Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Το χρονικό μιας κυβερνητικής Βαβέλ

Σε μία «σολομώντεια λύση» φαίνεται πως καταλήγουν οι κυβερνητικοί εταίροι με ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο και θα καταψηφίσει η ΔΗΜΑΡ. Αυτή η απόφαση όπως προκύπτει από αποκλειστικές πληροφορίες του tvxs.gr δίνει λύση στο αδιέξοδο της «κυβερνητικής Βαβέλ» που δημιουργήθηκε μετά την άρνηση του Φώτη Κουβέλη να ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά, το «άδειασμα» του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Όλι Ρεν για τα περί «εξασφαλισμένης επιμήκυνσης» και «κλεισίματος πακέτου» αντίστοιχα, αλλά και τα «νικηφόρα μηνύματα» του Γιάννη Βρούτση και τα τηλεφωνήματα του Ευάγγελου Βενιζέλου για μια «συμβιβαστική λύση». Κατά τα άλλα όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που «κρατάει σταθερά το τιμόνι», «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε».
«Τα όσα η Τρόικα επιμένει αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα με βρίσκουν αντίθετο. Οι αξιώσεις της με βρίσκουν αντίπαλο. Δεν πρόκειται να δεχτώ, ούτε να ψηφίσω, ούτε εγώ ούτε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τις μεταβολές που επιμένει η Τρόικα να θέλει αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα». Αυτή η δήλωση του Φώτη Κουβέλη ήταν η αρχή της πρώτης μεγάλης αναταραχής στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Φώτης Κουβέλη δήλωνε την αντίθεσή του στα εργασιακά, όμως για πρώτη φορά, και υπό την πίεση του χρόνου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απάντησε στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους κυβερνητικούς εταίρους. «Κοιτάζω μόνο μπροστά ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε», δήλωσε δίνοντας άλλη διάσταση στις εξελίξεις, πολιτικές και επικοινωνιακές.

Η «έκπληκτη» ΔΗΜΑΡ, όπως δήλωναν κύκλοι της μετά τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, άκουσε και τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει πως «θα φέρει το πακέτο μέτρων στη Βουλή και ο Κουβέλης ας κάνει ό,τι θέλει», ενώ την ίδια ώρα προσπαθώντας να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις αλλά και να αμβλύνει τις αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ ο Γιάννης Βρούτσης δήλωνε πως «δώσαμε μάχη και κερδίσαμε». Η τρόικα κατά την κυβέρνηση φέρεται να έχει υπαναχωρήσει σε ορισμένα σημεία.

«Κερδίσαμε τις τριετίες. Κάτι που ήταν ήδη χαμένο από τον ν.4046 το Φεβρουάριο του 2012. Πετύχαμε η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας να μην μπει στη νέα δανειακή σύμβαση. Για τις αποζημιώσεις η τρόικα δέχτηκε το μηχανισμό που προτείναμε να παγώσουν για τους πάνω από 16 χρόνια με ένα πλαφόν στα 1800 ευρώ που σύμφωνα με το μισθολογικό επίπεδο των αμοιβών το 2011 αφορά το 80% του εργατικού δυναμικού και με δεδομένες τις πτώσεις που έχουν ακολουθήσει φτάνει μέχρι το 85%», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, ενώ σήμερα ανέφερε πως  «η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για ακόμη θετικότερα βήματα».

Σε συνέχεια των δηλώσεών του της Τρίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας την Τετάρτη ανακοίνωσε πως το «πακέτο έχει κλείσει» και πως θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα με τη μορφή του κατεπείγοντος σε δύο νομοσχέδια, διευκρινίζοντας αργότερα πως τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά αλλά και τα προαπαιτούμενα θα περιλαμβάνονται σε ένα νομοσχέδιο.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ανέφεραν στο tvxs.gr πως τα εργασιακά θα είναι σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη ΔΗΜΑΡ να τα καταψηφίσει και να παραμείνει πιστή στην αρχική της θέση. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση των αλλαγών στα εργασιακά σε ξεχωριστό νομοσχέδιο ήταν αίτημα της ΔΗΜΑΡ, ενώ αντίθετα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήθελε ένα κοινό νομοσχέδιο για όλα τα μέτρα.

Σημειώνεται πως άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο με τα μέτρα δεν θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου, αλλά περισσοτέρων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη ΔΗΜΑΡ να εκφράσει τη διαφωνία της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είχε επικοινωνία με τον Φώτη Κουβέλη, ώστε να αρθούν οι αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ και με ορισμένες αλλαγές να υπάρξει συμφωνία για τα εργασιακά. Λίγη ώρα αργότερα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ μετά από τρίωρη σύσκεψη ανακοίνωσε την οριστική απόφασή της για καταψήφιση των αλλαγών.

Όσο για το «κλεισμένο πακέτο μέτρων» οι Βρυξέλλες  απαντούν πως δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αλλά υπάρχουν θέματα που παραμένουν ανοιχτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ένα ακόμα «άδειασμα» για τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φαίνεται πως βιάστηκε να ανακοινώσει πως «κλείδωσε» η επιμήκυνση, ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος έκανε λόγω για «εικασίες που δεν μπορεί να επιβεβαιώσει». Για «χρησμό καφετζούς» έκανε λόγο ο υφυπουργός οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ, προσθέτοντας ότι η απόφαση για την επιμήκυνση θα ληφθεί στη βάση της έκθεσης της Τρόικα και σε τίποτα άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου