Θέμα της εκπομπής Münchner Runde, η οποία μεταδόθηκε από τη Βαυαρική Τηλεόραση, ήταν οι προοπτικές επίλυσης της κρίσης στην Ελλάδα. Προσκεκλημένοι της εκπομπής με τίτλο «Ευρω-συναγερμός: Υπάρχει ακόμη περιθώριο να σωθεί η Ελλάδα;» ήταν ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP), ο γνωστός οικονομολόγος Max Otte και ο Ulrich Schäfer, δημοσιογράφος και συγγραφέας.Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, κληθείς να σχολιάσει πώς βιώνουν τη σημερινή κατάσταση οι πολίτες της Ελλάδας, αναφέρεται στο κλίμα πόλωσης που επικρατεί εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
- Η Γερμανία έχει κάνει λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης
«Οι Έλληνες αισθάνονται ότι η Ευρώπη τούς έχει εγκαταλείψει. Προ ημερών δέχθηκαν επίθεση από την επικεφαλής του ΔΝΤ. Οι περισσότεροι πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους και παρ’ όλα αυτά δέχονται επικρίσεις από το εξωτερικό. Η κατάσταση είναι γενικά πολύ δυσάρεστη. Ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί δραματικά, περίπου κατά 40%, ενώ η ανεργία των νέων έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 50% και περίπου το 30% του πληθυσμού ζει πλέον κάτω ή στο όριο της φτώχειας» επεσήμανε.
Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Χατζημαρκάκης υποστήριξε ότι οι Έλληνες έχουν ουσιαστικά να επιλέξουν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, καθώς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που εγγυώνται την παραμονή στην Ευρωζώνη, ευθύνονται για την κρίση, ενώ από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και εκφράζει τον κόσμο που θεωρεί υπερβολικά σκληρά τα μέτρα λιτότητας, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Η θέση που εδραιώνεται, εντωμεταξύ, στην Ελλάδα είναι η ανάγκη να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το κόμμα, που θα αναδειχθεί νικητής, διαπιστώνει.
Στη γερμανική επικαιρότητα κυριαρχεί η προβολή ακραίων συνιστωσών της ελληνικής πραγματικότητας, κατήγγειλε ο κ. Χατζημαρκάκης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν μεγάλους μισθούς ούτε φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Οι Έλληνες αυτοί αισθάνονται προσβεβλημένοι από την εικόνα του λαού, όπως προβάλλεται στα διεθνή ΜΜΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύεται δηλώσεις, όπως αυτές της επικεφαλής του ΔΝΤ, για να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων. «Με την άμεση αντίδρασή του στις δηλώσεις Lagarde πρέπει να κέρδισε 2-3%», εκτιμά.
«Οι Ευρωπαίοι, με πρώτη τη Γερμανία, έχουμε κάνει λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Το πρόγραμμα που επιβλήθηκε δεν ήταν εφαρμόσιμο από την αρχή», διαπιστώνει.
Η πρότασή του είναι ήδη πριν τις εκλογές να ειπωθεί στους Έλληνες ότι το Μνημόνιο θα συμπληρωθεί από ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης. Προτείνει συγκεκριμένα την προώθηση στοχευμένων αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα με πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τη στήριξη της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας.
«Κανένας από τους κορυφαίους πολιτικούς της Ευρώπης, με εξαίρεση τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, δεν επισκέφθηκε τα τελευταία 2 χρόνια την Ελλάδα», καταγγέλλει. «Όλοι μιλάνε για τους Έλληνες, αλλά όχι με τους Έλληνες». Αυτό πρέπει να αλλάξει.
- Η επιστροφή στη δραχμή θα ωφελούσε μακροπρόθεσμα την Ελλάδα
Ο Max Otte υποστηρίζει ότι με την πολιτική, που εφήρμοσε η Ευρώπη στην Ελλάδα από το 2010 και μετά, όχι μόνο δεν έσωσε τη χώρα, αλλά την οδήγησε στο γκρεμό. Όσοι πλήρωναν φόρους, πληρώνουν σήμερα περισσότερους, όσοι δεν φοροδιέφευγαν, πληρώνουν σήμερα ακόμη λιγότερους φόρους, σημείωσε.
Οι Έλληνες ολιγάρχες επωφελήθηκαν από την κρίση και αυτό μπορούσε να προβλεφθεί και να αποτραπεί ήδη από το 2010, κατά τη γνώμη του. Τότε έπρεπε να είχε γίνει το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ίσως και η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου εκτιμά ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας είναι μειωμένες, επειδή η Ευρώπη θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για συμβιβασμό, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι το περίφημο Grexit θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα.
Η επιστροφή στη δραχμή θα ωφελούσε μακροπρόθεσμα την Ελλάδα, η οποία και μετά την έξοδό της θα έπρεπε να στηριχθεί με ευρωπαϊκά κεφάλαια για να μπορέσει να επιτύχει ομαλή μετάβαση και να ανασυγκροτηθεί. Και η ΕΕ θα έπρεπε θα εγγυηθεί για τα χρήματα των μικροκαταθετών, μέχρι 50.000 ή 60.000 ευρώ.
Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι συστημικά και δεν μπορούν να διορθωθούν από έξω, πιστεύει.
Ακόμη και η δυναστεία Παπανδρέου και η περίπτωση του αδερφού του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος διάγει πολυτελή βίο χωρίς να καταβάλει τους δέοντες φόρους, όλα αυτά τα στοιχεία προσιδιάζουν σε μία βαλκανική χώρα της Ευρώπης, κατά τη γνώμη του.
Τα χρήματα της δανειακής βοήθειας, αλλά και τα χρήματα που προκύπτουν από τις θυσίες του ελληνικού λαού, δεν καταλήγουν στους ίδιους τους Έλληνες, αλλά σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτικά ταμεία, τονίζει ο κ. Otte.
Ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα περί ευρωομολόγων, επειδή αυτά θα έπλητταν κατ’ αρχάς τη γερμανική φερεγγυότητα. Πέραν αυτού, δεν δέχεται παραλληλισμούς μεταξύ Ελλάδας και Lehman Brothers, επειδή το 2008 οι χώρες δεν ήξεραν τι τις περίμενε, ενώ τώρα έχουν υψωθεί τείχη προστασίας, αν και όχι απολύτως επαρκή, με στόχο την αποτροπή μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες.
- Η συνταγή ήταν λάθος από την αρχή
Ο Ulrich Schäfer είναι της άποψης ότι η συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν λάθος από την αρχή και ότι οι άνθρωποι βιώνουν σήμερα τα αδιέξοδα, στα οποία η συνταγή αυτή οδήγησε. Η ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να αλλάξουν την μέχρι στιγμής πολιτική τους απέναντι στην Ελλάδα, ζητάει. Είναι λάθος να εξαναγκάζονται οι Έλληνες σε συνέχιση της σκληρής πολιτικής λιτότητας, η οποία οξύνει την ύφεση, τονίζει.
Πιστεύει ότι το πρόγραμμα πρέπει να χαλαρώσει και μάλιστα αυτό να συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συνολική διαχείριση του προβλήματος πρέπει να αναθεωρηθεί.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει διαπράξει ιστορικά λάθη και σε ένα βαθμό έχει δίκαιο ο Αλέξης Τσίπρας, όταν κάνει λόγο για ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, κατά τη γνώμη του.
Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα, υπενθυμίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος: «Και οι Γερμανοί, αλλά και οι Γάλλοι φυγαδεύουν τα χρήματά τους στην Ελβετία ή αλλού για να αποφύγουν τη φορολόγηση».
Ο κ. Schäfer πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος 2-3 μηνών στην Ελλάδα μετά τις εκλογές και, εάν από αυτές προκύψει προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη, μία έξυπνη λύση θα ήταν η για ένα διάστημα παράλληλη κυκλοφορία δραχμής και ευρώ: «Μία ήπια έξοδος θα μπορούσε να δρομολογηθεί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου