Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Δυνατότητα λειτουργίας του κράτους χωρίς δανειακές συμβάσεις δείχνει ο προϋπολογισμός

Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/06/2012
Την τρανή απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει χωρίς ούτε τα δάνεια της τρόικας ούτε νέες θυσίες των ελληνικών νοικοκυριών (ακόμη περισσότερο αν προχωρούσε σε στοιχειώδη “σύλληψη” της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, που δεν έχουν αντιμετωπίσει τα δύο μνημονιακά κόμματα είτε ως συγκυβέρνηση είτε ως μονοκομματικές κυβερνήσεις παλαιότερα) δίνει ο προϋπολογισμός του 2012.
Γ. Μηλιός: Προκλητική η αναβολή δηλώσεων Α.Ε. και ακινήτων επιχειρήσεων
Χθες ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία του τετραμήνου Ιανουαρίου - Απριλίου: αυτά δείχνουν σχεδόν μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος. Αυτό συρρικνώθηκε μόλις σε 18 εκατ. ευρώ, από 1.481 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρά την υστέρηση που σημειώθηκε στα έσοδα. Τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης ήταν 33.349 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες της (πλην τόκων) 33.367 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εκτίναξη των δαπανών για τόκους από τα 3.990 εκατ. ευρώ το περυσινό α' τετράμηνο στα 7.598 εκατ. ευρώ εφέτος, λόγω των πληρωμών στο πλαίσιο του PSI, εκτόξευσαν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στα 7.616 εκατ. ευρώ, από 5.470 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η οιονεί στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό κράτος (παρ' ότι αντλεί κεφάλαια για να πληρώνει τις τράπεζες...) κατοπτρίζεται στην εκτίναξη των ληξιπροθέσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης από τα 5.337 εκατ. ευρώ στο τέλος του 20120 και τα 5.593 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011 στα 6.279 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Με μεγαλύτερους οφειλέτες τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης (2.823 εκατ. ευρώ), τα νοσοκομεία (1.588 εκατ. ευρώ), την τοπική αυτοδιοίκηση (805 εκατ. ευρώ) και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (316 εκατ. ευρώ).

Γ. Μηλιός: Προκλητική η αναβολή δηλώσεων Α.Ε.

Στο μεταξύ, την απαράδεκτη προεκλογική πολιτική της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπέρ των κομμάτων που στηρίζουν το Μνημόνιο επισημαίνει με δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός. Αναφέρει χαρακτηριστικά την ανακοίνωσης, της μίας μετά την άλλη, αναβολών των καταβολών διαφόρων ειδών φορολογικών δηλώσεων. Ο Γ. Μηλιός τονίζει ότι “πριν λίγες μέρες, και ενώ η μνημονιακή πολιτική έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, δόθηκε απαράδεκτη και προκλητική αναβολή στην υποβολή δηλώσεων για φορολογία εισοδήματος Α.Ε. και στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των εταιρειών. Την ίδια στιγμή που δόθηκε η παράταση αυτή, ενώ στις εφορίες περίμεναν στην ουρά χιλιάδες εταιρείες για την καταβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2012, οι απλοί πολίτες πληρώνουν τα διάφορα χαράτσια”. Και προσθέτει σχετικά: “Την Παρασκευή 1/6 ανακοινώθηκε η αναβολή υποβολής δηλώσεων φυσικών προσώπων για τις 16/7. Η κίνηση αυτή αποτελεί προεκλογικό ελιγμό υπέρ των κομμάτων του Μνημονίου. Η κυβέρνηση δεν θέλει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι εργαζόμενοι και άνεργοι την επαχθή επιβάρυνση που προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και το γεγονός ότι τους περικόπτουν μέσω του φόρου τουλάχιστον ένα μισθό ακόμη! Την ώρα που εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την προοπτική ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα ελαφρύνει τους πολλούς και θα επιβάλει στους έχοντες και κατέχοντες ό,τι τους αντιστοιχεί, οι υποτιθέμενοι 'υπερασπιστές της πατρίδας' παίζουν παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού...”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου