Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Έπεσε η αυλαία, πριν πέσει η κυβέρνηση

Μόλις τρία 24ωρα κράτησαν οι αντιρρήσεις, κυρίως του Ευ. Βενιζέλου, αλλά και του Φ. Κουβέλη, στην επιμονή των Σαμαρά-Στουρνάρα για λήψη όλων των μέτρων ύψους 11,5 δισ. “εδώ και τώρα”. Έπειτα από τρεις ημέρες “πολιτικής διαπραγμάτευσης” μεταξύ των δύο εταίρων, κατά τις οποίες δημιουργήθηκε το πρώτο σοβαρό ρήγμα στην τρικομματική κυβέρνηση, η χθεσινή δραματική σύσκεψη στο Μαξίμου κατέληξε σε συμφωνία και η αυλαία έπεσε: τελικά, θα επιβληθούν όλα τα μέτρα τώρα και θα γίνει “ό,τι είναι απαραίτητο” για να “πιάσει” η κυβέρνηση τον στόχο των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ.
Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης συμφώνησαν να ληφθούν όλα τα μέτρα εδώ και τώρα, δίνοντας τέλος στο σίριαλ
Η χθεσινή σύσκεψη κορυφής έγινε στον απόηχο της δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ Μαξίμου και Ευ. Βενιζέλου, η οποία ενεργοποίησε ακόμη και εκλογικά σενάρια. Εξάλλου, ήδη από προχθές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σημειώσει, μέσω κύκλων του, πως “δεν έχουν νόημα τα μέτρα 11,5 δισ., αν δεν συνδυαστούν με ετήσια ανάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ”, ενώ στην ίδια γραμμή, περί μη εφαρμογής οριζόντιων περικοπών μισθών, συντάξεων και εφάπαξ, κινείτο και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φ. Κουβέλης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, το βράδυ της Τρίτης είχε “αδειάσει”, εμμέσως πλην σαφώς, τον Ευ. Βενιζέλο, συνιστώντας του... ψυχραιμία και υπευθυνότητα.
 Σαν να μην έφταναν αυτά, ο κ. Βενιζέλος είχε συναντηθεί και με την τρόικα, με συνεργάτες του να αφήνουν να διαρρεύσει ότι “ξεκαθάρισε” στους “τροϊκανούς” πως δεν θα στήριζε τα μέτρα.

Σκληρή γραμμή Σαμαρά
Έτσι, οι εξελίξεις προδιέγραφαν μείζονα κυβερνητική σύγκρουση, καθώς κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο Αντ. Σαμαράς στη σύσκεψη θα ξεκαθάριζε στους εταίρους του ότι πρωθυπουργός είναι ο ίδιος και όχι... όλοι μαζί. Συν τοις άλλοις, προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων εδώ και τώρα πίεζε και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με διαρροές πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Ο πρωθυπουργός, τελικά, όντως κράτησε αυτή τη γραμμή, όταν υποδέχθηκε τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επέσεισε στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας της χώρας και, υιοθετώντας πλήρως τη φρασεολογία της τρόικας και του Βερολίνου, τους “απείλησε” πως, αν η κυβέρνηση επιμείνει να μην πάρει όλα τα μέτρα τώρα, αυτό θα είχε ως συνέπεια να είναι αρνητική η έκθεση της τρόικας, να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ρήξης με την Ευρωζώνη και σε απομόνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Αντ. Σαμαράς επικαλέστηκε προς τους αρχηγούς τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Βαν Ρομπάι, και υποστήριξε ότι “η υπόθεση είναι πεντακάθαρη”. “Προτιμώ την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης της τρόικας και της ρήξης με τους εταίρους”, φέρεται ειπών ο Αντ. Σαμαράς στους αρχηγούς, προβλέποντας πως “η ρήξη με την Ευρώπη συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους”. «Η απόφαση αυτή (σ.σ.: δηλαδή η λήψη όλων των μέτρων τώρα) δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας. Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγησή μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση, θα μπαίναμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Επίθεση Βενιζέλου σε Στουρνάρα

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη κορυφής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν φανερά εκνευρισμένος και, μάλιστα, σημειώθηκε και έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, θέλοντας να αντικρούσει τις ενστάσεις του Ευ. Βενιζέλου, τού υπενθύμισε ότι ο στόχος για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ σε μια διετία (2013-2014) αποφασίστηκε όταν ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν... υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου. Κατά πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος εξερράγη, επιτέθηκε με βαριές κουβέντες στον Γ. Στουρνάρα και χρειάστηκε η παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά για να πέσουν οι τόνοι.

Ευ. Βενιζέλος: “Είμαι αναγκασμένος...”
Οι επιφυλάξεις και το πολιτικό παιχνίδι που συνεχίζει να παίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φάνηκαν και μετά το πέρας της σύσκεψης. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική του κυβίστηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι “δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει εκλογές”. Ο Ευ. Βενιζέλος κράτησε σαφείς αποστάσεις από το δόγμα Σαμαρά - Στουρνάρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα τα μέτρα, είμαι υποχρεωμένος να δεχθώ την εκτίμησή του”. Παράλληλα, επιτέθηκε σε “κύκλους” που εμφάνιζαν τη Ν.Δ. έτοιμη να πάρει τα μέτρα και το ΠΑΣΟΚ να δημιουργεί πρόβλημα, λέγοντας: «Ήδη έγινα στόχος προσωπικών επιθέσεων από κάποιους κύκλους που συνηθίζουν να λένε βλακείες. Είναι ανιστόρητοι και χυδαίοι. Η χώρα βρίσκεται μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ γιατί κάποιοι εργαστήκαμε και την κρατήσαμε μέσα στο ευρώ». «Είμαι αναγκασμένος να δεχθώ την εκτίμηση του πρωθυπουργού για τα μέτρα και περιμένω τα αποτελέσματα. Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η Ν.Δ. απέναντι στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

“Γεφυροποιός” ο Φ. Κουβέλης
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο γεφυροποιού έπαιξε στη σύσκεψη ο Φ. Κουβέλης, παρ' ότι επέμεινε στις ενστάσεις του για λήψη όλων των μέτρων τώρα. Εξάλλου, συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ξεκαθάριζαν ότι “είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, αλλά και στάσης πληρωμών, αν καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης”. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των αρχηγών, ο Φ. Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι οι αρχηγοί κατέληξαν σε συμφωνία. “Η προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων ισχύει στο ακέραιο”, επισήμανε, για να προσθέσει ότι “κοινή επιλογή των κυβερνητικών εταίρων είναι να υπάρξει η ελάχιστη επιβάρυνση των αδύναμων στρωμάτων”. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. υπογράμμισε ότι “παραμένουν ως προτεραιότητες η ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και η επαναδιαπραγμάτευση για τους επαχθείς όρους του Μνημονίου”. Επίσης, ο Φ. Κουβέλης, παραδεχόμενος ότι “πέρασε” η πρόταση των Σαμαρά - Στουρνάρα, ισχυρίστηκε ότι “η πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας για επιμήκυνση”.

Στουρνάρας: “Τέλη Αυγούστου τα μέτρα”
Μετά τη συμφωνία των αρχηγών, λοιπόν, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε πως “τώρα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναμένουμε να ολοκληρωθεί το πακέτο μέχρι το τέλος Αυγούστου”, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων μέτρων. “Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή”, ήταν η μονότονη απάντηση του “τσάρου” στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για οριζόντιες περικοπές. Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών κατέδειξε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ότι πλέον θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση όσα μέτρα ζητήσει η τρόικα.
Πάντως, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης φέρονται να επέμειναν κατά τη σύσκεψη, προκειμένου να διαμορφωθεί από τον πρωθυπουργό έστω ένα σχέδιο πολιτικής πίεσης προς την τρόικα, για να δεχθούν οι εταίροι να βοηθήσουν με κάποια χρηματοδοτικά μέτρα. Το νόημα αυτής της πρότασης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να βοηθήσουν τα μέτρα αυτά, ώστε να μην καταρρεύσει κι άλλο το ΑΕΠ από τα νέα μέτρα, αφού αυτά θα είναι οπωσδήποτε “υφεσιακά”.

Βενιζέλος - Χρυσοχοΐδης: “Αν θες, φύγε”, “δεν πάω πουθενά, φύγε εσύ”
Οι παλινωδίες και η 48ωρη θεατρική παράσταση του Ευ. Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τη στήριξη της κυβέρνησης προκάλεσαν και νέα εσωκομματική τρικυμία στο ΠΑΣΟΚ. Αργά χθες το βράδυ, σε σύσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα στη Βουλή μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και των βουλευτών του κόμματος, σημειώθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τον Ευ. Βενιζέλο για “επικοινωνιακά παιχνίδια”. “Πρέπει να στηρίξουμε ειλικρινά τα μέτρα, όχι με αμφισημίες, όπως κάνεις ώς τώρα”, συνέχισε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, προκαλώντας την έκρηξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. “Την ίδια στάση κρατάς σε όλα τα θέματα. Στόχος σου είναι να αμφισβητήσεις εμένα και να υπονομεύσεις την παράταξη”, είπε ο Ευ. Βενιζέλος στον Μ. Χρυσοχοΐδη. “Πάρʼ το πίσω αυτό”, απάντησε ο πρώην υπουργός και τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως “δεν παίρνει τίποτα πίσω”. “Αν θες, φύγε”, συνέχισε ο Ευ. Βενιζέλος. “Δεν έχω να πάω πουθενά. Φύγε εσύ...”, εξερράγη ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, εν συνεχεία, όντως... έφυγε. Κατόπιν αυτού του περιστατικού, μάλιστα, πηγές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα παραμονής του Μ. Χρυσοχοΐδη στην θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ.

Κόντρα Σηφουνάκη - Παναγιωτακόπουλου
Σαν να μην έφταναν αυτά, έντονη ήταν η φραστική αντιπαράθεση και του Ν. Σηφουνάκη με τον επικεφαλής της “Αριστερής Πρωτοβουλίας” του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παναγιωτακόπουλο. Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ανακοίνωση του τελευταίου κατά της παραχώρησης της Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία απάντησε ο Ν. Σηφουνάκης μιλώντας για “εγκατεστημένους επί 30 χρόνια στο ΠΑΣΟΚ”, οι οποίοι “κάνουν τους τιμητές όταν το βάρος των αποφάσεων σήκωναν εκλεγμένοι βουλευτές”. Η απάντηση του Γ. Παναγιωτακόπουλου ήταν έντονη, καθώς, αφού ανέφερε ότι στο ΠΑΣΟΚ είναι “38 και όχι 30 χρόνια”, επισήμανε με νόημα, φωτογραφίζοντας τον κ. Σηφουνάκη: “Δικαιούμαι να μιλώ και θα μιλώ γιατί δεν υπήρξα ούτε διορισμένος νομάρχης, ούτε διορισμένος στη διοίκηση της ΕΡΤ, ούτε ευρωβουλευτής, ούτε και υπουργός, γιατί δεν είμαι γαμπρός μετόχου της Τράπεζας Πειραιώς και δεν υπηρετώ κανένα συμφέρον”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου