Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Περιμένοντας την καταστροφή

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη δείχνουν να είναι κατακλυσμιαίες. Μέρα με τη μέρα η κρίση οξύνεται, οι μάσκες πέφτουν, τα στρατόπεδα συγκροτούνται. Εκ των πραγμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη δύο συσπειρώσεις, μια των πιστωτριών χωρών του Βορρά και μια συνεννόηση των χρεωμένων χωρών, που στην ουσία είναι ένα μέτωπο του Νότου. Ολόκληρου του Νότου; Όχι, η Ελλάδα της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης όχι μόνον δεν συμμετέχει στις προσπάθειες συντονισμού των χωρών του Νότου, αλλά ταυτίζεται κιόλας με το γερμανικό μπλοκ. Ακόμα χειρότερα, υιοθετεί ολόκληρη την κίτρινη, σχεδόν ρατσιστική και αποπροσανατολιστική επιχειρηματολογία των συντηρητικών κέντρων. Δεν πρόκειται να ένδεια επιχειρημάτων για ουσιαστική σύμπτωση των συμφερόντων του κεφαλαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη μετακύλιση του κόστους της κρίσης στον κόσμο της εργασίας.

Εν όψει της προεκλογικής περιόδου για τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστεί ακόμα περισσότερο ο αποδιοπομπαίος τράγος ή ο αιχμάλωτος πολέμου της κ. Μέρκελ ή όμηρος των όποιων εξελίξεων.
Πριν από τον Σεπτέμβριο του 2013, μάς περιμένει ο Σεπτέμβριος του 2012 και η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη θεωρεί ότι το καλύτερο ή το μόνο που έχει να κάνει μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό είναι να παίζει το καλό παιδί "προκειμένου να κρατηθεί στο παιχνίδι της Ευρώπης" και να κερδίσει την επιμήκυνση. Άσχετα με το αν η επιμήκυνση θα δοθεί ή όχι, είναι το περιεχόμενο του Μνημονίου και των πρόσθετων 15 δισ. και όχι η διάρκεια που παίζει τον κύριο ρόλο. Και η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ιδιοκτησία του προγράμματος, όπως χαρακτηριστικά (και γραπτά) έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, οδηγεί τη χώρα σε κοινωνικό και οικονομικό κραχ. Αντί να προσπαθεί να κρατήσει μια στοιχειώδη άμυνα και να επιδιώξει πολιτική λύση με συντονισμό του Νότου, τα δίνει όλα και επιδιώκει να υπερακοντίσει τις προσδοκίες των εταίρων, να τους εκπλήξει ευχάριστα "σκοτώνοντας" αιφνιδιαστικά, Παρασκευή βράδυ, μια υγιή κρατική τράπεζα και βασικό εργαλείο ανάπτυξης, την Αγροτική Τράπεζα, στην οποία βρίσκεται υποθηκευμένο ολόκληρο το βιός των αγροτών.
Είναι σαφές ότι τα μέτρα που προωθεί η τρόικα εσωτερικού δεν κρατούν την Ελλάδα στην Ευρώπη περιμένοντας καλύτερες ημέρες, αλλά τη στέλνουν στην Αφρική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου