Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Έτσι βγαίνουμε από την κρίση και μένουμε στο ευρώ

Τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και, πρωτίστως, την άμεση προτεραιότητά του για ακύρωση του Μνημονίου και αντικατάστασή του από ένα νέο σχέδιο ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει χθες ο Αλέξης Τσίπρας στους πρεσβευτές και διπλωμάτες των χωρών που συμμετέχουν στους G 20. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα αναλυτικά και στις θέσεις του σχήματος για την εξωτερική πολιτική επεξηγώντας την εναλλακτική πρόταση του σχήματος, που βασίζεται, όπως υπογράμμισε ο ίδιος εισηγητικά, στις αρχές του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο αλλά και τις αξίες της Αριστεράς για ειρηνικές και φιλικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.
* Για "καλό κλίμα" και "ειλικρινές ενδιαφέρον" μιλούσαν μετά τη συνάντηση στελέχη της Κουμουνδούρου
Εξάλλου η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει με τους πρεσβευτές εντάσσεται, σύμφωνα με κεντρικά στελέχη του χώρου, στο πλαίσιο της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς στοχεύοντας στην οικοδόμηση βαθύτερων σχέσεων με χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. Την ίδια ώρα όμως ήταν και μια ευκαιρία για μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία και παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς “παραμορφωτικά φίλτρα”. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στο κλείσιμό του, με την οποία κάλεσε τους πρεσβευτές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, “σ' αυτές που εμείς διατυπώνουμε, όχι σ' αυτές που πολλές φορές στρεβλά μεταφέρουν διάφορα ΜΜΕ”.

Έπειτα από αίτημα εκπροσώπων πρεσβειών η συζήτηση, αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών. Η ηγεσία του χώρου πάντως εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την έκβαση. Τόσο η ανταπόκριση σχεδόν του συνόλου των πρεσβειών, που εκπροσωπήθηκαν είτε από τους πρεσβευτές είτε από ανώτατα στελέχη, όσο, όμως, το “καλό κλίμα” και το “ειλικρινές ενδιαφέρον” που επικράτησαν έκαναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για μια πρωτοβουλία που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.


Ουσιαστικός διάλογος
Η επιλογή εξ αρχής ήταν να γίνει ένας ελεύθερος, ουσιαστικός διάλογος, χωρίς επιμονή στα “πρωτόκολλα”, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, πλαισιωμένος από τον ευρωβουλευτή του σχήματος Νίκο Χουντή, τον υπεύθυνο του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Κώστα Ήσυχο και κεντρικά στελέχη δέχθηκαν ερωτήσεις από μια σειρά πρεσβευτών.
Οι εκπρόσωποι της Δανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας στάθηκαν στον τρόπο που θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει το Μνημόνιο και τη διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει αναφορικά με τη δανειακή σύμβαση.
Ανάλογη ήταν και η ερώτηση, με εμφανές το ενδιαφέρον -σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- από τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, και του εκπροσώπου της ισπανικής πρεσβείας. Ο Γερμανός διπλωμάτης θέλησε να μάθει αναλυτικότερα τις προτάσεις του συνδυασμού για την εξωτερική πολιτική και το ΝΑΤΟ, ενώ διάλογος για τα ελληνοτουρκικά υπήρξε με τον Τούρκο πρέσβη, ο οποίος από τη μεριά του επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας του.


“Ευρωπαϊκό το πρόβλημα”
Αναλυτικότερα στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε τις δραματικές επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για “μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία”. Χωρίς να αρνείται ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει “δομικά προβλήματα”, μιλώντας συγκεκριμένα για την αναποτελεσματικότητα του κράτους, την ακραία ανισότητα στη διανομή του πλούτου και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτά τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν από το Μνημόνιο, αλλά, αντίθετα, “έχουν πάρει ακραία μορφή”.
Όπως τόνισε: “Η Ελλάδα, μετά από δύο χρόνια εφαρμογής ενός προγράμματος ακραίας λιτότητας με βασικό χαρακτηριστικό την εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος, βιώνει ήδη μια ανθρωπιστική κρίση”. Έτσι, αντιπαρέβαλε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και τους στόχους για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν στοχεύει στον εκβιασμό των εταίρων υπογραμμίζοντας τις πραγματικές "βλέψεις" του συνδυασμού: “Θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η δική μας πολιτική επιλογή αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη”.


Πρωτοβουλίες αφοπλισμού
Προχωρώντας στον κρίσιμο, για τη συνάντηση, τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε, όπως προαναφέραμε, ότι στην “καρδιά” του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο σεβασμός στις αρχές του ΟΗΕ και στις πανανθρώπινες, ουμανιστικές αξίες της Αριστεράς. Υπογράμμισε ότι ο σχηματισμός διεκδικεί την ανάπτυξη ισότιμων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με όλες τις χώρες, μεγάλες και μικρές, ιδιαίτερα με τις γειτονικές χώρες της Ελλάδας.
"Η υπεράσπιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητά μας, συνοδευόμενη από αιτήματα και πρωτοβουλίες αφοπλισμού, αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης" συνέχισε, για να υποστηρίξει την ανάγκη εκδημοκρατισμού και αναβάθμισης του ρόλου του ΟΗΕ, "ώστε να μπορεί να υπηρετεί τους ιδρυτικούς του στόχους προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης και της αντιμετώπισης των μεγάλων οικουμενικών προβλημάτων".
Μίλησε για τη "γειτονιά" μας, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι αποτελούν "τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του πλανήτη" κι έτσι προέταξε την ανάγκη μια ελληνική κυβέρνηση "να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη μετατροπή της Μ. Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ".
Ιδιαίτερες αναφορές έκανε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ΑΟΖ, τις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών και το Κυπριακό. "Από χρόνια έχουμε ταχθεί υπέρ της επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας" ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας όμως ότι ο διάλογος και η ειρήνη απαιτούν ορισμένα βήματα: "Τα βήματα αυτά για μας είναι η άρση του casus belli, η παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και η ανταπόκριση σε μια πρόταση για μορατόριουμ στους εξοπλισμούς των δύο χωρών, προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των λαών τους".
Για την ΑΟΖ επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενεργοποιήσει "όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες", ενώ εξέφρασε την ολόψυχη στήριξη στις προσπάθειες του Δημ. Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανάπτυξη "διαβαλκανικής συνεργασίας" με στόχο, όπως είπε, "ένα αλληλέγγυο μέλλον για τους λαούς της περιοχής". Ενώ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εκτός από την πάγια θέση για λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, σημείωσε ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ "είναι να αποκρούσουμε τις εθνικιστικές εντάσεις ένθεν κακείθεν, προκειμένου να υποστηρίξουμε την πολύμορφη προσέγγιση, συνεργασία και οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα".

Συμμετοχές
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρέσβεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Δανίας, της Ινδίας, της Κορέας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, καθώς και πολιτικοί, οικονομικοί και πρώτοι γραμματείς του Καναδά, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Νότιας Αφρικής, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ. Παρευρέθηκαν επίσης οι πρεσβευτές Ισπανίας και Ολλανδίας (χώρες - παρατηρητές στους G 20), ο πρέσβης της Φινλανδίας, που ζήτησε με δική του πρωτοβουλία να συμμετέχει, και της Κύπρου, που, συν τοις άλλοις, αναλαμβάνει προσεχώς την προεδρία της Ε.Ε.
Δεν εκπροσωπήθηκαν οι πρεσβείες των Αυστραλίας, Μεξικού και Ινδονησίας. Σύμφωνα πάντως με τον ΣΥΡΙΖΑ και η χθεσινή συνάντηση επιβεβαίωσε τις καλές διμερείς σχέσεις με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου