Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Κυβέρνηση: Φουλ του Μνημονίου κατ' εντολήν τρόικας

Έπειτα από τεχνητή κρίση 48 ωρών, η δύσκολη απόφαση ελήφθη και τώρα... πρέπει να υλοποιηθεί. Τα τηλέφωνα των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου, Φ. Κουβέλη και Γ. Στουρνάρα έχουν πάρει φωτιά από την περασμένη Πέμπτη, καθώς ώς σήμερα το μεσημέρι θα έχει κλειδώσει η δέσμη άγριων μέτρων ύψους 11,5 δισ., κατ' εντολήν των δανειστών.
Με την κυβερνητική συνοχή τραυματισμένη και τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων να διέπονται πια από καχυποψία, η κυβέρνηση υποχρεούται -από την πολιτική της απόφαση να προωθήσει μονομιάς τα άγρια μέτρα- να έχει παρουσιάσει έως σήμερα το μεσημέρι όλη τη δέσμη μέτρων, που αναμένεται να βυθίσει στην ύφεση και την ανεργία την οικονομία και την κοινωνία.
Ήδη έχουν προγραμματιστεί νέες συσκέψεις κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των αρχηγών που συγκροτούν την κυβέρνηση, για αύριο και για μεθαύριο. Θα πρόκειται για τις πρώτες συσκέψεις μετά την πρόσκαιρη διαφωνία του Ευ. Βενιζέλου -και δευτερευόντως του Φ. Κουβέλη- για τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα λήψης τους. Οι αρχηγοί θα ενημερωθούν από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, για την οριστική κατάληξη των συζητήσεών του με την τρόικα, η οποία αναμένεται να προκύψει από τη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών.

Οι κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται, αύριο και μεθαύριο, να συζητήσουν για την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης (στις 21 Αυγούστου ανοίγει η Ολομέλεια της Βουλής), αλλά και για αποκρατικοποιήσεις, καθώς σειρά παίρνουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Εμπορική Τράπεζα, με διαδικασίες-εξπρές. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται ειπών σε συνομιλητές του ότι “η κυβέρνηση πρέπει να έχει δώσει απτά δείγματα γραφής ώς τις συναντήσεις στο Βερολίνο και στο Παρίσι”.

Συναντήσεις Σαμαρά
Ο λόγος για τις συναντήσεις που θα έχει ο Αντ. Σαμαράς με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αν. Μέρκελ, στις 24 Αυγούστου, αλλά και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, μία ημέρα αργότερα. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι σε αυτά τα δύο ραντεβού Σαμαρά -και κυρίως σε αυτό στο Βερολίνο- θα κριθούν πολλά πράγματα, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει από τη Γερμανίδα καγκελάριο μια σαφή δήλωση στήριξης της Ελλάδας και της κυβέρνησης, ενώ θα κάνει την πρώτη νύξη για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Πάντως, συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά ήδη χαμηλώνουν τον πήχυ των προσδοκιών, αφού παραδέχονται ότι η Αν. Μέρκελ δύσκολα θα δείξει την ένθερμη στήριξή της στην ελληνική οικονομία, ενώ πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του Μαξίμου από το Βερολίνο θέλουν τη γερμανική -και όχι μόνο- κυβέρνηση να θεωρούν “πρόωρο και πρώιμο” το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής - πολλώ δε μάλλον για γενικότερη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Βαρύ κλίμα για τα μέτρα
Πάντως, το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι βαρύ και μεταξύ των υπουργών, αλλά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν κρύβουν σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις τους την ανησυχία τους για το κοινωνικό και το πολιτικό κόστος των νέων μέτρων, ενώ πολλοί υπουργοί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και αδυνατούν, όπως έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου, να βρουν τα νούμερα των περικοπών που τούς έχουν ζητηθεί. Αίνιγμα αποτελούν για το υπουργείο Εργασίας και τον Γ. Βρούτση τα 5,5 δισ. ευρώ περικοπών που απαιτεί η τρόικα, ενώ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, έχει διαμηνύσει στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι αδυνατεί να βρει επιπλέον 1 δισ. περικοπών από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Βαρύ είναι το κλίμα και στο υπουργείο Υγείας, αφού τα “λουκέτα” σε κλινικές θα είναι τόσο πολλά που οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει τον υπουργό, Αν. Λυκουρέντζο, ότι “το ΕΣΥ θα γυρίσει 25 χρόνια πίσω”. Αντίστοιχη αναταραχή επικρατεί και μεταξύ των “γαλάζιων” βουλευτών, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι “η διαγραφή Νικολόπουλου ήταν μόνο η αρχή”.

Ο “απρόβλεπτος” Βενιζέλος
Την ίδια στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, οι πρόσφατες “παλινωδίες” του Ευ. Βενιζέλου, αλλά και οι σαφείς αποστάσεις που έλαβε από την κυβερνητική πολιτική (“είμαι αναγκασμένος να δεχθώ την εκτίμηση του πρωθυπουργού, δεν θα είμαι αυτός που θα προκαλέσει εκλογές”, δήλωσε μετά τη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης) έχουν δημιουργήσει κλίμα καχυποψίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, από στελέχη της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιγράφεται ως “απρόβλεπτος παράγοντας” του κυβερνητικού σχήματος, ενώ συνομιλητές του Αντ. Σαμαρά επιβεβαιώνουν το κλίμα καχυποψίας που επικρατεί στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες του κ. Βενιζέλου, όταν τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και, ως εκ τούτου, τα κόμματα του μνημονιακού κυβερνητικού συνασπισμού θα αρχίσουν να εισπράττουν τα κύματα - ή μάλλον το... τσουνάμι- του πολιτικού κόστους.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μπορεί σήμερα να “κλειδώνουν” οριστικά τα μέτρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανακοινωθούν σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει λάβει εντολή να μην ανακοινώσει τίποτε ώς τις 20 Αυγούστου, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θα περιμένει πρώτα την τελική έκθεση της τρόικας, η οποία αναμένεται θετική. Τότε, ο Αντ. Σαμαράς θα προβεί στην ανακοίνωση των μέτρων, επικαλούμενος ως επικοινωνιακό “αντιστάθμισμα” τη θετική έκθεση της τρόικας και, άρα, την επικείμενη εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου.

Η “συνέπεια” της ΔΗΜ.ΑΡ. και οι εσωκομματικοί τριγμοί
Μπορεί στις αρχές της εβδομάδας να φάνηκε ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. έχει συγκροτήσει άτυπη συμμαχία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο άλλαξαν τις συνθήκες μεταξύ των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.
Οι δύο άνδρες, πριν από τη σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου, μοιράζονταν τις ίδιες ενστάσεις για τη λήψη όλων των μέτρων μεμιάς, ενώ, όπως φάνηκε στη συνάντηση που είχαν πριν συνομιλήσουν με τον Αντ. Σαμαρά, είχαν συμφωνήσει να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο πίεσης προς τον πρωθυπουργό και την τρόικα. Ωστόσο, εντός του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φ. Κουβέλης υιοθέτησε στάση “γεφυροποιού” μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι, αφʼ ης στιγμής ο Αντ. Σαμαράς επιμένει στην εκτίμηση πως χωρίς όλα τα μέτρα τώρα, κινδυνεύει η πορεία της Ελλάδας στο ευρώ, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να στηρίξει το δόγμα Σαμαρά-Στουρνάρα.
Με τον τρόπο αυτό, ο Φ. Κουβέλης έθεσε, κατʼ ουσίαν, σε πολιτική απομόνωση τον Ευ. Βενιζέλο και, ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε... “αναγκασμένος” να δεχθεί τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού. Άλλωστε, συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. εξηγούν πως οι όποιες διαφοροποιήσεις του Φ. Κουβέλη από την κυβερνητική γραμμή δεν ερμηνεύονται με σενάρια απομείωσης του πολιτικού κόστους, αλλά “είναι φυσιολογικές, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των τριών πλευρών”.
Άλλωστε, την πολιτική απόφαση των αρχηγών πήρε στους ώμους του και επισήμως ο Φ. Κουβέλης με την ομιλία του στην Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ., την περασμένη Πέμπτη, όταν ξεκαθάρισε στους βουλευτές του ότι “η άρνηση να εξασφαλίσουμε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ σημαίνει ταυτόχρονη άρνηση να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και για τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και για τη συνολικότερη διαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου”. Παράλληλα, ο Φ. Κουβέλης δεν παρέλειψε, στην ίδια ομιλία, να “αδειάσει” τον Ευ. Βενιζέλο, σημειώνοντας με νόημα ότι “θα ήταν πολύ εύκολο να επιλέξουμε τον καταγγελτικό λόγο για όσα δεν έχουμε απόλυτη ταύτιση”.

Αναταραχή μεταξύ βουλευτών
Πάντως, η πολιτική απόφαση του Φ. Κουβέλη να υποστηρίξει το δόγμα Σαμαρά-Στουρνάρα δεν περνά αβρόχοις ποσί από την Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. Τουλάχιστον δύο βουλευτές, οι Γ. Μιχελογιαννάκης και Οδ. Βουδούρης, τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν τα τελικά μέτρα, οπότε και θα καθορίσουν τη στάση τους. Ο κ. Βουδούρης, μάλιστα, έχει ήδη απασφαλίσει. Προχθές δήλωσε “δικαιωμένος” για την άποψή του περί μη στήριξης της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ επισήμανε με νόημα ότι “δεν μπορεί να συμφωνήσει με μια τακτική που λέει 'εφαρμόστε το Μνημόνιο και μετά η επαναδιαπραγμάτευση'”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου