Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ανοικτή επιστολή στον κ. υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μιλήσατε στο Κοινοβούλιο, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του υπουργείου σας, για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και είπατε ότι είναι διασφαλισμένη από το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι τούτο «είναι κοινή» -και προφανώς και δική σας- «αντίληψη».
Συμπληρώσατε μάλιστα ότι σεις και η κυβέρνησή σας, δηλαδή το υπουργικό σας συμβούλιο του Σαμαρά, του Βρούτση, του Στουρνάρα κ.ά., «θα διορίζει πλέον τους προϊσταμένους της Δικαιοσύνης με πολιτικά κριτήρια και όχι κομματικά, όπως γινόταν ως τώρα».
Λησμονήσατε ότι συγκαταλεγόσασταν στους σημαιοφόρους της αναθεώρησης του άρθρ. 90 του Συντάγματος, εκείνου που σεις, και εμείς, χαρακτηρίζαμε ως «ομφάλιο λώρο μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και της δικαστικής, ο οποίος επιτρέπει να διορίζεται η ηγεσία του δικαστικού σώματος από την εκάστοτε κυβέρνηση, ιμάντα μεταφοράς εντολών της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης».

Λησμονήσατε τη δράση σας για τις ιδεολογικές και πολιτικές επιδιώξεις, τεκμηριώσεις και συναντιλήψεις που είχατε συνυπογράψει πολλές φορές ότι δεν πρέπει «οι αρεστοί, οι ανεκτικοί, οι ευεπίφοροι σε εξαρτήσεις και οι υποτελείς να διορίζονται στην ηγεσία του δικαστικού σώματος και αυτή η ηγεσία να διαμορφώνει πεδίο παρέμβασης της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης».
Τότε, συναποδεχόσασταν και συνυποστηρίζατε ότι δεν υπάρχει περίοδος στην πολιτική ιστορία του τόπου που να μη σημειώθηκε άμεση ή έμμεση παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, παρέμβαση που, μαζί με την υποταγή της Δικαιοσύνης, προωθούσε και προωθεί τη διάχυση αυταρχισμού στο σύνολο των αρμών της κοινωνικής ζωής και οφείλεται (ακριβώς) στο ότι υπάρχει αυτή (άρθρ. 90Σ) η συνταγματική παρέκκλιση (όπως τη χαρακτήριζε ο Μάνεσης) η οποία χρήζει επιβεβλημένης αναθεωρήσεως.
Με διαπρύσιο λόγο καταγγέλλατε τις «καταδύσεις» (βουτιές τις λέγατε) στην επετηρίδα προκειμένου ο κάθε πρωθυπουργός να διορίζει όποιον επέλεγε ως πρόεδρο και αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο των Διοικητικών Δικαστηρίων, δηλαδή εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η θέση και η υπηρεσιακή κατάσταση του δικαστή, άρα και η συμπεριφορά του δικαστή στην αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας, των εργατικών διεκδικήσεων, των απεργιών, της αντισυνταγματικότητας των σφαγιαστικών νόμων της εκάστοτε κυβέρνησης, της ποινικής καταστολής οιουδήποτε ασκήσει το δικαίωμά του να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των κυβερνητικών ενεργειών κατά το Σύνταγμα.
Θεραπαινίδα της εκάστοτε κυβέρνησης, έτσι χαρακτηρίζατε τη Δικαστική εξουσία, ακριβώς επειδή υπάρχει το άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος.
Τι άλλαξε; Ουδέν. Σεις έχετε μεταλλαχθεί.
Δεν είδατε ότι η πλειοψηφία της ολομέλειας του ΣτΕ (αποφάσεις 114/2012, 413/2011) υπό τον διορισθέντα από την προηγούμενη κυβέρνηση πρόεδρό της (και για λίγο Πρωθυπουργό με υπουργό και σας) απεφάνθη (με θαρραλέα, ευτυχώς, μειοψηφία) ότι το «Υπουργικό Συμβούλιο δεν υποχρεούται να αιτιολογεί καν την επιλογή των προαγομένων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και αυτή η μη αιτιολόγηση δεν παραβιάζει ούτε το άρθρο 90 παρ. 6 του Συντάγματος ούτε το άρθρο 6.1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου»!
Δεν βλέπετε ότι το υπουργικό συμβούλιο κάνει ό,τι θέλει στη Δικαιοσύνη. Με ποια Δικαιοσύνη θα υπερασπισθούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Με ποιους δικαστές θα αντιμετωπισθούν η αυθαιρεσία των αστυνομικών οργάνων, οι επιθέσεις των ΜΑΤ σε απεργούς;
Με ποιους δικαστές θα ελεγχθεί η αυθαιρεσία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, οι άγριοι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών, το δικαίωμα στην εργασία και την απεργία, η αντισυνταγματική εκποίηση της περιουσίας του λαού μας;
Με εκείνους που υπόκεινται στις διαθέσεις των «αρεστών», «ευεπίφορων σε εξαρτήσεις και υποτελών» της ηγεσίας τους;
Εκτός από τη συνταγματική αναθεώρηση, έχετε άμεση νομοθετική δυνατότητα να τροποποιήσετε τον ν. 1756/1988 (Οργανισμός Κατάστασης Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών) και να περιορίσετε τις δυνατότητες παρέμβασης του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο της ολομέλειας του κάθε δικαστηρίου.
Θα το κάνετε;
* * * *
Κάνατε λόγο, στην ίδια παρουσίαση, για το κτιριακό πρόβλημα της Δικαιοσύνης και για τις «εγγράμματες καθαρίστριες» που ασκούν καθήκοντα δικαστικών υπαλλήλων.
Δεν ζητήσατε όμως κονδύλια από τον συνεχώς μειούμενο προϋπολογισμό του υπουργείου του οποίου προΐστασθε.
Δεν τολμήσατε να ζητήσετε να χρησιμοποιούνται τα υψηλότατα έσοδα του Δημοσίου από τη Δικαιοσύνη (μετατροπές ποινών, δικαστικά ένσημα, παράβολα κ.ά.) αποκλειστικά για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και όχι «για μίζες υποβρυχίων που γέρνουν».
* * * *
Οι τροποποιήσεις του ν. 3900/2010 και ιδίως του ν. 4055/12 είναι ένα θλιβερό αποκύημα των τότε συναδέλφων σας στο υπουργείο Δικαιοσύνης που δεν το είχε καν ζητήσει η «εξωτερική τρόικα».
Με τις διατάξεις τους αυξήθηκαν -μεταξύ άλλων- τα παράβολα ενδίκων μέσων στα διοικητικά δικαστήρια έτσι που αν 50 εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν να ασκήσουν έφεση κατά δικαστικής αποφάσεως που (ευθυγραμμιζόμενη με τις εντολές της κυβέρνησης) απορρίπτει αγωγή τους για διεκδικούμενο επίδομα, χρειάζονται 7.500 (επτάμισι χιλιάδες) ευρώ αντί για 250 (διακόσια πενήντα) ευρώ που ήθελαν ως τώρα.
Δεν είπατε λέξη σεις, που ξέρετε καλά, ως επί έτη εργατολόγος, τι σημαίνει τούτο για τους συμπολίτες μας.
Αρκεσθήκατε να διαπιστώσετε γενικά ότι τα «δικαιώματα των πολιτών κονιορτοποιήθηκαν» και έτερον ουδέν.
****
Ευχαριστήσατε «τον Φ. Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά που σας ανέθεσαν τα δύσκολα», αλλά δηλώσατε και «γοητευμένος ως εραστής της ουτοπίας».
Οι αυτοκτονίες των συμπολιτών μας, η εκμηδένιση της ανθρώπινης προσωπικότητας από την κυβέρνηση της οποίας είστε μέλος κάνουν αυτές τις περίτεχνες ευγένειες να ακούγονται ως ύβρις.
Τον Μάιο του 2012 είχατε, ως υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας, δεχθεί πολιτική επίθεση επειδή αποπειραθήκατε να αρθρώσετε λόγο αντίστοιχο προς τις ανάγκες της κοινωνίας.
Σας εκφράσαμε τότε, και εγγράφως, την αισιοδοξία που η πολιτική σας στάση αυτή μας ενέπνευσε και την, στο μέτρο που είχε αξία, συμπαράστασή μας.
Τότε, σας είχαν επιτεθεί οι ίδιοι με τους οποίους τώρα έχετε συμπήξει κυβερνητική συμμαχία.
Δεν μπορούμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη καθηκόντων υπουργού μιας τέτοιας κυβέρνησης υποτελών πωλητών.
Αποδεχθήκατε να θέτετε την υπογραφή σας στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως δίπλα στα ονοματεπώνυμα συναδέλφων σας υπουργών υπαλλήλων της εσωτερικής και εξωτερικής «τρόικας» και κάτω από επαίσχυντα νομοθετήματα που καταστρέφουν ολοσχερώς την κοινωνία των πολιτών και, σύντομα, θα ακυρωθούν ως τέτοια.
Προδήλως κρίνατε ότι η επιλογή σας αυτή δεν καταρρακώνει ούτε ακυρώνει την πολιτική σας διαδρομή, διαδρομή θέσεων και απόψεων της Αριστεράς.
Η κοινωνία, και ειδικότερα το μείζον τμήμα της κοινωνίας των δικηγόρων, στους οποίους επί δεκαετίες απευθυνόσασταν ακριβώς με αυτές τις ιδέες που ήδη εγκαταλείψατε, έχει διαφορετική άποψη.
Πολλοί μιλούν για εξουσία - Κίρκη.

30 Ιουλίου 2012
ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ε. ΜΑΚΑΡΩΝΑΣ
Μέλος της Π.Κ. Δικηγόρων του ΣΥΝ-
Πρ. Σύμβουλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου