Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Από τη μεταπολίτευση στην... τρόικα

Τέτοιες μέρες δεν μπορείς να μην σκεφτείς τους αγώνες, τις θυσίες, τις αγωνίες, τις ελπίδες όσων έφεραν στον τόπο μας την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και εξεδίωξαν την ήδη χρεωκοπημένη χούντα. Είναι, ταυτόχρονα, ευκαιρία περισυλλογής και αποτίμησης για την πορεία της χώρας μας αυτά τα 38 χρόνια που πέρασαν, αλλά και τη σημερινή επώδυνη κατάσταση που βιώνουμε.
Σε μια σημαδιακή σύμπτωση, την ημέρα που θυμόμαστε και τιμούμε την επιστροφή της Δημοκρατίας, η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση υποδέχεται στην Αθήνα την τρόικα (διάβαζε καλύτερα: τα μεγαλοστελέχη της), που έρχεται να απαιτήσει απόλυτη εξυπηρέτηση των προειλημμένων δεσμεύσεων!
Ούτε σαράντα μέρες δεν πέρασαν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, και, παρά το ισχυρό αντιμνημονιακό μήνυμα των πολιτών, οι σημερινοί συγκυβερνώντες "ξέχασαν" τα προεκλογικά πυροτεχνήματα περί επαναδιαπραγμάτευσης και συναγωνίζονται σε επίδειξη αποφασιστικότητας για νέες περικοπές και ακρωτηριασμούς φορέων.

Δύο και περισσότερα χρόνια ζούμε στους ρυθμούς των Μνημονίων, των Μεσοπρόθεσμων, της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των μαζικών απολύσεων και της έκρηξης της ανεργίας, της εξόντωσης μισθωτών και συνταξιούχων, της εκθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, της εξάπλωσης της φτώχειας. Όλα αυτά μάλιστα στο όνομα μιας πλήρως χρεωκοπημένης νεοφιλελεύθερης συνταγής που επέβαλε η τρόικα και ευπειθώς υλοποιούν οι διάφορες εκδοχές μνημονιακών κυβερνήσεων που γνωρίσαμε. Μάλιστα ακούραστα οι διάφορες συγκυβερνητικές συνιστώσες, όπως και η όψιμη της Δημοκρατικής Αριστεράς, μας βομβαρδίζουν συστηματικά πως "δεν υπάρχει άλλος δρόμος"!
Αδύνατον, βλέπετε, να ακούσουν τις αλλεπάλληλες παταγώδεις αποτυχίες των μνημονιακών συνταγών και των νεοφιλελεύθερων "πολιτικών" σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, που αποδεικνύουν τα αδιέξοδα που προκαλούνται από τις συμμορίες των ευρωνεοφιλελεύθερων. Η τρόικα εσωτερικού δεν μπορεί και δεν μετριέται με την τρόικα, αντίθετα μετριέται με τη συνεχιζόμενη οργή και αντίσταση του λαού μας, που βλέπει, παρά τους μεγάλους αγώνες του, αλλά και την ψήφο του, να σερβίρονται και πάλι οι ίδιες καταστρεπτικές πολιτικές.
Είναι απόλυτη η χρεωκοπία των μνημονιακών πολιτικών και είναι εξώφθαλμη η κυβερνητική συμπεριφορά υποτακτικού στα κελεύσματα, στις απειλές των δανειστών. Όμως, όσο κι αν επιδιώκουν να φοβίσουν τους λαούς, όσο και να προσπαθούν να περιορίσουν, καταστείλουν, ακυρώσουν συνδικαλιστικά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα, δεν θα τα καταφέρουν, γιατί η δίψα, οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων για μια άλλη, ριζοσπαστική και αλληλέγγυα πολιτική, για μια ουσιαστική και συμμετοχική δημοκρατία, είναι πιο ισχυρή και δυναμική από τα όποια ευρωδιευθυντήρια, την τρόικα και την τρόικα εσωτερικού.
Με πολιτικές υπέρ των μεγαλοτραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μεγαλοκερδοσκόπων βαθαίνει το δημοκρατικό έλλειμμα στην ίδια την Ευρώπη και καθίσταται αναγκαία και πολύτιμη η ευρύτερη πολιτική συνεργασία για ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Επίκαιρος όσο ποτέ, λοιπόν, σήμερα ο αγώνας για ουσιαστική δημοκρατία, για κοινωνία αλληλέγγυα και δίκαιη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου