Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Κλειδώνουν σήμερα τα σκληρά μέτρα, αυστηρό μήνυμα Μπαρόζο

Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να βαδίσει στον δρόμο του Μνημονίου αποδεικνύεται δύσκολη και ο δρόμος αυτός δύσβατος. Προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα νέα μέτρα που θα κληθεί να λάβει, ώστε να τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου, την ώρα που στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, έρχεται σήμερα για να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στον Αντ. Σαμαρά να “κάνει ό,τι είναι απαραίτητο”.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό κατά γράμμα εφαρμογή του Μνημονίου
Ο Ζ. Μπαρόζο, που έρχεται στην Αθήνα με δική του πρωτοβουλία και θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τονίσει στον Αντ. Σαμαρά ότι ναι μεν υπάρχει πολιτική βούληση να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά αφού πρώτα η κυβέρνηση υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός, αφού υποσχεθεί ότι θα τηρήσει το Μνημόνιο... και με το παραπάνω (όπως χαρακτηριστικά προανήγγειλε χθες, μιλώντας στην Κ.Ο. της Ν.Δ.), θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν τη βοήθειά του, προκειμένου να πειστούν και οι υπόλοιποι δανειστές να μη ληφθούν για εφέτος περισσότερα μέτρα για τις “μαύρες τρύπες” του προϋπολογισμού, πλην των 3,5 δισ. που προβλέπονται από τον Μάρτιο.


Σύσκεψη για τα μέτρα
Αν και κυβερνητικές πηγές αρμοδίως τόνιζαν χθες την αισιοδοξία τους ότι η τρόικα και οι θεσμικοί εταίροι της χώρας θα δεχθούν το αίτημα Σαμαρά να μην απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για εφέτος, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, που έχουν ήδη επαφές με την τρόικα, αμφισβητούσαν έντονα τη “θετική διάθεση” των εταίρων. Συν τοις άλλοις, αποτελεί ερώτημα πώς ο ίδιος άνθρωπος, δηλαδή ο πρωθυπουργός, που δηλώνει ότι “θα τηρήσει το Μνημόνιο και τους στόχους με το παραπάνω”, θα ζητήσει να... μην καλυφθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις για το 2012.
Πάντως, για τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και για τα “ισοδύναμα” των 3,5 δισ. για εφέτος θα συζητήσουν σήμερα το μεσημέρι, πριν τη συνάντηση Σαμαρά-Μπαρόζο, οι αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα έχουν νέα σύσκεψη κορυφής, όπου θα ενημερωθούν από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, για όλα τα μέτρα, ώστε να καλυφθεί ο στόχος των άγριων περικοπών για το 2013 και 2014. Κατά πληροφορίες, τα 6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Υγείας, που θα αναλάβουν το βάρος των άγριων περικοπών κοινωνικών επιδομάτων, συντάξεων, αλλά και παροχών νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης.
Πάντως, ώς αργά χθες το βράδυ, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έσβηναν και έγραφαν τα νέα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ πληροφορίες ήθελαν τον Γ. Στουρνάρα να στέλνει ήδη από χθες το προσχέδιο (draft) των μέτρων στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, τελικά πηγές της Καραγεώργη Σερβίας διέψευδαν τις πληροφορίες αυτές. Έτσι, οι δύο αρχηγοί θα ενημερωθούν σήμερα για τα μέτρα, ενώ η τρόικα θα ενημερωθεί νωρίτερα από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Αγώνας δρόμου
Παράλληλα με τον Γ. Στουρνάρα, ενεργό συμμετοχή στις περικοπές είχε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας χθες και συμφώνησαν για τα μέτρα. Κυβερνητικές πηγές παραδέχονταν, σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις, ότι η τρόικα έχει ζητήσει σε πρώτη φάση από το υπουργείο Υγείας την αναστολή λειτουργίας του 1/3 των νοσοκομείων της χώρας. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι περικοπές κονδυλίων θα αφορούν αποκλειστικά λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ο Αν. Λυκουρέντζος, πάντως, συμφώνησε χθες με τον πρωθυπουργό να περικοπούν δημόσιες δαπάνες υγείας ύψους 600 εκατ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, ενώ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι οι περικοπές “δεν θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο”.
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης “να πετύχει τους στόχους της” υπογράμμισε μετά τη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το 44% από τις περικοπές - μαμούθ, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου