Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

"Κλείνει" το επάγγελμα του... τραπεζίτη

Στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες εκστράτευσαν χθες οι τραπεζίτες αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς όποια από τρεις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha και Eurobank) αποκτήσει το δαχτυλίδι από τη μητρική Credit Agricole θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθος και το ειδικό βάρος της στην τραπεζική αγορά και θα ωφεληθεί από τα πρόσθετα κεφάλαια που θα εισφέρει η γαλλική τράπεζα.
Σε κούρσα της μιας ανάσας η αγορά της Εμπορικής
Οι τελικές επικαιροποιημένες προσφορές όπως έχει γίνει γνωστό θα εξετασθούν από την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και φυσικά τη μητρική γαλλική τράπεζα, προκειμένου να σταθμιστούν τα ειδικά βάρη του νέου σχήματος.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι όποια τράπεζα (σ.σ.: δεν αποκλείεται στους Έλληνες μνηστήρες να παρεισφρήσει την τελευταία στιγμή κάποιος ξένος ανταγωνιστής) αποκτήσει την Εμπορική θα χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
 Και το ακόμα σπουδαιότερο: οι τέσσερις θαλαμοφύλακες του τραπεζικού συστήματος, που παραβρέθηκαν στη θυσία της Αγροτικής Ιφιγένειας γύρω από τον βωμό του άγνωστου μεγαλοτραπεζίτη, θα ελέγχουν το 90,7% του συνολικού ενεργητικού της εγχώριας αγοράς. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον υγιή ανταγωνισμό και τον ασφυκτικό έλεγχο της χειμαζόμενης αγοράς στη χώρα μας και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Σειρά μετά την Εμπορική παίρνει φυσικά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς η κυβέρνηση περιφρονώντας τις αντιδράσεις των εργαζομένων (σ.σ.: αλήθεια που είναι η ΟΤΟΕ αυτή την περίοδο;) στην ΑΤΕ και στο ΤΤ δρομολογεί την πώληση του εναπομείναντος 44% του μετοχικού του κεφαλαίου (34% το δημόσιο και 10% τα ΕΛΤΑ).
Υπόψη ότι στο τέλος του 2011 η Emporiki Bank είχε ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων έφταναν τα 19 δισ. Ευρώ, ενώ οι καταθέσεις τα 11 δισ. ευρώ. Στον όμιλο απασχολούνται 5.200 εργαζόμενοι. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ενεργητικό ύψους 104 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 70,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις 57,4 δισ. ευρώ, η Eurobank ενεργητικό 73 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 50 δισ. ευρώ, καταθέσεις 31 δισ. Ευρώ, ενώ η Alpha Bank διαθέτει ενεργητικό 57 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 48 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 27 δισ. ευρώ.
Οι κινήσεις των μεγαλοτραπεζιτών διευκολύνονται μέχρι κεραίας από τις τροποποιήσεις που έγιναν πρόσφατα στη διάταξη περί ανακεφαλαιοποίησης, καθώς δίνει τη δυνατότητα να λογισθεί η αξία της Εμπορικής ως εισφορά στην ΑΜΚ της τράπεζας που θα την απορροφήσει. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι οι ιδιώτες μέτοχοι της αγοράστριας τράπεζας δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Όλα προσφέρονται στο ταψί, αφού Credit Agricole χρηματοδότησε πρόσφατα τη θυγατρική της με 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα παραμείνει ως κεφάλαιο. Έτσι, όποια τράπεζα αποκτήσει τελικά την Εμπορική, θα έχει βρει λύση για την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρηθεί το ιδιωτικό μάνατζμεντ.
Στο θέμα της αξιολόγησης οι προσφορές θα περάσουν από τρία στάδια: για τη γαλλική τράπεζα το βασικό κριτήριο θα είναι η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής και σε τι εκτιμώμενη αξία «μεταφράζεται», ενώ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δευτερευόντως για την Τράπεζα της Ελλάδας και το ΤΧΣ θα κριθεί κατά πόσο η συμφωνία συμφέρει στην υποψήφια αγοράστρια τράπεζα και αν η Εμπορική ταιριάζει στο προφίλ της, δηλαδή αν οι δραστηριότητες και τα δίκτυα τους έχουν συμπληρωματικότητα.
Ερωτηματικά εγείρονται για το ποια καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα βάλουν λουκέτο και πόσοι από το προσωπικό θα οδηγηθούν σε αναγκαστική εθελούσια έξοδο ή σε απολύσεις. Και αυτό επειδή η Εμπορική διαθέτει μεγάλο δίκτυο, ενώ οι τρεις υποψήφιες αγοράστριες έχουν υπερεπαρκές προσωπικό. Μόνο στο εξωτερικό η Εμπορική αριθμεί 99 καταστήματα (23 στην Αλβανία, 30 στη Βουλγαρία, 34 στη Ρουμανία και 12 στην Κύπρο).
Δυσεπίλυτος είναι και ο γρίφος αν προηγηθεί συγχώνευση της Εμπορικής με την τράπεζα που θα κερδίσει το δαχτυλίδι από τη γαλλική τράπεζα και ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος ή θα επιλεγεί η αντίστροφη διαδικασία. Έτσι κι αλλιώς η απόκτηση της Εμπορικής παραπέμπει σε κούρσα μιας ανάσας και όχι σε αγώνισμα παρατεταμένης ταχύτητας ή ημιαντοχής.


ΠΙΝΑΚΑΣ

`Τράπεζα`Δίκτυο`Καταθέσεις (σε
```δισ. Ευρώ)
```31/3/2012
`Εθνική`542`57,4
`ΑΤΕ`468`14,3
`Alpha`414`27,9
`Eurobank`402`30,5
`Πειραιώς*`346`20,9
`Εμπορική`323`11,3
`Τ.Τ.`150`10,9

* Η Πειραιώς μαζί με την ΑΤΕ αριθμεί 814 καταστήματα με καταθέσεις 35,2 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου