Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ο Τουρκικός στρατός βομβάρδισε περιοχές σε συριακό έδαφος

Η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση βομβαρδίζοντας με βαρύ πυροβολικό στόχους εντός των συνόρων της Συρίας την Τετάρτη το βράδυ. Αφορμή για την τουρκική επίθεση αποτέλεσε η εκτόξευση από συριακό έδαφος βλήματος όλμου στη πόλη Ακσάκαλε της νοτιανατολικής Τουρκίας κοντά στα σύνορα, σκοτώνοντας μία μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της. Τουλάχιστον 9 άτομα ακόμα τραυματίστηκαν.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας στα σύνορα απάντησαν αμέσως στην επίθεση. Χτυπήθηκαν με πυρά πυροβολικού στόχοι στη Συρία που εντοπίστηκαν με ραντάρ», ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας. «Η Τουρκία δεν θα αφήσει ποτέ αναπάντητες τέτοιου είδους προκλήσεις από το συριακό καθεστώς που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 
Σύμφωνα με την Hurriyet, τόσο ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκαν για την επίθεση. Στην ανακοίνωση τονίζεται από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν πως η επίθεση έγινε στο πλαίσιο που ορίζει το διεθνές δίκαιο και ήταν αμυντική.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει εκτάκτως τις επόμενες ώρες. Η επίθεση αποφασίστηκε μετά από συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Necdet Ozel, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Besir Atalay και τον υπουργό Δικαιοσύνης Sadullah Ergun.
Νωρίτερα, βλήμα από όλμο, που εκτοξεύτηκε από συριακό έδαφος, έπληξε την πόλη Ακτσάκαλε, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η οβίδα έπεσε σε σπίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα παιδιά και η μητέρα τους. Τουλάχιστον εννέα ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.
Υπενθυμίζεται πως Συρία και Τουρκία είχαν και στο παρελθόν θερμό επεισόδιο, όταν ο συριακός στρατός κατέρριψε τουρκικό μαχητικό, το οποίο είχε προηγουμένως παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας.
Το καθεστώς της Συρίας έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Τουρκία αλλά και τις χώρες της Δύσης πως στηρίζουν τους αντάρτες. Δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα έχουν αποκαλύψει πως οι Δυτικοί παρέχουν τις υπηρεσίες τους και βοηθούν υποστηρίζουν τουλάχιστον οργανωτικά τους αντικαθεστωτικούς. Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν πως στρατηγείο των Δυτικών βρίσκεται εντός της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Την ίδια ώρα η Τουρκία κατηγορεί το καθεστώς της Συρίας πως στηρίζει τους Κούρδους αντάρτες. Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις από τους Κούρδους έχουν ενταθεί ενώ ο τουρκικός στρατός πραγματοποιεί μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών του PKK.
Η Ρωσία, μαζί με το Ιράν και την Κίνα, έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, προειδοποιώντας πως αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τις χώρες της Δύσης θα είναι υπεύθυνες για ό,τι ακολουθήσει.

Εντός της Συρίας και ειδικότερα στο βόρειο Χαλέπι, όπου ο εμφύλιος μαίνεται, εκρήξεις σημειώθηκαν σε περιοχή κοντά σε λέσχη αξιωματικών του καθεστώτος. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν δεκάδες, ενώ πάνω από εκατό τραυματίστηκαν.

Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στην κύρια πλατεία της πόλης Σααντάλα Τζαμπίρι, ενώ κάνει λόγο και για μία πέμπτη έκρηξη που σημειώθηκε σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων στα όρια της Παλιάς Πόλης.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επικαλείται ιατρική πηγή «οι νεκροί από τις εκρήξεις ανέρχονται στους 40 και οι τραυματίες στους 90». «Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν στρατιώτες του καθεστώτος», σημειώνεται από το Παρατηρητήριο.

Το Χαλέπι αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα βασικά πεδία μάχης του εμφυλίου της Συρίας μεταξύ των ανταρτών και των καθεστωτικών δυνάμεων. Η Rula Amin, ανταποκρίτρια του Al Jazeera τονίζει πως «οι μάχες μαίνονται ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να κερδίζει, με αποτέλεσμα το τίμημα να το πληρώνουν οι άμαχοι».

Η εξέγερση κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαν ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 και σταδιακά εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ολόκληρες περιοχές σε μεγάλες πόλεις της Συρίας, μεταξύ αυτών και το Χαλέπι, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου