Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Οι εργολάβοι της κατεδάφισης...

Ακούγοντας τους συνεταίρους της κυβέρνησης μετά την συνάντησή τους με τον αρχισυνέταιρο πρωθυπουργό, το συμπέρασμα ήταν finito la musica. Έκλεψαν, με το πιστόλι του ευρώ στον κρόταφο, την ψήφο -κυρίως- των φοβισμένων ηλικιωμένων πολιτών, υποσχόμενοι πως η κρίση δεν θα πάει παρακάτω και πως έχουν σχέδια για ανάκαμψη και βούληση για επαναδιαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αν όχι ψεύτες και τυχοδιώκτες, σίγουρα ανίκανοι. Μιλώντας ο κορυφαίος αμοραλιστής πολιτικός και ηγέτης μιας μικρής εταιρείας νεοφιλελεύθερων οπορτουνιστών, που ονομάζεται ακόμα ΠΑΣΟΚ, είπε χωρίς ντροπή: Η πολιτική της κυβέρνησης δεν βγαίνει με τίποτα και η ύφεση το 2013 αλλά και το 2014 θα είναι παραλυτική. Η ελληνική οικονομία δεν θα πιάσει κανένα στόχο και η κοινωνία θα εκραγεί. Πλην όμως -συμπλήρωσε- ο κ. Σαμαράς του είπε πως αν δεν υπακούσουμε στην τρόικα τώρα για όσα απαιτεί, θα σταματήσει η χρηματοδότηση και θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ. Οπότε ως λαϊκός ηγέτης, αποφάσισε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να φύγουν οι Έλληνες.

Καταπληκτικοί ηγέτες και προ πάντων πατριώτες και υπεύθυνοι. Αποφάσισαν να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να φύγουν οι Έλληνες...
Ο ΦΩΤΗΣ, με τον μοναδικό του τρόπο, αποφεύγει τα τρέχοντα και βλέπει πάντα μακριά. Λέει τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να γίνει, αλλά αυτό που γίνεται δεν τον αφορά. Ο Φώτης έχει ρίξει όλο το βάρος της δουλειάς των επιτελών της ΔΗΜ.ΑΡ. για την οικονομία στον τέταρτο χρόνο της θητείας της παρούσης κυβέρνησης. Τότε δηλαδή που δεν θα υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και πιθανόν ούτε η ίδια η Ευρωζώνη.
Καταλάβατε τώρα τι σήμαινε, κατά Σαμαρά - Βενιζέλο, ο μοναδικός όρος που έθεταν στον Αλέξη Τσίπρα μετά τα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου, να σχηματίσει δική του κυβέρνηση με μοναδικό όρο να μείνει η χώρα στο ευρώ;!
ΛΟΙΠΟΝ; Για να μην πολυλογούμε. Η ελληνική οικονομία έχει χρεωκοπήσει. Μια επταετία άγριας ύφεσης δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο, ακόμα και σε περιόδους παγκοσμίων πολέμων. Όπως συνέβη στην Ελλάδα, μετά στην Ιταλία και τώρα στην Ισπανία, τεράστια κεφάλαια μετακινούνται σε χώρες - καταφύγια και σε φορολογικούς παραδείσους. Με λίγα λόγια, δυνατότητες ανάπτυξης δεν υπάρχουν, καθώς τούτοι εδώ που κυβερνούν δεν έχουν την παραμικρή ιδέα, κινούμενοι ιδεοληπτικά, με ξεπερασμένα τσιτάτα του Φρίντμαν. Άλλωστε, δεν ήρθαν για να κάνουν ανάπτυξη και να αναδιατάξουν την ελληνική οικονομία. Ως εργολάβοι που εκτελούν συμβόλαια πώλησης ή επί το ακριβέστερο εκποίησης έναντι πινακίου φακής της δημόσιας περιουσίας λειτουργούν, καθώς κανείς δεν δίνει φράγκο για επιχειρήσεις που δεν είναι μονοπωλιακές, σε μια περίοδο διάλυσης της εσωτερικής αγοράς. Θέλετε χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τη δωρεά της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς;
ΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ λοιπόν τον χρόνο που ζητάνε από τους πιστωτές, όταν μάλιστα ανακοινώνουν πως θα τους ενοχλήσουν, θα θέσουν δηλαδή θέμα αναδιαπραγμάτευσης και επιμήκυνσης του Μνημονίου, όταν αυτό μπορεί να περάσει; Δηλαδή αν δεν θα μπορεί να περάσει στο Eurogroup, δεν θα το θέσουν καθόλου και θα κυβερνούν για να απολαμβάνουν την εξουσία, έστω και αν το έργο είναι γκραν γκινιόλ! “Όταν το χρέος σου είναι μεγαλύτερο από τα δυνητικά σου έσοδα (τωρινά και μελλοντικά), έχεις πτωχεύσει. Τελεία και δυστυχώς παύλα. Αν σου δανείσουν και άλλα ποσά, ακόμα και με χρονική επιμήκυνση, απλώς καθυστερείς την πτώχευση, καθώς χρησιμοποιείς τα δανεικά για να αποπληρώνεις τις δόσεις των προηγούμενων δανείων, εξασφαλίζοντας όμως ότι όταν θα έρθει η πτώχευση, το 'μπαμ' θα είναι μεγαλύτερο”, εκτιμά ο Γιάννης Βαρουφάκης.
ΤΟ “ΚΟΥΡΕΜΑ” του χρέους, με τον τρόπο που το υλοποίησε ο Βενιζέλος, προκάλεσε τεράστια ζημιά στους εγχώριους -ειδικά- φορείς (Ασφαλιστικά Ταμεία, εταιρείες, ιδιώτες αποταμιευτές, ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες) και έβγαλε τη χώρα για πολλά χρόνια από τον χάρτη της κρατικής αξιοπιστίας. Η μείωση και η διαγραφή του χρέους σε τέτοιου χαρακτήρα κρίσεις απαιτεί κεντρικό ρυθμιστικό ρόλο από την ΕΚΤ. Αλλά αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα.
ΤΟ ΨΕΜΑ του Βενιζέλου σε ό,τι αφορά το όφελος της ελληνικής οικονομίας από το PSI, το οποίο όρισε στα 100 δισ. ευρώ, άρεσε και στον αφελή ΓΑΠ, που μίλησε για παγκόσμιο ρεκόρ! Όπως τα υπολόγισε με επίσημα στοιχεία ο καθηγητής Μ. Γκίβαλος, στο τελευταίο του άρθρο στο “Παρόν”, στο τέλος του 2011 το δημόσιο χρέος έφτανε τα 380 δισ. ευρώ ή 165,3% του ΑΕΠ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 μειώθηκε λόγω του PSI στα 280,4 δισ. ευρώ. Στις αρχές Ιουνίου (εφέτος) το δημόσιο χρέος έφτασε τα 315 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό πρέπει να συμπεριλάβουμε 31 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών συν καλύψεις του Δημοσίου προς την ΕΚΤ. Με λίγα λόγια, το χρέος σήμερα, είναι 346 δισ. ευρώ ή 165% του ΑΕΠ, δηλαδή μη διαχειρίσιμο. Τι κάνουμε λοιπόν, κ. Βενιζέλο; Ό,τι πει ο Σαμαράς; Εσείς, κ. Φώτη; Ισχύει η προγραμματική συμφωνία των τριών αρχηγών; Εκτιμούσα (λόγω και της ανικανότητάς σας) πως δεν θα προλάβετε τη μαγειρίτσα, αλλά έτσι όπως πάτε, δεν θα προλάβετε ούτε τη γαλοπούλα.
d.christou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου