Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Τα 4 βάρβαρα πρόσωπα του νέου πακέτου μέτρων

Την ίδια ώρα κατά την οποία η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωνε προχθές την ελέω μνημονιακής λιτότητας δραματική συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών κατά 5,5% και των αποδοχών των εργαζομένων κατά 15,6% μεταξύ του α' τριμήνου του 2011 και του α' τριμήνου του 2012, η κυβέρνηση επεξεργαζόταν μέτρα ακόμη χειρότερα εκείνων που διαμόρφωσαν την παραπάνω εικόνα, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από μια τετραπλή βαρβαρότητα, λόγω:
Πρώτον, της επίσπευσης των μέτρων (με στόχο να ισχύουν μέσα στο 2012 αντί τη διετία 2013-2014), που παραπέμπει σε πρακτικές τύπου "δόγματος του σοκ”.
Δεύτερον, της αναδρομικότητάς τους.
Τρίτον, της προσθήκης περισσότερων βαρών στα ελληνικά νοικοκυριά.
Τέταρτον, της σκληρότητάς τους.

Τα μέτρα αυτά ανέρχονται συνολικά σε 17 δισ. ευρώ. Επιμερίζονται σε 3 με 3,5 δισ. ευρώ για το 2012, πλέον 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, πλέον των 2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην διαφαινόμενη αστοχία της εκτέλεσης του εφετινού κρατικού προϋπολογισμού. Τα ίδια αυτά μέτρα αναμένατε να επιδεινώσουν την κατάσταση στην οικονομία, αυξάνοντας την ανεργία και ταυτόχρονα βαθαίνονντας την ύφεση (ας σημειωθεί πως, μόλις προχθές, το προεδρείο της ΓΣΕΕ υπολόγισε την ύφεση για το 2013 σε ποσοστό πάνω από 5,5% και την ανεργία στο 28%, αν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών) και θα εκτείνονται από μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς (με κατάργηση των “υποκατάστατων” της 13ης και 14ης σύνταξης) μέχρι επιβαρύνσεις των καταναλωτών, αλλά και αμφίβολης συνταγματικότητας μέτρα (όπως είναι π.χ. η επιβολή διδάκτρων στους λεγόμενους “αιώνιους φοιτητές”, που όμως έρχεται σε αντιπαράθεση με την πρόβλεψη για δωρεάν παιδεία).

Μισθοί - συντάξεις στην πρέσα
Αναφορικά με το σκέλος της σκληρότητας των μέτρων, αυτή καταδεικνύεται πολλαπλώς. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η πρόταση να καταργηθούν τα επιδόματα που χορηγούνταν στους συνταξιούχους άνω των 60 ετών για θερινή άδεια (250 ευρώ), για δώρο Πάσχα (250 ευρώ) και για Χριστούγεννα (500 ευρώ), τα οποία σημειωτέον είχαν δοθεί ως μικρό αντάλλαγμα της κατάργησης της 13ης και της 14ης σύνταξης με το πρώτο Μνημόνιο, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό.
Τα τρία μνημονιακά κόμματα της συγκυβέρνησης, αν και (σύμφωνα με τις διαρροές που πραγματοποίησε η κυβέρνηση) απέφυγαν την πλήρη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, προσανατολίζονται στο να καταδικάσουν σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια τους συνταξιούχους με την κατάργηση ακόμη και αυτών των “υποκατάστατων 13ου και 14ου μισθού”.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως, επειδή αποκλείστηκε το θέμα που έθεσε η τρόικα για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, οι μισθοί δεν θίγονται. Κάθε άλλο μάλιστα. Η αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ περιλαμβάνεται και αυτή στο πακέτο των μισθολογικών μέτρων, όπως ακόμη το θέμα των ειδικών μισθολογίων (που δεν έχει κλείσει ακόμη) μαζί και με άλλα μέτρα, έστω και μικρότερης απόδοσης ή απλώς πρόκλησης εντυπώσεων στους πολίτες, όπως είναι οι περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ, στα προνόμια των βουλευτών, στις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών κ.λπ. Ακόμη, προτείνεται το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής, όπως επίσης και των γραφείων των βουλευτών, γεγονός που σημαίνει ότι'' κόβεται '' το επίδομα των 1.000 ευρώ στους βουλευτές, επίδομα το οποίο εισέπρατταν για να διατηρούν τα γραφεία τους.
Ας σημειωθεί σχετικά ότι η κατάργηση του ήδη περικομμένου 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο είχε συμπεριληφθεί αρχικά στις προτάσεις που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο στους πολιτικούς αρχηγούς με σκοπό να εξετασθεί εκ νέου στην αυριανή τους συνάντηση, ωστόσο αυτοί το απέρριψαν από προχθές. Εάν υιοθετείτο μια τέτοια πρόταση, τότε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα έχαναν το λιγότερο 1.000 ευρώ, δηλαδή τα 500 ευρώ του δώρου Χριστουγέννων, τα 250 ευρώ του δώρου Πάσχα και τα 250 ευρώ του επιδόματος αδείας. Ταυτόχρονα, θα προέκυπτε ετήσιο όφελος της τάξης των 700 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέτρα με αναδρομική ισχύ
Ως προς το σκέλος της αναδρομικότητας, η εφαρμογή κάποιων μέτρων, όπως π.χ. για τους μισθούς στις ΔΕΚΟ και στα ειδικά μισθολόγια (εάν η τρόικα δεν δεχθεί τα λεγόμενα “ισοδύναμα”), θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα έχει μάλιστα και αναδρομική ισχύ! Περικοπές μέχρι 40% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και άλλων Ταμείων που εμφανίζουν ελλείμματα. Και αυτό το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ καθώς θα «πιάσει» όλους όσοι δεν έχουν εισπράξει ακόμα το εφάπαξ, ανεξαρτήτως του αν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή όχι.
Αναφορικά με το επόμενο σκέλος, τη λεγόμενη “εμπροσθοβαρή εφαρμογή” του πακέτου για τη διετία 2013 - 2014, η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε ισχύ από το εφετινό φθινόπωρο κιόλας κάποια από τα μέτρα που επρόκειτο να ληφθούν το 2013. Στην ουσία, η κυβέρνηση επιλέγει να βαφτίσει το κρέας “οψάριον” και συγκεκριμένα να παρουσιάσει ως δική της πρωτοβουλία την μεταφορά μέτρων του 2013 στο 2012 προεξοφλώντας την απαίτηση της τρόικας να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα εφέτος λόγω των αποκλίσεων που παρατηρούνται στον προϋπολογισμό του 2012 και οι οποίες, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κυμαίνονται περί τα 2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα δε, πρόκειται, όπως εκτιμούν οικονομικοί παρατηρητές για “κόλπο” της κυβέρνησης, προκειμένου όχι μόνο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για τα πρόσθετα μέτρα, αλλά και να “καλοπιάσει” τους δανειστές της χώρας για πιθανή επιμήκυνση.

Μέτρα - φωτιά
Αναφορικά με τα μέτρα που θα ενταχθούν στην αυριανή ατζέντα των τριών αρχηγών, προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και: Εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος και την ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας. Ψαλίδι στις συντάξεις, πλαφόν ανώτατης κύριας και επικουρικής σύνταξης, μείωση έως και 40% του εφάπαξ για εξοικονόμηση σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που στο Δημόσιο θα φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Καθιέρωση πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δύο τσεκάπ τον χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο. Αν ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 10 ευρώ για κάθε έξτρα επίσκεψη σε γιατρούς και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου. Επιβολή διδάκτρων στους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές, σε όσους δηλαδή υπερβαίνουν τον χρόνο των κανονικών σπουδών, από 200 έως 300 ευρώ ετησίως. Αύξηση κατά 25% του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα ειδικά μισθολόγια

Παρ' ότι το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να πείσει την τρόικα ότι τα ισοδύναμα μέτρα για τον προϋπολογισμό 2012 είναι ικανά να αντισταθμίσουν ή να περιορίσουν τις περικοπές ύψους 200 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για τα ειδικά μισθολόγια, η συναίνεση των δανειστών (Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ) δεν θεωρείται δεδομένη και ως εκ τούτου η μείωση των μισθολογίων αυτών κατά 12% θα συνεχίσει να βρίσκεται στη επικαιρότητα. Ακόμη περισσότερο μάλιστα όταν κατά τη διαδικασία της κατάρτισης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, που θα συμπέσει με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 -2016, θα πρέπει να προβλεφθούν ξανά τρόποι κάλυψης με νέα “ισοδύναμα μέτρα” (δηλαδή επιπλέον βάρη για τα νοικοκυριά) του κονδυλίου των 400 εκατ. ευρώ, στο οποίο ανέρχονται σε ετήσια βάση τα ειδικά μισθολόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου