Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Διαμάχη ΔΝΤ - Βερολίνου για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Σε ανοιχτή διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου εξελίσσεται το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Την επίσημη θέση της Γερμανίας μετέφερε ξεκάθαρα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας την εκ διαμέτρου αντίθεσή του στο ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος, αυτή τη φορά από τον «επίσημο» τομέα (κράτη, ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες), τονίζοντας ότι τέτοιου είδους προτάσεις είναι αντιπαραγωγικές. Επισημαίνεται ότι τα σχόλια που έρχονται τις τελευταίες ημέρες από στελέχη του Ταμείου σχηματίζουν την εικόνα ότι το ΔΝΤ επιδιώκει δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συνεχίζει την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της παροχής μιας διετούς επιμήκυνσης για το πρόγραμμα της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι πρέπει να εξεταστεί και η χρηματοδότηση και η κατάσταση του δημόσιου χρέους.


Αντίθετο σε νέο κούρεμα το Βερολίνο

Αντιτίθεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, αυτήν τη φορά από τον επίσημο τομέα, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους προτάσεις είναι αντιπαραγωγικές. «Οι προτάσεις προς τον επίσημο τομέα για κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αντιπαραγωγικές» σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει τη χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ εάν η ίδια η χώρα επιθυμεί να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Συνολικά για την κρίση χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε πως υπάρχει μεγαλύτερη πρόοδος από ό,τι νομίζουν οι εξωτερικοί παρατηρητές και πως η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων της. Επιβεβαίωσε τέλος ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σκέφτεται την κατάργηση του ευρώ.
Οι δηλώσεις Σόιμπλε για το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι μια απάντηση προς το ΔΝΤ το οποίο απαιτεί περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, όμως από τον επίσημο τομέα, κάτι το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για τα διμερή δάνεια που έδωσαν στην Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης για τα ομόλογα που κατέχουν.
Σχόλια αξιωματούχων του ΔΝΤ τις προηγούμενες εβδομάδες ανέφεραν ότι το Ταμείο θα αναζητήσει δεσμεύσεις από τους ευρωπαίους πολιτικούς για να βοηθήσουν την Ελλάδα με τρόπους όπως «κούρεμα» του χρέους για να χορηγήσει επιπλέον δανεια, προτού συμφωνήσει να καταβάλει το μερίδιό του στο συμφωνηθέν πακέτο του Μαρτίου. Το ταμείο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δανείσει περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα.
Διαφωνία και εντός Βερολίνου

Από την πλευρά του, ο Φιλελευθέρος Ράινερ Μπρούντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος, υποστήριξε από το Βερολίνο ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τον επίσημο τομέα - δηλαδή, από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ- είναι «κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις».
Χρόνο για την Ελλάδα ζητά η Λαγκάρντ
«Μία επιμήκυνση δύο ετών είναι αναγκαία για να κατορθώσει η Ελλάδα να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της, στόχος του οποίου είναι σήμερα η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ το 2014, έναντι του 7,3% που προβλέπεται για φέτος» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ.
«Μερικές φορές είναι καλύτερα να δίνεται λίγος χρόνος παραπάνω» σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Αυτό είναι που προτείναμε για την Πορτογαλία, το συστήσαμε για την Ισπανία και το συστήνουμε και για την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε επιπλέον ότι οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι μόνο ένα μέρος όσων θα πρέπει να συζητηθούν. «Επίσης, θα πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση της οικονομίας και του χρέους της χώρας. Ολα αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα εξετάσουμε» τόνισε.
«Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, ούτε προσπάθεια για να κάνουμε ότι καλύτερο προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Σκοπός του Ταμείου είναι να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της, ότι μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, ότι δεν έχει ανάγκη από συνεχή βοήθεια» κατέληξε.
Ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
 

Οι τελευταίες αναφορές  από το ΔΝΤ που εκφράζουν «ανησυχία» για την πορεία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - προϋπόθεση του Ταμείου για τη συνέχιση της βοήθειας.

Επιπλέον, οι δυο εκθέσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμπεραίνουν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει και πρέπει να αναδιαμορφωθεί ριζικά.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη μέχρι τώρα αποτυχία του προγράμματος και αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το δημόσιο χρέος, το οποίο πλέον εκτιμά στο 181% για το 2013. Παράλληλα το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 6% του ΑΕΠ για το 2012 και 4% για το 2013, ενώ η ανεργία θα φτάσει στο 23,8% το 2012 και θα εκτοξευτεί στο 25,4% το 2013.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ έχει έρθει σε «ρήξη» με τα άλλα δύο μέρη της τρόικας σχετικά με το ελληνικό χρέος, για το οποίο προτείνει νέο κούρεμα, ώστε να γίνει «βιώσιμο το χρέος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου