Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Στις δαγκάνες της ύφεσης

Χρειάζεται να σπάσουν αβγά για να εφαρμοστούν τα μέτρα του Μνημονίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Για να μην δημιουργηθούν παρερμηνείες έσπευσε να ανοίξει θέμα εφεδρείας, δηλαδή απόλυσης χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αποκάλυψε ότι απομένουν άλλα τέσσερα δισ. ευρώ για να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Και πριν "ησυχάσουμε" ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Μηταράκης και ο κ. Βενιζέλος μας γνωστοποίησαν ότι το πακέτο θα είναι "κατά τι" μεγαλύτερο!
Οι κυβερνητικοί εταίροι παραδέχονται ότι η ύφεση θα φθάσει τουλάχιστον ώς το 2016. Μόνον αυτή την επιμήκυνση μας εγγυώνται! Δηλαδή θα πρόκειται για φαινόμενο που παραπέμπει σε πολεμικές περιόδους. Πού θα βρεθούν τόσοι πόροι; Από πού θα αφαιρεθούν; Ποιοι θα πληρώσουν; Δεν αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία έχει χάσει τις αντοχές της;

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δηλώνει ότι ασκεί "συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση", καταλογίζει στον πρωθυπουργό ανεπαρκή προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση. Ίσως να εννοεί τη δική του προετοιμασία, τότε που έλεγε στους πιστωτές αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Και ο Φ. Κουβέλης στρουθοκαμηλίζει υπερασπιζόμενος το "πλαίσιο προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης", εμμένοντας στην αναζήτηση "έξυπνων δημοσιονομικών ισοδυνάμων". Διότι είναι φανερό ότι το "πλαίσιο" τελεί υπό τη διαπλαστική παρέμβαση της τρόικας εξωτερικού.
Το Μνημόνιο αποδεικνύεται ένα τεράστιο πρόγραμμα ύφεσης με διαλυτικές επιπτώσεις για την κοινωνία. Η κυβερνητική τρόικα αποδεικνύεται μοιραία στην αβουλία της ή τη συνειδητή σύμπραξή της με τις επιλογές του κεφαλαίου και των πιστωτών. Μέση λύση δεν υπάρχει μέσα στις δαγκάνες του Μνημονίου. Ο μονόδρομος της ύφεσης σαρώνει δικαιώματα και προσδοκίες και απογυμνώνει ταχύτατα την τρικομματική κυβέρνηση από την όποια ηθικοπολιτική της νομιμοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου