Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Στο "κόκκινο" οι αγορές από τα σενάρια για προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης

Σε επίπεδα - ρεκόρ εκτινάσσεται πλέον το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, καθώς το ενδεχόμενο προσφυγής της ίδιας της χώρας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης κρίνεται όλο και πιο πιθανό από τις αγορές, που φυσικά είναι σε θέση να εκπληρώσουν την προφητεία τους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν κατά πολύ το επίπεδο του 7%, γεγονός που πολλαπλασίασε τα "πονταρίσματα" στα ασφάλιστρα κινδύνου.
Σε ολισθηρό δρόμο και η Ιταλία
Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών κρατικών ομολόγων άγγιξαν το 7,6%, επίπεδο που θεωρείται μη βιώσιμο για την αποπληρωμή του χρέους. Την ίδια ώρα, το κόστος των 5ετών ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) έναντι των κρατικών τίτλων της Ισπανίας σημείωνε άνοδο 40 μονάδων, ενώ οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης έπεφταν στα Τάρταρα.
Επειτα από όλα αυτά, η Ισπανία απαγόρευσε για τρεις μήνες τις βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές αγοροπωλησίες μετοχών και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκουίντος, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί σήμερα, Τρίτη, στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρ' όλα αυτά, διέψευσε το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας του στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης.

Το κλίμα για την Ισπανία επιδεινώθηκε δραματικά μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων για την ισπανική οικονομία, που υποδεικνύουν ταχύτερο ρυθμό ύφεσης για το δεύτερο τρίμηνο του έτους (0,4%). Την κατάσταση δεν βοήθησε άλλωστε και η προσφυγή της επαρχίας Βαλένθια στο ειδικό ταμείο που δημιούργησε πρόσφατα η Μαδρίτη για τη διευκόλυνση της ρευστότητας στις αυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας.
Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το παράδειγμα της Βαλένθια θα ακολουθήσει σύντομα και η Καταλονία, με την "El Pais" να σημειώνει ότι τέσσερις ακόμη επαρχίες της Ισπανίας έχουν ουσιαστικά χρεωκοπήσει. Οι αγορές φαίνεται να δυσπιστούν για το κατά πόσο ο μηχανισμός των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιούργησε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Ραχόι επαρκεί για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους των επαρχιών της χώρας και έτσι πολλαπλασιάζουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις τους.

Από κοντά και η Ιταλία

Οι αγορές φαίνεται όμως να "ζώνουν" και τη γειτονική Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα με τη Σικελία. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας εκτινάχθηκε χθες στο 6,41%, ενώ το δημόσιος χρέος της σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ φτάνοντας το 123,3% του ΑΕΠ. Από την άλλη, τα επιτόκια της Γερμανίας και της Γαλλίας συνέχισαν να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στους ευνοούμενους της κρίσης δανεισμού περιλαμβάνονται από χθες οι ΗΠΑ, καθώς η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,41%, το χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο όλων των εποχών.
Το ευρώ υποχώρησε και πάλι έναντι του δολαρίου, του γεν και των άλλων μεγάλων σε συναλλακτική κίνηση νομισμάτων. Εναντι του αμερικανικού νομίσματος, το ευρώ έπεσε μάλιστα σε ιστορικό χαμηλό διετίας (1,2067). Σημαντική πτώση σημειώθηκε και στους δείκτες των περισσότερων χρηματιστηρίων του πλανήτη.
Οι ασιατικοί NIKKEI και Hang Seng έκλεισαν με απώλειες 1,86% και 2,99% αντιστοίχως, ενώ στο Λονδίνο το απόγευμα ο FTSE-100 υποχωρούσε κατά 1,66%, στο Παρίσι ο CAC-40 υποχωρούσε κατά 1,97%, στη Φραγκφούρτη ο DAX έχανε 1,60%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατακρημνιζόταν κατά 3,10% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 4,03%. Πτωτικό άνοιγμα προοιωνίζονταν οι προσυνεδριακές συναλλαγές στη Wall Street

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου