ πολύ του ξενέρωτος γεννά παραφροσύνη.
Εντούτοις και παρʼ όλα αυτά. Αν και το πραξικόπημα δεν έγινε, το σχετικό δημοσίευμα του "Βήματος" έγινε. Και μπορεί να μη διδάσκει τον λόγο της αληθείας, αλλά όλο και κάτι διδάσκει σε όσους γηράσκουν αεί διδασκόμενοι. Τι; Μια μέθοδο δημοσιογραφικής έρευνας και στρατιωτικής ούτως ειπείν παράταξης στοιχείων. Τα βουτάς, τα υποχρεώνεις να μπουν στη σειρά, τους ρίχνεις μερικές κάμψεις, και είναι έτοιμα για όποιο σχηματισμό γουστάρεις. Από σύμπλεγμα που καταδικάζει ο Πειραιώς μέχρι πραξικόπημα Φραγκούλη.

Ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο μπορούμε να αποδείξουμε στο πιτς φιτίλι ότι εκτός από το πραξικόπημα που δεν έγινε, υπάρχει κι ένα πραξικόπημα που θα γίνει. Το πραξικόπημα του Ψυχάρη! Στοιχεία; Πρώτον, ο συγκεκριμένος εκδότης αποσταθεροποιεί ύπουλα το σύστημα με τις εφημερίδες του -και μόνο μια ματιά στα γραφτά του Δανίκα ή του Μαλούχου να ρίξεις, φτάνει. Δεύτερον, απομάκρυνε από το "Βήμα" γνωστούς δημοκράτες όπως ο Παντελής Καψής. Τυχαίο; Τρίτον, έχει στενές σχέσεις με ανώτατους αξιωματικούς του στρατεύματος -για παράδειγμα, η κόρη στρατηγού εργάζεται στο ραδιοσταθμό του. Τέταρτον, εξευτέλισε τον πρωθυπουργό που ξήλωσε τους καραβανάδες και μας έσωσε, τον ΓΑΠ, αν θυμάστε, αποκαλύπτοντας στα καλά καθούμενα ύποπτη μυστική συνάντηση μαζί του. Και πέμπτον, έβγαλε τώρα την ιστορία του πραξικοπήματος που δεν έγινε. Γιατί; Για να κρυφτεί πίσω του, όπως η χούντα του Παπαδόπουλου κρύφτηκε κάποτε πίσω από τη χούντα του βασιλιά.
Τα στοιχεία είναι απλώς ενδεικτικά - με τη δημοσιογραφία του ΔΟΛου μπορείς να βρεις δεκάδες ακόμα, αρκεί να έχεις όρεξη. Τουθόπερ το μόνο που μένει είναι το ηθικό-δημοκρατικό δίδαγμα, το οποίο αντλούμε φυσικά από το "Βήμα": Θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση αν η έρευνά μας αποτελέσει αφορμή και για περισσότερη επαγρύπνηση… την ολιγωρία δεν θα την συγχωρέσει ούτε ο Λαός ούτε η Ιστορία.
Τη βρεγμένη σανίδα θα τη συγχωρέσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου