Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ανατροπή των ανδρείκελων...

Την Τετάρτη το μεσημέρι ο ελληνικός λαός υποδέχτηκε τις δηλώσεις του Στουρνάρα με μεγάλη ανακούφιση. Άκουσε με υπερηφάνεια πως έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα και πλέον η δόση είναι σίγουρη. Ελληνίδες - Έλληνες, δεν πρόκειται να πεινάσετε! Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, στις αποζημιώσεις απόλυσης μέχρι τα 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη αντιστοιχούν 12 μισθοί. Από τα 16 έτη και μετά η αποζημίωση αυξάνεται κατά ένα μισθό με πλαφόν τα 2.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν το επιπλέον ποσό αποζημίωσης μετά τα 16 έτη να καθορίζεται στη βάση του κατώτατου μισθού. Με λίγα λόγια ο απολυμένος χάρη στη σθεναρή στάση Κουβέλη - Βενιζέλου θα πάρει επιπλέον περί τα 1.000 ευρώ! Αφού λοιπόν ξεπεράστηκε αυτό το μέγα εμπόδιο, τα μέτρα θα έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος σε δύο νομοσχέδια, ενώ η συζήτηση και η ψήφισή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

Ο κλειστός λογαριασμός με εξωτερική διαχείριση που έκανε τον Μπένι να οργιστεί και να μιλήσει για προτεκτοράτο έχει εγκριθεί από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δηλαδή τότε που ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών!

ΕΔΩ που τα λέμε, από το βράδυ της Τρίτης είχε φανεί πού πάει το πράγμα, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ. δήλωνε πως, ναι μεν είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να πειραχτούν τα εργασιακά (!), αλλά δεν θα ρίξουμε και την κυβέρνηση γι' αυτό. Κατά συνέπεια ο γενναίος Σαμαράς που απείλησε να σώσει την Ελλάδα μόνος του (!) αν χρειαστεί, νομίζει πως μπορεί να συνεχίσει με αυτή τη θανατηφόρα (κυριολεκτικά) δόση λιτότητας, εργασιακής και δημοκρατικής διάλυσης της κοινωνίας. Αφαιρούν πάνω από 18 δισ. ευρώ από την αγοραστική δύναμη των σακατεμένων νοικοκυριών το 2013. Η ύφεση θα πλησιάσει και το 10% του ΑΕΠ, αν τα μέτρα ψηφιστούν και υλοποιηθούν. Αυτή η δραματική μείωση της ανάπτυξης θα οδηγήσει -ως γνωστόν- σε εξίσου δραματική μείωση των εσόδων από φορολογία.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ κτηνωδία του Ευάγγελου Βενιζέλου έφτασε την Τρίτη σε απίστευτα ύψη. “Δεν θα γίνουμε προτεκτοράτο” απείλησε θέλοντας να υπερκεράσει τον Κουβέλη σε αντιστασιακή ρητορική. Ο πολιτικός που έστελνε στην τρόικα τους κουκουλοφόρους με την γραβάτα, για να φτάσουν σε αυτόν οι προτάσεις τους ως δήθεν απαιτήσεις των δανειστών, όπως αποκαλύφθηκε από τη σύγκρουσή του με τη Λούκα Κατσέλη, παρόντος του δειλού ΓΑΠ, ο πολιτικός που με το 2ο Μνημόνιο δέχτηκε το ταμείο του κράτους να μεταφερθεί και να εδρεύει στο Λουξεμβούργο και πρώτα να εξοφλούνται οι πιστωτές και η χώρα να παίρνει ό,τι έχει περισσέψει, αυτός που έβαλε τα μπετά για να γίνουμε προτεκτοράτο, έκανε τηλεοπτική αντίσταση ολίγων ωρών. Αργά το βράδυ κλήθηκε από τον Σαμαρά στη Βουλή και συζήτησαν πώς θα μαζέψουν τον Φώτη!

Η ΔΙΑΡΡΟΗ των όρων της τρόικας για την εκταμίευση τη δόσης, υπό κανονικές συνθήκες για κανονικούς πολιτικούς, θα οδηγούσε σε παραιτήσεις για τον υποδουλωτικό χαρακτήρα αυτών των απαιτήσεων. Ο κλειστός λογαριασμός με εξωτερική διαχείριση που έκανε τον Μπένι να οργιστεί και να μιλήσει για προτεκτοράτο έχει εγκριθεί από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δηλαδή τότε που ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών!!! Και μάλιστα σε αυτόν δεν θα μπαίνουν μόνο τα χρήματα των δανειστών αλλά και μέρος του ελληνικού ΦΠΑ.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ όμως είναι οι αυτόματες περικοπές δαπανών. Με τη συμφωνία της τρόικας, τα ταμειακά ελλείμματα (παρεκκλίσεις από τον προϋπολογισμό) οδηγούν αυτόματα σε περικοπές δαπανών οι οποίες κατανέμονται εξίσου σε όλα τα προγράμματα δαπανών (ανάλογα με το μερίδιό τους στον προϋπολογισμό). Γι' αυτό η τρόικα εσωτερικού υποσχέθηκε ότι αυτό το πακέτο είναι το τελευταίο. Γιατί είναι διαρκείας.

Η ΕΝΤΟΛΗ της τρόικας για απολύσεις 5.000 υπαλλήλων του Δημοσίου έως το τέλος του 2012 ως προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης και για τουλάχιστον 5.000 απολύσεις ανά τρίμηνο μέσα στο 2013 δεν είναι θέμα εργασιακό. Εμπίπτει στα δημοσιονομικά όπως και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 σε μια εποχή καλπάζουσας ύφεσης και θηριώδους ανεργίας. Αφού λοιπόν δεν είναι εργασιακό θέμα, η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν νιώθει τύψεις να τα ψηφίσει για να σωθεί η Ελλάδα.

ΠΩΣ και πότε θα σωθεί η Ελλάδα δεν ξέρει κανείς να απαντήσει, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν το ξέρουν ούτε οι πιστωτές που σημειωτέον δεν βιάζονται καθόλου. Και μόνον ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας θέτει όρους και μάλιστα γραπτώς απευθείας στην Ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο Βενιζέλος, δείχνει μεγαλοπρεπώς τι είναι σήμερα η Ε.Ε., οι θεσμοί και τα όργανά της. Δείχνει τι είδους και βαρύτητας πολιτικοί (όμηροι της Μέρκελ από την υπόθεση Siemens) καθορίζουν τις τύχες του ελληνικού λαού.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν οι Έλληνες αντέξουν το υπόλοιπο του 2012, αλλά με όσα προγραμματίζουν οι δανειστές και οι εδώ υποτακτικοί τους, το 2013 είναι ανθρωπίνως αδύνατο να βγει από κανονικούς ανθρώπους. Η κοινωνία θα κηρύξει στάση πληρωμών προς δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει κατάψυξη ή έκρηξη. Δεν ξέρω αν θα ληστεύουμε μετανάστες για ένα κομμάτι ψωμί. Ο τόπος, για να σωθεί με ειρηνικά μέσα, χρειάζεται πολιτική λύση. Απαιτείται ανατροπή των ανδρείκελων. Χρειάζεται την πιο πλατιά δημοκρατική, πατριωτική ενότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει την ιστορική ευθύνη να το πετύχει.

dchristou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου