Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Φ. Κουβέλης: Παρουσίασε τις περικοπές ως παροχές

Να δώσει την εικόνα ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα είναι ηπιότερα από το αναμενόμενο κι ότι τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα δεν απειλούνται από τα μέτρα αυτά επιχείρησε ο Φ. Κουβέλης με τις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης για τα μέτρα των 11,5 δισ. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. παρέπεμπαν εμφανώς στη λογική της παροχολογίας με τον Φ. Κουβέλη να υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012, «αντιθέτως θα επιχειρήσουμε να ελαφρύνουμε τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα της χώρας». Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. τόνισε ότι ο βασικός στόχος της αναδιαπραγμάτευσης και του σχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κι επέμεινε ότι τα ισοδύναμα μέτρα θα βρεθούν από την περιστολή των δημοσίων δαπανών κι όχι από περικοπές μισθών.
Ο Φ. Κουβέλης έκανε αναφορές σε σειρά ισοδύναμων μέτρων και ελαφρύνσεων, ενώ «έπαιξε και το χαρτί» της πάταξης της φοροδιαφυγής και του μαύρου πολιτικού χρήματος ως πηγής ανεύρεσης πόρων
Ο Φ. Κουβέλης έκανε αναφορές σε σειρά ισοδύναμων μέτρων και ελαφρύνσεων, ενώ «έπαιξε και το χαρτί» της πάταξης της φοροδιαφυγής και του μαύρου πολιτικού χρήματος ως πηγής ανεύρεσης πόρων. Δεν ξέχασε βέβαια και τις «διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», αλλά ούτε και την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι σημαντικό ποσό από τη νέα χρηματοδότηση θα δοθεί ώστε να αναζωογονηθεί η αγορά και να περιοριστεί η ανεργία.

Σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη, θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, ενώ θα δοθούν επιδόματα σε νοικοκυριά με βάση γεωγραφικά κι εισοδηματικά κριτήρια ώστε να εξομαλυνθούν οι επιπτώσεις από την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. προανήγγειλε κι εξαιρέσεις από το τέλος ακίνητης περιουσίας, αλλά και περισσότερες δόσεις για όσους δεν εξαιρεθούν, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για χαλάρωση του "Τειρεσία" με σκοπό να δοθούν «ανάσες» στην αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου