Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Μάιτε Μόλα: Ισπανία, όπως Ελλάδα...

Συνέντευξη στην Αναστασία Γιάμαλη

Η Μάιτε Μόλα, αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Ισπανίας και στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς, ήρθε στην Ελλάδα για να πάρει μέρος στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του ΚΕΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Παράλληλα, μετείχε και στο Θερινό Πανεπιστήμιο του ΚΕΑ στην Πορταριά. Την συναντήσαμε στο Σύνταγμα και μας μίλησε για τις κινητοποιήσεις στην Ισπανία.

* Πώς κρίνετε τα μέτρα σφοδρής λιτότητας που ανακοίνωσε την προπερασμένη Τετάρτη ο Ισπανός πρωθυπουργός;
Επέβαλε ακριβώς το αντίθετο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα αξιοπιστίας στο πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση Ραχόι προδίδει τη Δημοκρατία και δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας και στον ίδιο τον κοινοβουλευτισμό. Το επίπεδο ζωής έχει υποστεί μια καθίζηση, τα λουκέτα είναι καθημερινά.

Η επιβολή φόρων, η κατάργηση του δώρου αυξάνουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είχαν ήδη υποστεί σημαντική μείωση από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο, τώρα όμως συρρικνώνονται, επηρεάζοντας έτσι όλο το σκηνικό της ύφεσης. Πρέπει να γίνει πια σαφές πως η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων βγάζουν λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα. Ακόμη, στις περισσότερες οικογένειες δουλεύει μόνο ένα μέλος. Μειώθηκαν οι συντάξεις, τα επιδόματα των ΑΜΕΑ... Στην πραγματικότητα, το μόνο που πετυχαίνουν τα μέτρα είναι να πολλαπλασιάζουν τη φτώχεια. Εκατομμύρια άνθρωποι που μέχρι σήμερα κατάφερναν να επιβιώνουν τώρα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Εάν αυτή τη στιγμή στην Ισπανία έχουμε 5 εκατομμύρια ανέργους και 2 εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας, με τα μέτρα θα φτάσουμε τα 7 εκατομμύρια ανέργους και τα 5 εκατομμύρια καταστατικά φτωχούς. Σημειώστε ακόμη πως στη χώρα υπάρχουν και 2 εκατομμύρια άνθρωποι με μηδενικό εισόδημα. Πολλοί δουλεύουν μαύρα ή επιστρέφουν στα χωριά τους ή στους γονείς τους. Όμως πριν, με 700 ευρώ μπορούσαν να ζήσουν 4 άτομα. Τώρα, με 350, τα μισά δηλαδή, είναι αδύνατον να επιβιώσουν. Είναι ώρα να αντιδράσει η Αριστερά, στον δρόμο με τον κόσμο. Το ζητούμενο για την ευρωπαϊκή Αριστερά είναι να αναζητήσουμε όλα όσα μας ενώνουν, όχι όσα μας χωρίζουν και να αγωνιστούμε μαζί.

* Πώς σχολιάζετε τον αγώνα τον ανθρακωρύχων, που πλέον αποτελούν έμβλημα αντίστασης;

Διεκδικούν τα χρήματα που τους υποσχέθηκαν και καλά κάνουν, ήταν ευχάριστο που τους ακολούθησαν και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

* Δεν πρέπει να γίνει μαζική απεργία;
Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε σε μια γενική απεργία. Η ισπανική Αριστερά δεν έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει και να διοργανώσει μια τέτοια απεργία. Είναι θέμα των συνδικάτων. Τα πράγματα στην Ισπανία είναι αρκετά περίπλοκα. Δεν είναι σίγουροι αν, παρά την οργάνωση της γενικής απεργίας, ο κόσμος θα βγει τελικά στους δρόμους.

* Δεν αντιλαμβάνονται οι Ισπανοί πως με την λιτότητα είναι καταδικασμένοι;

Την απάντηση την έδωσαν καλύτερα από όλους οι εκλογές στην Ελλάδα, με τους Έλληνες να ψηφίζουν Ν.Δ. Ωστόσο η Αριστερά είναι σε ανοδική πορεία. Βρισκόμαστε στο 12% με 14%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές πήραμε 4%. Έξι μήνες πριν συγκεντρώσαμε 7,2% και στην Ανδαλουσία και την Αστούρια περίπου 14%.


* Είστε αισιόδοξοι ότι μπορείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι, δεν είναι το ίδιο. Η ισπανική πραγματικότητα απέχει πολύ από την ελληνική. Φοβάμαι πως στην Ισπανία είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.


* Πού είναι οι Αγανακτισμένοι;


Δεν υπάρχουν πια. Ήταν ένα κίνημα που χτυπήθηκε πανταχόθεν και δεν κατάφερε να κρατήσει τον κόσμο στον δρόμο.
* Είδαμε εικόνες άγριας καταστολής και την εκπρόσωπο της κυβέρνησης να χαιρετίζει τις πρακτικές των αρχών. Ποια η γνώμη σας;
Η Δεξιά δεν έχει κανένα πρόβλημα με την καταστολή, δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Έτσι εξάντλησαν και το κίνημα των Αγανακτισμένων. Ο Ραχόι έχει την στήριξη των ΜΜΕ. Η ρητορική ήταν "τι κάνουν αυτοί οι Αγανακτισμένοι και ενοχλούν τον κόσμο στους δρόμους, διακόπτουν την κίνηση στην εθνική οδό"... Τα ίδια και με τους ανθρακωρύχους. Έχουν κατακτήσει την κοινωνική αποδοχή. Οι δεξιοί ψηφοφόροι, που είναι και η πλειοψηφία επικροτούν τα κατασταλτικά μέσα, τις πλαστικές σφαίρες, τα δακρυγόνα και χαιρετίζουν την αστυνομία για την αποτελεσματικότητά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου