Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Η νοοτροπία της καταστροφής

Είναι λίγο δύσκολο να παρακολουθήσουμε τον αγώνα που διεξάγουν ο υπουργός κ. Λυκουρέντζος και ο υφυπουργός Υγείας κ. Σαλμάς για τη μείωση των δαπανών. Οι δαπάνες έχουν ξεφύγει κατά πολύ από τον προϋπολογισμό και επιπλέον, ω του θαύματος, ξεπερνούν και τις δαπάνες του 2011! Και στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις! Και συγχρόνως όλοι διαμαρτύρονται για περικοπές!
Είναι αλήθεια ότι ανέλαβαν στα μισά του χρόνου, αλλά και αυτούς τους μήνες συνεχίζεται η ίδια τάση. Λογαριασμό με λεπτομέρειες δεν δίνουν. Γιατί και σε ποιους επιμέρους τομείς έχουμε αυτή την εκτίναξη; Αυξήθηκαν οι ασθενείς; Αυξήθηκαν οι ιατρικές απαιτήσεις; Συνταγογραφούνται περισσότερα φάρμακα; Ακριβότερα φάρμακα; Αυξήθηκαν οι τιμές; Κάτι αυξήθηκε για να έχουμε σαφώς μεγαλύτερες δαπάνες από πέρυσι. Καμία σαφής δημόσια ανακοίνωση. Και όμως δεν είναι κρατικό απόρρητο οι δαπάνες υγείας.

Αντ' αυτού κατασκευάστηκε ηρωικός αγώνας έναντι της τρόικας για τα γενόσημα. Οι βιομήχανοι... καθησυχάζουν τους ασφαλισμένους ότι μόνο το 20% των φαρμάκων είναι γενόσημα και το υπουργείο θέλει στις συνταγές να αναφέρεται όχι μόνον η δραστική ουσία (όπως ζητάει η τρόικα...), αλλά και η εμπορική ονομασία του φαρμάκου – όπως γίνεται σήμερα, δηλαδή. Και το παρουσιάζει κάπως σαν... φιλολαϊκή πολιτική. Αποκορύφωμα ο υφυπουργός που χθες δήλωσε ότι “τώρα ο αγρότης ή ο κάθε ασφαλισμένος πηγαίνει στο πιο υπερπολυτελές ιατρικό κέντρο και κάνει χειρουργείο δωρεάν”. Σε λίγες λέξεις η νοοτροπία που οδήγησε σε τεράστιες σπατάλες και ελλείμματα. Είναι η νοοτροπία της καταστροφής: κρύβει ότι δεν χρηματοδοτούμε τους ασφαλισμένους, αλλά το κύκλωμα του φαρμάκου και τις ιδιωτικές κλινικές. Ότι κάθε χρόνο πληρώνουμε υπερβολικά πολλά για φάρμακα -που ευτυχώς δεν τα καταναλώνουμε όλα, αλλά αρκετά μένουν στο συρτάρι ή είναι συνταγές χρηματισμού- και πάρα πολλά στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα θεραπείας και διαγνωστικών εξετάσεων.
Έτσι οδηγούμαστε στη συνεχή υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος, και γι' αυτό υπάρχουν όλο και πιο σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία. Όσοι θέλουν να αγωνίζονται για τη δημόσια περίθαλψη δεν μπορεί παρά ενεργητικά να καταπολεμούν και την πολυφαρμακία και τη σπατάλη, χρημάτων και πόρων. Αυτό έχει υποχρέωση να κάνει το υπουργείο ειδικά στις σημερινές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου