Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Από τον Β. Σόιμπλε μέχρι τον Τζ. Σόρος: Ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα να ψηφίσει... σωστά

Ο φόβος της Ισπανίας δεν έχει βγάλει την Ελλάδα από το κάδρο ούτε έχει κόψει την όρεξη διάφορων, από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέχρι τον Τζορτζ Σόρος να... συμβουλεύουν τους Έλληνες πολίτες τι να ψηφίσουν -ή μάλλον τι να μην ψηφίσουν- στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Χθες, για παράδειγμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελεί δική της απόφαση.

Σόιμπλε: "Για όλα φταίει η ελληνική πολιτική ελίτ"
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Handelsblatt", ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις», ενώ ειδικά για την Ελλάδα λέει πως «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ επί δεκαετίες». Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επαναλαμβάνει ότι πριν γίνει λόγος για ευρωομόλογα και τραπεζική ένωση, μία πραγματική δημοσιονομική ένωση είναι αναγκαία για την Ευρωζώνη, η οποία συνιστά ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο. «Οφείλουμε να προχωρήσουμε βήμα - βήμα και κατʼ αρχάς με τη δημοσιονομική ένωση», η οποία «ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση» της Ευρωζώνης, λέει.

Ο Σόιμπλε υπερασπίζεται για μία ακόμη φορά την πολιτική της λιτότητας που υποστηρίζει το Βερολίνο: «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος» για την Ελλάδα ή την Ισπανία και «οι χώρες που έχουν πληγεί δεν μπορούν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσειςγια να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους», υπογραμμίζει.
Αναγνωρίζει πάντως ότι «ο ελληνικός λαός, αναμφισβήτητα, υποφέρει» και προσθέτει: «Μπορεί κανείς σε μια τόσο δύσκολη κρίση να κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχει όμως εύκολος δρόμος και δεν γίνονται πάντα όλα δίκαια».
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, κάνει λόγο για απόφαση της ίδιας της χώρας, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του με τις εικασίες που κυκλοφορούν την ώρα που η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τις αγορές όσο και για την ίδια τη χώρα, αν και «έως τώρα δεν έχουν ποτέ επαληθευτεί τα μεγάλα σενάρια για την καταστροφή του κόσμου».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης, π.χ. στην Ισπανία, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει ότι η Μαδρίτη παίρνει όλες τις σωστές αποφάσεις, ενώ διευκρινίζει ότι «για μια τέτοια κρίση δεν υπάρχει πανάκεια, αν και είμαστε καλύτερα τοποθετημένοι από ό,τι πριν από δύο χρόνια».
Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που προέρχονται από την κατάσταση στην Ελλάδα, δηλώνει: «Όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια τέτοια εστία και δεν μπορεί να απομακρυνθεί, τότε αυτή διαρκώς αναζωπυρώνεται. Οι Ισπανοί τα κάνουν όλα σωστά, όμως υφίστανται την πίεση των αγορών εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα. Κι αυτό ακριβώς πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε».

Η... προθεσμία του Σόρος
Τις απόψεις του Σόιμπλε, πάντως, ότι δεν θα έρθει η καταστροφή του κόσμου δεν συμμερίζεται ο «πατέρας όλων των κερδοσκόπων», ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος εκτιμά πλέον ότι «η Ευρώπη έχει τρεις μήνες για να σώσει το ευρώ». Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, που γκρέμισε τον προηγούμενο αιώνα τη στερλίνα, υποστήριξε σε άρθρο του προχθές ότι η γερμανική κυβέρνηση και η γερμανική κεντρική τράπεζα έχουν «ένα παράθυρο τριών μηνών, στη διάρκεια των οποίων θα μπορούσαν ακόμη να διορθώσουν τα σφάλματά τους και να αναστρέψουν τις τωρινές τάσεις».
Ο Σόρος εξέφρασε και την άποψή του για το πώς πρέπει να ψηφίσουν οι Έλληνες: «Αναμένω ότι η ελληνική κοινή γνώμη θα φοβηθεί αρκετά από την προοπτική της εκδίωξής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δώσει μια μικρή πλειοψηφία των εδρών σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό που είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη σημερινή συμφωνία με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και τις τράπεζες - πιστωτές της χώρας», είπε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ουδεμία κυβέρνηση μπορεί να εκπληρώσει τους όρους αυτούς και η ελληνική κρίση είναι πιθανό να κορυφωθεί το φθινόπωρο. Έως τότε και η γερμανική οικονομία θα εξασθενεί και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη Γερμανίδα καγκελάριο να πείσει την κοινή γνώμη στη Γερμανία να αναλάβει πρόσθετες ευρωπαϊκές ευθύνες. Αυτό δημιουργεί το παράθυρο των τριών μηνών».

Γερμανική δημοσκόπηση: "Θέλουμε να φύγετε"
Η πρόβλεψη του Σόρος, τουλάχιστον όσον αφορά τις μελλοντικές δυσκολίες της Μέρκελ με τη γερμανική κοινή γνώμη, ήρθε να επιβεβαιωθεί σε χρόνο ρεκόρ με τη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού "Stern". Σύμφωνα με αυτή, το 49% των Γερμανών επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ το 35% φοβάται ότι η ελληνική κρίση θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ.
Όπως αναφέρεται στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, μόνο το 39% των ερωτηθέντων επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση.
Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των Γερμανών -62%- που συμφωνούν με την επιμονή της καγκελαρίου Μέρκελ στην εφαρμογή πολιτικής αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα, παρά την κριτική που δέχεται ακόμη και από τη Γαλλία. Υψηλό, στο 59%, είναι και το ποσοστό εκείνων οι οποίοι δεν έχουν κατανόηση για όσους Έλληνες θέλουν να ψηφίσουν δυνάμεις που αντιτίθενται σε αυτή την πολιτική.

Λαγκάρντ: Ακολουθήστε το παράδειγμα της Λεττονίας
Πιέσεις στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της άσκησε χθες για μια ακόμη φορά και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό οι πολιτικοί να δεχθούν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να συμμορφωθούν με αυτό» είπε από τη Ρίγα της Λετονίας στη σουηδική εφημερίδα "Svenska Dagbladet".
Κι έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση όλων τη Λετονία: «Είναι σημαντικό για τις άλλες χώρες να εμπνευστούν από τη Λετονία. Το πρόγραμμα που εφάρμοσε ήταν επιτυχές» είπε η Λαγκάρντ. «Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι οι πολιτικοί συμμορφώθηκαν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Συνειδητοποίησαν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν απαραίτητες και πήραν πολλές γενναίες αποφάσεις», πρόσθεσε.
«Ένα άλλο μάθημα είναι ότι οι δημοσιονομικές περικοπές πρέπει να γίνουν από την αρχή, διαφορετικά οι μεταρρυθμίσεις κινδυνεύουν να κουράσουν τον λαό και να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν» διευκρίνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε: «Η Λετονία αποφάσισε να κινηθεί με διπλή ταχύτητα και, αντί να υποφέρει για πολλά χρόνια προχωρώντας σταδιακά, προτίμησε να χτυπήσει δυνατά και γρήγορα». Να σημειωθεί ότι η ανεργία στη Λετονία, που κατάφερε το 2011 να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2012 στο 16,3%.

S&P: "Μια στις τρεις, φεύγετε"
Τέλος, με τον δικό του τρόπο ήρθε να προστεθεί στο κύμα των πιέσεων και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poorʼs, ο οποίος διαβλέπει «τουλάχιστον μια πιθανότητα στις τρεις» να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε χθες. Μάλιστα ο S&P εκτιμά ότι, εάν κάτι τέτοιο συμβεί, «δεν θα έχει αυτομάτως αρνητικές επιπτώσεις για άλλα κράτη στην ίδια περιφέρεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου