Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Citigroup: Grexit τον Ιανουάριο του 2013

Δυσμενείς προβλέψεις για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ διατυπώνει σε έκθεσή της η Citigroup. Σε ανάλυσή του επικεφαλής οικονομολόγου του αμερικανικού οίκου Βίλεμ Μπούιτερ, τονίζεται ότι το πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει άλυτο και οι πιθανότητες εξόδου της χώρα από το ευρώ είναι 50 έως 75%. Μάλιστα, ο Μπούιτερ τοποθετεί την έξοδο που προβλέπει σε λίγους μήνες από σήμερα, τον Ιανουάριο του 2013.
Με την ανάλυση να κάνει λόγο για υποχώρηση της οικονομίας κατά 7,5% φέτος και 10,1% το 2013, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup τονίζει ότι η ανεργία θα φθάσει στο 29% το 2013 και ο πληθωρισμός στο 15%, όσο για το χρέος, αυτό θα διαμορφωθεί στο  437,3%!
Σύμφωνα με τη Citigroup, απαιτούνται τρεις εξαιρετικά απίθανες εξελίξεις για να παραμείνει η χώρα μας μέλος της νομισματικής ένωσης. Όπως αναφέρει, «η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά την θεσμική και πολιτική της κατάσταση και να δείξει ικανότητα στην εφαρμογή εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα χρειαστεί σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της για να εισέλθει η χώρα σε βιώσιμη πορεία και, τέλος, οι επίσημοι πιστωτές της χώρας θα πρέπει να συμφωνήσουν να διατηρηθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων». Όπως εκτιμά ο αμερικανικός οίκος, είναι απίθανο αυτές οι τρεις προϋποθέσεις να καλυφθούν.

Οι αναλυτές του ιδρύματος εκτιμούν ότι η τρόικα θα μπορούσε να χορηγήσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ωστόσο χαρακτηρίζουν απίθανο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ να συμφωνήσουν στο αίτημα της Ελλάδας για αλλαγές στο Μνημόνιο.

Η ανάλυση της Citigroup σχεδόν προεξοφλεί πως η αντιπαράθεση κυβέρνησης – τρόικας θα προκαλέσει καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των 30 δισ. ευρώ του Αυγούστου, ενώ σημειώνει πως ακόμη και αν η εκταμίευση της δόσης γίνει στο τέλος του καλοκαιριού, ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το νέο τροποποιημένο Μνημόνιο είναι πιθανό να παγώσει τις υπόλοιπες δόσεις στη συνέχεια.

Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013. Η Citigroup δίνει πιθανότητες 50% έως 75% ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου