Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

Κράτος εναντίον Επιχειρηματικότητας μέρος πρώτο. Το να μην έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου, να είσαι κρατικοδίαιτος ή να μην έχεις κατορθώσει ποτέ να πάρεις 5 ευρώ και να τα κάνεις 10, σε καθιστά απέναντί μου Ανίκανο και Επικίνδυνο. Ανίκανο, γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκες να μάθεις πρώτα να Δημιουργείς Εισόδημα και μετά να Ξοδεύεις,  ώστε να μπορείς να Διαχειριστείς τα Οικονομικά ενός Κράτους, και Επικίνδυνο, γιατί το μυαλό σου ήταν και είναι Πώς θα Κλέψεις για να Οικειοποιηθείς την Εξουσία που σου ανέθεσα ως Πολίτης-Μέτοχος αυτής της χώρας.   Τόσο καιρό σε ακούμε να μιλάς, να φλυαρείς, να πλατειάζεις, να υπόσχεσαι, και να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα.  Τώρα όμως ήρθε η ώρα να σκάσεις, να ακούσεις και να κάνεις στην άκρη. Διαβάστε ένα παράδειγμα πώς τα κρατικοδίαιτα κομματικά στελέχη των δύο Κομμάτων Εξουσίας, εμπόδιζαν συστηματικά κάθε προσπάθεια της κάθε μικροεπιχείρησης να επιβιώσει και να Αναπτυχθεί, που σημειωτέον είναι το μόνο κύτταρο της Οικονομίας που μόνον προσφέρει. Δεν κοστίζει τίποτα σε κανέναν!


Πριν από αρκετό χρονικό διάστημα, βγήκε από τα ΕΛΤΑ μια εξαιρετική υπηρεσία σύμφωνα με την οποία μια επιχείρηση που στέλνει αποστολές στο εξωτερικό (ισχύει και για ιδιώτες), θα μπορούσε να αγοράζει προπληρωμένους ταχυδρομικούς φακέλους έναντι ενός ευρώ περίπου το κομμάτι με τους οποίους θα μπορούσε να αποστέλλει εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο, αρκεί το μέγεθος του αντικειμένου (ή των αντικειμένων) να χωράει στο φάκελο. Αυτό ήταν κάτι το φανταστικό για επιχειρήσεις σαν και τη δική μου (δισκογραφική εταιρεία), καθώς κάθε μήνα στέλνουμε πολλαπλές αποστολές σε όλο τον κόσμο (κυρίως μουσικά CD), με το κόστος κάθε αποστολής να υπερβαίνει τα 3 ευρώ. Τα έξοδα αυτά μέχρι πρότινος τα επιβαρυνόταν ο πελάτης, με αποτέλεσμα να είμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί σε σχέση με αντίστοιχα mail order του εξωτερικού ή το περίφημοPLAY.com, το οποίο έχοντας έδρα ένα φορολογικό παράδεισο, αποστέλλει όλες του τις αποστολές με δωρεάν ταχυδρομικά!

Είδαμε λοιπόν μια τεράστια ευκαιρία σε αυτό το μέτρο και στήσαμε από το μηδέν μία νέα τιμολογιακή πολιτική, σύμφωνα με την οποία θα απορροφούσαμε το μικρό πλέον κόστος του ενός ευρώ ανά φάκελο και θα προσφέραμε στους πελάτες μας ΔΩΡΕΑΝ ταχυδρομικά για όλο τον κόσμο! Αναδιαμορφώσαμε λοιπόν, την ιστοσελίδα μας με τα νέα δεδομένα, στείλαμε ενημερωτικά newsletter και αγοράσαμε χονδρική από τα ΕΛΤΑ εκατοντάδες προπληρωμένους φακέλους, καθώς αγοράζοντας πάνω από ένα συγκεκριμένο νούμερο αποκτάς μία επιπλέον μικρή έκπτωση. Επίσης, τρέξαμε google και facebook ads για να διαφημίσουμε τη νέα μας αυτή στρατηγική.

Τους πρώτους 3 μήνες εφαρμογής των Δωρεάν Μεταφορικών τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά! Οι παραγγελίες μας αυξήθηκαν κατακόρυφα, το πελατολόγιό μας ενισχύθηκε σημαντικά κι αρχίσαμε πλέον να προβαίνουμε και σε έξτρα προσφορές κι εκπτώσεις. Σε μία περίοδο κρίσης, με την αισιοδοξία στα τάρταρα για τον περισσότερο κόσμο, καταφέρναμε να φέρνουμε χρήματα στη χώρα μας και να αποδίδουμε και το αντίστοιχο ΦΠΑ. Το σενάριο αυτό όμως ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό και μια μέρα μας τηλεφώνησαν από τα κεντρικά των ΕΛΤΑ λέγοντάς μας, πως θα πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε πάνω από 3 CD μουσικής ανά φάκελο, καθώς αυτό δεν επιτρεπόταν και θα έπρεπε να τηρούμε κάποιους ογκομετρικούς κανόνες.

Δε διαμαρτυρηθήκαμε ιδιαίτερα (αν και δεν μας είχαν ενημερώσει καθόλου σε διάρκεια τριών και πλέον μηνών) και είπαμε, εντάξει, δε βαριέσαι… θα προσέχουμε από εδώ και πέρα κι αν ένας πελάτης παραγγείλει 4 CD θα του στείλουμε 2 ξεχωριστές αποστολές (με ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ), όπου κάθε μία θα περιέχει 2 CD. Και μόνο από αυτό το splitup θα είχαμε μια μικρή χασούρα αλλά το παραβλέψαμε.

Δεν περνάει ούτε ένας μήνας όμως και μας ξαναπαίρνουν τηλέφωνο από τα κεντρικά….

- «Κύριοι, παρατηρούμε ότι στέλνετε και συστημένους προπληρωμένους φακέλους. Αυτό δεν επιτρέπεται! Ο συστημένος φάκελος είναι ξεχωριστός τύπος αποστολής, οπότε υπάγεται στην προβλεπόμενη τιμολογιακή πολιτική των ΕΛΤΑ» (δηλαδή 5+ ευρώ για να στείλεις συστημένο ένα CD στην Αγγλία ας πούμε)

- «Ωραία, γιατί όμως τόσο καιρό παίρνατε τους φακέλους, τους σφραγίζατε και τους στέλνατε και μας παίρνατε και το έξτρα αντίτιμο για συστημένο? Τότε δεν ήταν παράτυπο?»

- «Κύριοι, προφανώς δεν γνώριζαν οι υπάλληλοι του ταχυδρομείου – τώρα ενημερώθηκαν»

Για να μη σας τα πολυλογώ, επικοινωνούμε με όλο μας το πελατολόγιο και τους ενημερώνουμε ότι πλέον όποιος επιθυμεί να λαμβάνει συστημένη την αποστολή του, θα πρέπει να καταβάλλει ένα μικρό επιπλέον αντίτιμο το οποίο όμως θα είναι flat fee, δηλαδή δε θα επηρεάζεται από το μέγεθος της αποστολής.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι η συστημένη υπηρεσία των ΕΛΤΑ είναι από τις λίγες στον κόσμο που δεν μπορεί να γίνει tracked & traced online! Ένα απλό σύστημα δηλαδή που διαθέτουν ακόμα και ταχυδρομεία «τριτοκοσμικών» χωρών στη χώρα μας υπολειτουργεί! Απλά προσπαθήστε να κάνετε track & trace μια αποστολή σας μέσω της σελίδας των ΕΛΤΑ και γελάστε με την ψυχή σας. Το σύστημα απλά σας ενημερώνει ότι η αποστολή σας έχει παραληφθεί από τα ΕΛΤΑ!

Το προσπερνάμε κι αυτό και συνεχίζουμε ακάθεκτοι την προώθηση των προϊόντων μας μέχρι που μετά από λίγο καιρό αρχίζουμε να έχουμε μαζικές επιστροφές των αποστολών μας. Αυτή τη φορά παίρνουμε εμείς τηλέφωνο στα κεντρικά των ΕΛΤΑ. Μας εξηγούν πώς δεν επιτρέπεται να έχουμε κολλητικές ταινίες πάνω στους φακέλους καθώς αποκρύπτουν το περιεχόμενο του φακέλου κι αυξάνουν και τον όγκο του (!). Τους απαντάμε ότι βάζουμε αποκλειστικά διάφανες ταινίες, οπότε δεν αλλοιώνεται το εξωτερικό του φακέλου κι αυτό το κάνουμε και για έξτρα θωράκιση των φακέλων καθώς σε συνθήκες υγρασίας ή κακής μεταφοράς οι φάκελοι ενδέχεται να σχιστούν. Η απάντησή τους ήταν ξερή:

«Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται οπότε αν ξαναδούμε κολλητική ταινία πάνω σε φάκελο, η αποστολή δε θα αποστέλλεται.»

Πλέον αυτό είχε ως συνέπεια για εμάς, να μην μπορούμε να βάζουμε σε ένα φάκελο πάνω από 2 CD καθώς πρακτικά χωρίς την ύπαρξη ταινίας θα ήταν εξαιρετικά εύκολο να σχιστεί ειδικά σε πιο απομακρυσμένες χώρες. Οι αλλεπάλληλες αυτές οχλήσεις από τα ΕΛΤΑ είχαν ως συνέπεια να σμπαραλιαστεί το προσοδοφόρο αρχικό πλάνο μας και να μας αναγκάσει να συνεχίσουμε να έχουμε δωρεάν μεταφορικά για τους πελάτες μας απορροφώντας όλα τα αυξημένα πλέον μεταφορικά έξοδα, αρχίζοντας να «μπαίνουμε μέσα», καθώς πλέον είχαμε εκτεθεί και δεν μας έπαιρνε να επανέρθουμε στην προηγούμενη τιμολογιακή μας πολιτική, αφού αρκετός κόσμος που αγόραζε από εμάς το έκανε αποκλειστικά και μόνο λόγω των ανταγωνιστικών τιμών και των μηδενικών εξόδων μεταφοράς.

Το συμπέρασμα. Τιμωρηθήκαμε επειδή αρχίσαμε να τα πάμε καλά! Ένα γεγονός που θα επιβραβευόταν από μια ιδιωτική εταιρεία δίνοντάς μας επιπλέον εκπτώσεις σε φακέλους κι έξτρα διευκολύνσεις, στα ΕΛΤΑ του δημοσίου αντιμετωπίστηκε ως ενοχλητική εξέλιξη. Πάλι καλά που δεν μας μηνύσανε επειδή τους κουράζαμε με τις αποστολές μας!

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που το κράτος εκτός από άτυπος συνέταιρος στην επιχείρησή σου θέλει και το κακό σου! Είναι ο νούμερο ένα εχθρός σου. Δεν υπάρχει σταθερότητα σε τίποτα και ως γνωστόν η έλλειψη σταθερότητας και το φορολογικό καθεστώς που αλλάζει κάθε μήνα καθιστά τη χώρα μας το λιγότερο επιθυμητό μέρος για να κάνει κάποιος μια επένδυση ή να προσπαθήσει να αναπτύξει με νόμιμο τρόπο την επιχείρησή του. Σκεφτείτε επίσης ότι υπάρχουν κόμματα στις μέρες μας που εξαγγέλλουν εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο και φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων μέχρι και 75% (!). Δηλαδή με λίγα λόγια αν καταφέρεις σπάζοντας το κεφάλι σου καθημερινά να έχεις μια υγιή επιχείρηση, να δημιουργείς θέσεις εργασίας και να έχεις και τις ανάλογες απολαβές κάποιοι σχηματισμοί θέλουν να σε τιμωρήσουν παίρνοντάς σου και τα ¾ των κερδών σου. Τραγικές καταστάσεις που όμως δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν. Κι επειδή τα κόμματα τα βολεύει να χωρίζουν τον κόσμο σε μνημόνιο και αντιμνημόνιο για λόγους λαϊκισμού, εμείς βάζουμε στο τραπέζι το μόνο πραγματικό δίλημμα. Ανάπτυξη ή χάος (εντός ή εκτός μνημονίου)! Ή όπως είπε κάποιος: «Αφήστε μας να δουλέψουμε ΡΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου