Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΔΝΤ προς ΕΚΤ: "Κουρέψτε" τα ελληνικά ομόλογα να σωθούν Ισπανία - Ιταλία

Να προχωρήσει στο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.
Σε ανεπίσημη μελέτη του για την κατάσταση της αγοράς ομολόγων στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγορών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ είναι σήμερα περιορισμένη, καθώς η τράπεζα δεν αποδέχθηκε το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων τα οποία έχει στη διάθεσή της. Αποδεχόμενη απώλειες, η ΕΚΤ θα απορροφήσει μέρος του ελληνικού χρέους, σημειώνει η έκθεση, βοηθώντας παράλληλα στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρει, ο οποίος ρωτήθηκε για τη μελέτη από την εφημερίδα, δήλωσε ότι πρόκειται για "μια τεχνική ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ και δεν αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους".

Επιμένει για "έξοδο" ο Ρέσλερ
Την ίδια ώρα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, επαναλάμβανε τις θέσεις του για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. "Λέγαμε πάντα ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή. Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες" δήλωσε εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την απογοήτευσή του για την αδυναμία της Ελλάδας να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις οποίες "δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια".


"Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών και θα έπρεπε να αποφασίσει η ίδια για την παραμονή της στην Ευρωζώνη" τόνισε ο αρχηγός των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και αναφέρθηκε στην "ελάχιστη πρόοδο", η οποία, όπως υποστήριξε, έχει σημειωθεί σε κεντρικά ζητήματα, όπως η φορολογική διοίκηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ίδρυση επενδυτικής τράπεζας.
Οι δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από στελέχη του κόμματος του Ρέσλερ. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Κάρστεν Σνάιντερ, ζήτησε την αποπομπή του από την κυβέρνηση, "επειδή με την ανεύθυνη φλυαρία του θέτει σε κίνδυνο τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων". Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι απέδωσαν την αναταραχή στα χρηματιστήρια, αλλά και την υποβάθμιση της προοπτικής της γερμανικής οικονομίας από τη Moody's, εν μέρει και στις δηλώσεις αυτές.

...και η Deutsche Welle
Τα σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνεχίστηκαν όμως και από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Σε εκτενές ρεπορτάζ της, η DeutscheWelle εξέτασε μάλιστα τις συνέπειες μιας τέτοιας αποχώρησης, με τις απόψεις των ειδικών να συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική έξοδος είναι πλέον "διαχειρίσιμη".
"Η άμεση συνέπεια αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των χωρών της Ευρωζώνης, χρέη τα οποία πιθανότατα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει μετά από ενδεχόμενη έξοδο, με συνέπεια να επιβαρύνονται οι Γερμανοί φορολογούμενοι με κίνδυνο αθέτησης. Ωστόσο το συνολικό χρέος της Ελλάδας, δηλαδή του κράτους, αλλά και των νοικοκυριών, κυμαίνεται μόλις στο 4 με 5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι στη χειρότερη περίπτωση το συνολικό χρέος της Ευρωζώνης θα αυξηθεί από το 88 στο 90% περίπου του ΑΕΠ. Το κόστος αναχρηματοδότησης των Ευρωπαίων δεν θα επηρεαζόταν λοιπόν σημαντικά" δηλώνει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της Berenberg Bank, Κρίστιαν Σουλτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου