Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Φώτης ο λιπαντικός

Τους βλέπεις στη φωτογραφία τους τρεις συγκυβερνήτες και αισθάνεσαι ένα κύμα εμπιστοσύνης, σχεδόν αγαλλίασης, να σε κατακλύζει. Τέσσερις στρατηγοί -υπολογίζουμε και τον Στουρνάρα φυσικά - κινάν και παν για πόλεμο στο μακρινό το Ιράν. Κι δεν τα καταφέρουν να νικήσουν εντελώς βρε αδελφέ, σκέφτεσαι, τουλάχιστον θα μας εκπροσωπήσουν με αξιοπρέπεια και θα δώσουν τη μάχη σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, όπως ρητά αποφάσισαν χτες. Για την αναδιαπραγμάτευση, για την τροποποίηση, για την απαγκίστρωση, ρε γαμώτο.
Και τι ωραία που τα είπαν μετά τη συνάντηση -σχεδόν κομμουνιστικά, ή εν πάση περιπτώσει με ευαισθησία στρατευμένου ποιητή, ο Φώτης ιδιαιτέρως και ο Ευάγγελος δευτερευόντως. Τους τα χάλασε λιγάκι ο αδέξιος Στουρνάρας -όνομα και πράμα- αλλά η γενική εικόνα έμεινε: Δεν θα πάρουμε κανένα πρόσθετο μέτρο εντός του 2012, δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες περικοπές, θα ξαλαφρώσουμε τους κοινωνικά ασθενέστερους, θα εξαντλήσουμε τη φαντασία μας για να βρούμε ισοδύναμα, μείνετε ήσυχοι, μείνετε ήσυχοι, μείνετε ήσυχοι. Στο φινάλε ο Φώτης φυλάει τα έρημα της κοινωνικής ευαισθησίας και φροντίζει να πονέσετε όσο γίνεται λιγότερο.

Από την άποψη αυτή ο Φώτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λιπαντικός και συνεπώς απαραίτητος στη σημερινή φάση της κυβερνητικής στρατηγικής. Φάση εκπαίδευσής μας στις γλωσσικές ιδιομορφίες του Μνημονίου, αλλά και προετοιμασίας μας για τα επερχόμενα με τη χρήση σύγχρονων λιπαντικών, ώστε να εξασφαλιστεί ένα γλυκό κοινωνικό σλάλομ, ένα γλίστρημα προς την ηρεμία, μια κατανόηση για τις δυσκολίες στρατηγών και στρατιωτών. Και να λιπανθούν οι ανάλογες κοινωνικές δίοδοι, ώστε να διεισδύσουν ευκολότερα και χωρίς επώδυνες τριβές στα βάθη της ελληνικής κοινωνίας τα μέτρα, είτε ισοδύναμα είναι αυτά, είτε παλιά, είτε και νέα.
Είναι λίγο πράγμα να δηλώνει ο Φώτης ότι για τη διευκόλυνση των πολιτών το χαράτσι θα αποπληρώνεται σε μεγάλο αριθμό δόσεων και πέραν του 2012, έως τους πρώτους μήνες του 2013; Ή ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, και ο τρόπος που θα δοθεί το επίδομα, για να εξισορροπηθεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης; Δεν αποσβέννυται έτσι λιπαντικώς το πρότερον όχι του στο χαράτσι, στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, στην εξίσωση του φόρου στα καύσιμα; Και δεν καθίσταται σχεδόν ηδονικός ο κοινωνικός βιασμός που (επιμένει να) καταγγέλλει ο Τσίπρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου