Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Εκβιασμοί Μπαρόζο, διαβεβαιώσεις υποταγής Σαμαρά

Σαφέστατο εκβιαστικό μήνυμα ότι η παραμονή στο ευρώ περνά από τον δρόμο του Μνημονίου έστειλε χθες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν για περικοπές, διεύρυνση ιδιωτικοποιήσεων και επιτάχυνση στα λουκέτα δημόσιων φορέων
Καίτοι ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι “η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας”, ζήτησε εφαρμογή του Μνημονίου 2 -αλλά και υλοποίηση του Μνημονίου 3 και αξίωσε “αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές», προειδοποίησε ο Ζ. Μπαρόζο τον Αντ. Σαμαρά στις δημόσιες δηλώσεις του, δείχνοντάς του τον σκληρό “μονόδρομο” του Μνημονίου: είπε πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» και απαίτησε «συνεχείς προσπάθειες και αποφασιστικότητα».


Μνημόνιο και... με το παραπάνω!
Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, δεν συνάντησε ιδιαίτερες αντιδράσεις από τον πρωθυπουργό. Αντιθέτως, ο Αντ. Σαμαράς δεσμεύθηκε για την “αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις και την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων περιορισμού του ελλείμματος”, ενώ προανήγγειλε με νόημα “διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων” και “επιτάχυνση συγχώνευσης των δημόσιων φορέων και οργανισμών”.
Ο Ζ. Μπαρόζο, πάντως, ακούγοντας τον Αντ. Σαμαρά να δηλώνει θεματοφύλακας της εφαρμογής του Μνημονίου, δεν έσπευσε να ανοίξει χαραμάδα ελπίδας για τη χώρα. Αντιθέτως, περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές σε κοινοτικά κονδύλια ύψους 12 δισ. για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τα οποία η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να προωθήσει προς την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη χθες, η κυβέρνηση στρώνοντας -σε συμβολικό επίπεδο- το χαλί των νέων σκληρών περικοπών, κατέθεσε νομοσχέδιο για την περικοπή των μισθωμάτων κτηρίων που χρησιμοποιούν κρατικές υπηρεσίες, αλλά και για την περικοπή των μισθών του πρωθυπουργού, των υπουργών και των υπόλοιπων κυβερνητικών στελεχών. Μάλιστα, στις δηλώσεις του, ο Αντ. Σαμαράς κομπορρημόνησε για το γεγονός, αλλά εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι έρχονται οριζόντιες περικοπές στο Δημόσιο, λέγοντας ότι οι μειώσεις αποδοχών “ξεκινούν από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς και φτάνουν ώς τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο”..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου