Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ράιχενμπαχ: H Ελλάδα είναι σε κρίσιμη κατάσταση

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν δύσκολοι δρόμοι», τόνισε ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι κρίσιμη και είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί τώρα, ακόμη και με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αν δεν τύχουν σωστής διαχείρισης τα οικονομικά της χώρας».

«Περιμένω με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση. Πιστεύω ότι υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση των εσόδων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, «έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη λήψη αποφάσεων στην ελληνική Διοίκηση».

Αναφερόμενος στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έκανε λόγο για ανάγκη «βελτίωσης των εξαγωγών, απλοποίηση των διαδικασιών για ίδρυση επιχειρήσεων, μείωση της γραφειοκρατίας, άρση των περιορισμών δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Εξειδικεύοντας τη θέση του στο θέμα της γραφειοκρατίας, ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι «οι εταιρείες καλούνται να κρατούν αρχεία για φορολογικούς λόγους, τα οποία όμως είναι πολύπλοκα και επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Είναι πολύ σημαντικό -πρόσθεσε- να αντικατασταθεί αυτή η διαδικασία από ένα πλαίσιο που θα κρατά μια καλή ισορροπία μεταξύ της καταγραφής των αρχείων και της φοροδιαφυγής».

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μείωση του διοικητικού βάρους και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων. «Το πρώτο βήμα είναι να αποσυμφορηθούν οι περιοχές που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τις εξαγωγές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις «πολύ σημαντικές για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ανέφερε ότι «ένα 15 δισ. έως το 2015 μπορεί να είναι εφικτό, αλλά θα πρέπει να είναι θετικές οι αγορές».

Για το Δημόσιο, ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι ο ΟΟΣΑ και Γάλλοι εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται ήδη αλλαγές με στόχο τη ταχύτερη λήψη αποφάσεων και τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%.

Σημειώνεται πως το πρωί της Τρίτης ο κ. Ράιχενμπαχ είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στις 16:30 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Κ. Μητρόπουλος: Δεν έχουμε άλλο χρόνο

Από το συνέδριο του Economist, ο Κώστας Μητρόπουλος, επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων τόνισε: «Δεν έχουμε άλλο χρόνο, πρέπει να εκτελέσουμε τα υπεσχημένα προς τους ίδιους τους εαυτούς μας». Ο κ. Μητρόπουλος μετέφερε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη διεκπεραίωση 28 αποκρατικοποιήσεων (καταγεγραμμένα 82.000 ακίνητα).

Αναφερόμενος στους λόγους καθυστέρησης των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα απέναντι στους δανειστές της, μίλησε για επιπτώσεις από τις διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες στη δυνατότητα συνεδρίασης του ΔΣ του Ταμείου.  Παράλληλα, στάθηκε στον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές και στην αξίωση των επενδυτών για «περισσότερη ορατότητα» γύρω από το μέλλον της χώρας πριν από οποιαδήποτε πρωτοβουλία, στη δυσκολία χρηματοδότησης των επενδυτών από το τραπεζικό σύστημα αλλά και στις 72 νομικές και διοικητικές ενέργειες -αρμοδιότητα της κυβέρνησης- η υλοποίηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, σήμερα σημειώνεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για 6 αποκρατικοποιήσεις (Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, αεροδρόμιο Ελληνικού κ.ά.). Επίσης, άλλες 9 προετοιμάζονται (Ελληνικά Πετρέλαια, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) και 13 θα τεθούν στο προσκήνιο στο εγγύς μέλλον (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες).

Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι οι προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις -σε δεύτερο χρόνο- θα οδηγήσουν περαιτέρω σε υποδομές ύψους 8 δις και ακίνητη περιουσία ύψους 18 δις. Σύμφωνα  με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να συνδράμουν με 3% του ΑΕΠ και 150.000 θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος επικαλέστηκε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού τάσσεται υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Επιπλέον, διαπίστωσε ότι σήμερα υπάρχει η τάση προτίμησης επενδύσεων σε ελληνικά ομόλογα (τα οποία βρίσκονται σε έκπτωση της τάξης του 85%) παρά σε φυσικές επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου