Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Μέτρα απαιτούν εκβιαστικά οι αγορές

Άμεση παρέμβαση -και μάλιστα με τον πιο ωμό τρόπο- ήλθε χθες τα ξημερώματα από τις αγορές, καθώς εκβίασαν για περισσότερα σκληρά μέτρα. Η Standard & Poor's υποβάθμισε το “outlook” της Ελλάδας σε αρνητικό από σταθερό, προειδοποιώντας ότι η χώρα ενδεχομένως να χρειαστεί μεγαλύτερη βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές της, ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση διατηρείται στο CCC. Η υποβάθμιση, η οποία αποδίδεται στη “βραδυπορία” των μέτρων, ήλθε λίγες ώρες μετά τις τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το ζήτημα της εφεδρείας και τον καταιγισμό της ελληνικής γνώμης με πληροφορίες για μέτρα κοινωνικής ωμότητας. “Σοκ” όμως προκάλεσε και η πρόβλεψη του οίκου για ύφεση 10% με 11% τη διετία 2012 - 2013. Παράλληλά, γερμανικά ΜΜΕ συντηρούν τα σενάρια νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους ή και εξόδου από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, θεωρείται πολύ πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα επιπλέον χρηματοδότηση, έως και 7 δισ. ευρώ για το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και της επιδείνωσης της οικονομίας της.
Η Standard & Poor's λαμβάνει υπόψη της, όπως ανακοίνωσε, μια δημοσιονομική απόκλιση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, καθώς και τους στόχους του ΔΝΤ για τις καθυστερούμενες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος του έτους, δύο στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν την ανάγκη για μείωση των καθυστερούμενων οφειλών στα 4 δισ. ευρώ, αν και αφήνει και κάποια περιθώρια αναφέροντας “οι εκτιμήσεις μας για τις επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν, ωστόσο, να μειωθούν εάν χαλάρωναν οι στόχοι για τις καθυστερούμενες οφειλές ή το έλλειμμα”.
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Ελλάδας αναθεωρούνται σε αρνητικές αντανακλώντας την πιθανότητα υποβάθμισης εάν η χώρα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 10-11% συνολικά το 2012-2013, έναντι των εκτιμήσεων της τρόικας για συρρίκνωση κατά 4-5%.
Στο μεταξύ, η γερμανική έκδοση των "Financial Times" σχολίαζε χθες ότι το ΔΝΤ "θεωρεί πολύ πιθανό ένα νέο ελληνικό κούρεμα, προσθέτοντας πως το δυσμενέστερο σενάριο, αυτό μιας πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται.
Πίσω από το αίτημα του ΔΝΤ να αποδεχτούν οι θεσμικοί πιστωτές της Ελλάδας κούρεμα των απαιτήσεών τους, κρύβεται ο φόβος μιας χρεωκοπίας και μιας εξόδου από το ευρώ. Και τα δυο σενάρια είναι πιθανά εάν οι πιστωτές δεν δεχτούν ένα κούρεμα. Μέχρι σήμερα όμως η γερμανική κυβέρνηση αρνείται νέες παραχωρήσεις απέναντι στην Αθήνα", αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα "Die Welt" ανέφερε ότι η πρόταση αυτή του ΔΝΤ δεν είναι δείγμα αδυναμίας. «Αλλά τo να ζητάει κανείς κάποιοι άλλοι να πληρώνουν για αυτόν δεν είναι δίκαιο. Εάν το ΔΝΤ τώρα διαπίστωσε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της και ζητάει από τους Ευρωπαίους εταίρους να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, ίσως και να μην είναι τελείως λάθος. Από την άλλη πλευρά όμως, αφήνει κάποιες αμφιβολίες για τις τόσο σημαντικές αξιολογήσεις από την Ουάσινγκτον», γράφει η εφημερίδα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών του ΔΝΤ που επικαλέστηκε πρόσφατα η "Wall Street Journal", η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση της Ελλάδας έχει εκτροχιάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Έτσι, το Ταμείο δείχνει να επιθυμεί το ελληνικό χρέος να βρίσκεται σε "βιώσιμα" επίπεδα, δηλαδή στο 100% του ΑΕΠ, το 2020 και έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό θα ήταν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας να διέγραφαν μέρος των οφειλών της χώρας, κάτι που δεν επιθυμεί το Βερολίνο και ενώ οι συγκεκριμένοι ομολογιακοί τίτλοι έχουν ονομαστική αξία περίπου 50 δισ. ευρώ.
Ως πρόταση που θα μείωνε σημαντικά το ελληνικό χρέος αναφέρεται και η ανάληψη της ελληνικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, ωστόσο μια τέτοια προοπτική συναντά ισχυρή αντίσταση από την Ευρώπη.
Μια τρίτη λύση θα ήταν μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωζώνης που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή τόκων 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περίοδο 2012 - 2014. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου