Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ στα πρόθυρα της κατάρρευσης

«Όποιος δεν θέλει να ψηφίσει τα μέτρα χωρίζουν οι δρόμοι μας», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκειας της έκτακτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας χθες το βράδυ. Αφορμή ήταν οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις. Πάντως, η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να επιβάλει κομματική πειθαρχία φαίνεται πως έπεσε στο κενό καθώς ελάχιστοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους για το τι θα πράξουν κατά τη κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας για το τρίτο μηνημόνιο. Τα πράγματα ξημέρωσαν ακόμη πιο δύσκολα με ανεξαρτητοποιήσεις στελεχών. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Μιχάλης Κασσής ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.
Στην εισήγησή του ο κ. Βενιζέλος είπε: «Χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της έγκρισης των δημοσιονομικών μέτρων. Δυστυχώς, σήμερα, μέσα από μια σειρά ατυχών συμπτώσεων, το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να ψηφίζει 'όχι' ή 'παρών' στην κρίσιμη διάταξη των αποκρατικοποιήσεων. Αυτό ως πολιτική και επικοινωνιακή εντύπωση υπονομεύει εξ αντικειμένου την στρατηγική αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ και ακυρώνει τη χθεσινή συλλογική προσπάθεια. Εμφανίζει ένα ΠΑΣΟΚ που τροφοδοτεί ασάφεια και αβεβαιότητα και στέλνει εσφαλμένα μηνύματα στην κοινωνία και τους ξένους συνομιλητές μας.»
Ξεκαθάρισε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να κρατά υπό ομηρία την παράταξη. «Τις συλλογικές διαδικασίες δεν αρκεί να τις ζητάς ή να τις εκβιάζεις. Πρέπει και να τις σέβεσαι».
Δεν έπεισε 
Δεν έπεισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ελάχιστοι βουλευτές ξεκαθάρισαν χθες τι θα πράξουν κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για το Μνημόνιο ενώ σήμερα το πρωί, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Μιχάλης Κασσής ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Μιχάλης Κασσής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ δήλωσε ότι αποχώρησε από το Κίνημα και πως θα καταψηφίσει τα μέτρα.

«Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ», ανέφερε σε άλλες δηλώσεις του στο Mega και συνέχισε σε έντονο τόνο: «Δεν υπογράφω δήλωση μετανοίας σ' αυτούς που διοικούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ [...] κάποιοι έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%, τους ενδιαφέρει πώς θα γίνουν υπουργοί του Σαμαρά».
«Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά σας δηλώνω ότι δεν συμμετέχω πλέον στις λειτουργίες του», αναφέρει η κ. Ξενογιαννακοπούλου σε επιστολή της προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ολόκληρη η επιστολή
Ασύντακτο κοπάδι
Η καστάσταση δεν δημιουργεί ιδιαίτερη εντύπωση καθώς οι χθεσινές τοποθετήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι έριδες αλλά και οι διαφωνίες που σημειώθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα έδωσαν τον τόνο.
«Σήμερα [ΣΣ χθες] ήμασταν αυτοδιοικούμενο και ασύντακτο κοπάδι. Αν πάμε έτσι διχασμένοι στη Βουλή για τα μέτρα θα διαλυθεί η κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ» παρενέβη ο Ν.Σηφουνάκης.
Τελικώς, διεξήχθη ψηφοφορία για να αποτυπωθεί στην κάλπη η διάθεση των βουλευτών. Στην πρόταση αντέδρασε ο Μ.Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πρότεινε να δηλώσει ο καθένας ανοιχτά αν θα ψηφίσει τα μέτρα και να τεθεί κομματική πειθαρχία.
«Κάποιοι εδώ μέσα ακολουθούν τη λογική όλα τα κιλά όλα τα λεφτά. Όταν δουν ότι εξασφαλίζεται πλειοψηφία δηλώνουν 'παρών' ή 'καταψηφίζουν'. Είναι τζάμπα μάγκες» δήλωσε ο πρώην υπουργός.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης που πήρε το λόγο είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τους λομπίστες που συνδιαλέγονται με τα συμφέροντα για να γίνουν αρχηγοί ούτε με τους λαθρεπιβάτες της εξουσίας.
«Να κάνουμε την τελική συζήτηση όταν θα γνωρίζουμε όλα τα μέτρα. Εγώ σήμερα σε τέτοια ψηφοφορία δεν λαμβάνω μέρος» ξεκαθάρισε. Την ίδια θέση πήρε και ο Γιάννης Κουτσούκος.
«Εσύ και ο Παραστατίδης επιστρέψατε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ επειδή κάνατε δημόσια δήλωση ότι θα στηρίξετε την προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας. Τώρα αθετείτε τη δέσμευση σας και θα κάνετε ξανά ότι κάνατε τον Φεβρουάριο στο δεύτερο μνημόνιο;» απάντησε ο κ. Βενιζέλος.
Ο Θ.Παραστατίδης απουσίαζε από τη συνεδρίαση της ΚΟ - όπως και οι Γ.Παπανδρέου και Α.Λοβέρδος -έχει δηλώσει όμως ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα.
Ο Ι.Δριβελέγκας και η Θ.Τζάκρη επιφυλάχθηκαν. Ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο κ. Μ.Μπόλαρης, ο οποίος λίγο πριν λήξει η συνεδρίαση μέσα σε αναταραχή και έντονο εκνευρισμό εξαιτίας της πίεσης που ασκούσε στους βουλευτές ο κ. Βενιζέλος «να τελειώνουν όλα απόψε» ακούστηκε να λέει : «Εγώ δεν είμαι δηλωσίας».
Τελικώς, η πλειοψηφία της ΚΟ έδωσε εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί μέχρι την ύστατη ώρα τη βελτίωση των μέτρων, με πολλούς βουλευτές να επισημαίνουν ότι η συμμαχία με τη ΔΗΜΑΡ είναι πλέον χαμένη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου