Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ολυμπιάδα νεοφιλελευθερισμού

Προχειρότητα, μεγάλα κενά και ελλείψεις από την ιδιωτική πρωτοβουλία, διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, όπως το "ψαλίδισμα" της τελετής έναρξης προκειμένου να μην προκληθεί μεταμεσονύχτιο μποτιλιάρισμα στους δρόμους του Λονδίνου και, από την άλλη, ακραία εμπορευματοποίηση, κοινωνική αναλγησία, αντιτρομοκρατική υστερία και μια στρατιωτική κινητοποίηση που θυμίζει πολεμική εκστρατεία. Καλώς ήλθατε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012.
Οι μεγάλες πολυεθνικές που χρηματοδοτούν αθλητές, στάδια και αγωνίσματα με αντάλλαγμα την προβολή τους στο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό, έχουν διασφαλίσει αποκλειστικά δικαιώματα για τις χορηγίες τους. Καμία άλλη πιστωτική κάρτα εκτός από τη Visa δεν θα χρησιμοποιείται στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η McDonalds θα έχει το μονοπώλιο του "επώνυμου" φαγητού και η Coca Cola των αναψυκτικών στη διάρκεια των αγώνων

Το φιάσκο της G4S
"Η Group 4 ασφαλίζει τον κόσμο σας" είναι το σλόγκαν μιας από τις γνωστότερες εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης παγκοσμίως. Η βρετανική εταιρία που ανέλαβε εργολαβικά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου παραδέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Καταθέτοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο διευθύνων σύμβουλος της, Νικ Μπακλς δήλωσε ότι η πρόκληση εύρεσης και εκπαίδευσης 10.000 "απασχολήσιμων" για τους αγώνες του Λονδίνου αποδείχθηκε τελικά υπερβολικά φιλόδοξη. Εξέφρασε μάλιστα τη βαθιά του "λύπη, ντροπή και απογοήτευση" για την "αξιοθρήνητη" κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, διευθυντικά στελέχη της εταιρείας διαβεβαίωναν ότι η G4S θα ήταν σε θέση να καλύψει τις ανάγκες ασφαλείας όχι μίας αλλά δύο ολυμπιακών διοργανώσεων, ακόμη και αν η δεύτερη διεξαγόταν στην Αυστραλία. Τελικά η προχειρότητα και η φιλαργυρία της εταιρίας άφησαν ένα τεράστιο κενό στον τομέα της ασφάλειας, που η βρετανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να καλύψει την τελευταία στιγμή με την επιστράτευση 3.500 αστυνομικών και στρατιωτών.

Το "καμπανάκι" για τον τρόπο που οι ιδιωτικές εταιρείες προσλαμβάνουν και εκπαιδεύουν τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας τους είχε ηχήσει από τον Ιούνιο στη διάρκεια των εορτασμών για το "Αδαμάντινο Ιωβηλαίο" της βασίλισσας. Μια ιδιωτική εταιρία μετέφερε τότε στο Λονδίνο 80 ανέργους την παραμονή της γιορτής, τους έβαλε να κοιμηθούν κάτω από γέφυρες, τους έστειλε να κάνουν τους ταξιθέτες για 14 ώρες και τελικά τους άφησε να διανυκτερεύσουν σε μια βαλτωμένη προσωρινή κατασκήνωση στις όχθες του Τάμεση.
Για τις υπηρεσίες αυτές η εταιρία αμείφθηκε πλουσιοπάροχα από το βρετανικό δημόσιο ξοδεύοντας, από την άλλη, ελάχιστα αφού οι άνεργοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς, λαμβάνοντας μόνο την υπόσχεση ότι θα "αξιοποιηθούν" κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Προφανώς η G4S "προσλαμβάνει" και "απασχολεί" το προσωπικό της με ανάλογα κριτήρια.

Περιπολίες από τη McDonalds
Δίπλα στους αστυνομικούς και τους στρατιώτες που επιστρατεύτηκαν την τελευταία στιγμή για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε προσωπικό ασφαλείας, περιπολούν και 300 άτομα με μοβ εμφανίσεις. Είναι τα μέλη μιας ιδιότυπης αγορανομίας που συγκροτήθηκε με στόχο να προστατεύσει τους χορηγούς των αγώνων από τον "αθέμιτο" ανταγωνισμό.
Οι μεγάλες πολυεθνικές που χρηματοδοτούν αθλητές, στάδια και αγωνίσματα με αντάλλαγμα την προβολή τους στο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό, έχουν διασφαλίσει αποκλειστικά δικαιώματα για τις χορηγίες τους. Καμία άλλη πιστωτική κάρτα εκτός από τη Visa δεν θα χρησιμοποιείται στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η McDonalds θα έχει το μονοπώλιο του "επώνυμου" φαγητού και η Coca Cola των αναψυκτικών στη διάρκεια των αγώνων.
Οι μικροπωλητές έξω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν θα μπορούν να πωλούν τηγανιτές πατάτες, ακριβώς για να μην προκύψουν θέματα δικαιωμάτων που θα προκαλέσουν "σύγχυση" στους καταναλωτές και εκνευρισμό στη McDonalds. Στο ίδιο πλαίσιο, τα καταστήματα έξω από τα στάδια έχουν ήδη λάβει μια λίστα με τις λέξεις που απαγορεύεται να χρησιμοποιούν στις προσφορές ή τις διαφημίσεις τους. Είναι λέξεις όπως "χρυσό", "αργυρό" και "χάλκινο" αλλά και "καλοκαίρι", "χορηγοί" ή ακόμη και "Λονδίνο".


Απογείωση των ενοικίων
Στο ανατολικό Λονδίνο, δεκάδες ενοικιαστές πετάχτηκαν όπως όπως έξω από τα σπίτια τους από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που είδαν στους αγώνες μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν το ενοίκιο. Μια από αυτούς δήλωσε στο BBC ότι ο σπιτονοικοκύρης της έδωσε μόλις δύο εβδομάδες προθεσμία για να αδειάσει το διαμέρισμα. Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία, διαμερίσματα που νοικιάζονταν για 350 λίρες την εβδομάδα έφτασαν τις παραμονές των αγώνων να προσφέρονται για 6.000 λίρες.
Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι στους 1,5 εκατομμύριο τουρίστες που φτάνουν στο Λονδίνο κάθε Αύγουστο, θα προστεθούν φέτος και 900.000 άτομα που θα επισκεφτούν την πόλη μόνο για τους αγώνες. Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων κοντά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις βρίσκουν έτσι την ευκαιρία για μια πρώτης τάξης "αρπαχτή", αφού τα δωμάτια ξενοδοχείων της πόλης δεν είναι σε θέση να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση.
Δημιουργούνται επομένως βάσιμες ανησυχίες για το τι θα κληροδοτήσουν οι Ολυμπιακοί στο Ιστ Εντ, μια περιοχή που παραδοσιακά χαρακτήριζαν οι έντονες κοινωνικές ανισότητες και η φτώχεια. Ο δεξιός δήμαρχος, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πρόσφατα ότι οι αγώνες θα συμβάλουν στην "αναγέννηση του ανατολικού Λονδίνου". Ωστόσο, οι μαζικές εξώσεις και η εκτόξευση των ενοικίων δείχνουν ότι, και στην περίπτωση του Λονδίνου, οι αγώνες απλώς θα διευρύνουν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.


Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά
Η "προώθηση μιας ειρηνικής κοινωνίας" είναι ένας από τους διακηρυγμένους στόχους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Παρ' όλα αυτά, τα μέτρα ασφαλείας και η κινητοποίηση στρατού και αστυνομίας θυμίζουν πολεμική εκστρατεία. Με την επιστράτευση των επιπλέον δυνάμεων ασφαλείας για να καλυφθούν τα κενά που άφησε η G4S, οι στρατιωτικοί στους δρόμους του Λονδίνου ανέρχονται πλέον σε 17.000.
Είναι μια δύναμη που ξεπερνά σε όγκο τη βρετανική αποστολή στο Αφγανιστάν. Και αν σε αυτή προστεθούν οι 12.000 αστυνομικοί και τα 20.000 μέλη των ιδιωτικών εταιριών σεκιούριτι, ο συνολικός αριθμός ξεπερνά ακόμη και τη βρετανική εκστρατευτική δύναμη στην εισβολή του Ιράκ. Συστοιχίες πυραύλων, πολεμικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, αντιτορπιλικά και αεροπλανοφόρα έχουν αναπτυχθεί με αφορμή τους αγώνες στη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα.
Όλα αυτά για τον φόβο της ισλαμικής τρομοκρατίας; Μάλλον όχι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κοντά στις συνοικίες του Λονδίνου όπου είχαν σημειωθεί οι ταραχές του περσινού Αυγούστου, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άοπλο μαύρο κάτοικο. Ίσως επομένως η στρατικοποίηση των αγώνων να αποτελεί μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης απέναντι στους σύγχρονους αθλίους του Λονδίνου της κρίσης.
Η συντηρητική Daily Telegraph άλλωστε δεν το έκρυψε όταν, αναφερόμενη σε πρόσφατα γυμνάσια της τρίτης ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών κοντά στο Λονδίνο, έγραφε ότι "αν η βία επέστρεφε στις βρετανικές πόλεις, ιδίως στη διάρκεια των αγώνων, οι αλεξιπτωτιστές θα βρίσκονται ιδανικά τοποθετημένοι για να ενισχύσουν εγκαίρως τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο". Και φυσικά η βρετανική κοινή γνώμη θα είναι "ιδανικά προετοιμασμένη" για μια νέα στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή ή αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου