Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Π. Διαμαντάκου: Η Δημοκρατία δεν εμπιστεύεται πια τον εαυτό της

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλεί η απόφαση της ΕΡΤ να κόψει μια σκηνή δώδεκα δευτερολέπτων από την αναμενόμενη - και πολυδιαφημισμένη - τηλεοπτική σειρά «Ο πύργος του Ντάουντον», που έκανε πρεμιέρα χθες το βράδυ στην ΝΕΤ. Η επίμαχη σκηνή παρουσίαζε ένα ομοφυλοφιλικό φιλί μεταξύ ενός δούκα και του υπηρέτη του. Οι αντιδρώντες κάνουν λόγο για «νέο κρούσμα λογοκρισίας στην τέχνη». Η κριτικός Πόπη Διαμαντάκου, μιλώντας στο tvxs.gr, σχολίασε πως «αυτά τα φαινόμενα είναι προϊόν της κρίσης αξιών στην ελληνική κοινωνία. Η κρίση έδειξε την επικράτηση του φόβου. Η Δημοκρατία δεν εμπιστεύεται πια τον εαυτό της». Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
Η τηλεοπτική σειρά «ο Πύργος του Ντάουντον» (Downton Abbey) έχει προβληθεί σε δεκάδες χώρες αποσπώντας πολλά βραβεία. Η συγκεκριμένη σκηνή, που δεν προβλήθηκε χθες, δεν περιέχει υλικό πορνογραφικού περιεχομένου, απλά μόνο ένα φιλί μεταξύ δυο αντρών, που είναι πλήρως ντυμένοι σε όλη την διάρκεια του αποσπάσματος.
 

«Η συγκεκριμένη σειρά δεν αποτελεί ούτε έργο πρωτοποριακό ούτε ανατρεπτικό. Την υπογράφει ένας δηλωμένος συντηρητικός, οπαδός των Τόρυ, ο Τζούλιαν Φελοούς,  και τέτοιου είδους σκηνές είναι συνυφασμένες με την σκοπιά του στα ήθη και στις παραδόσεις μιας ολόκληρης εποχής. Αυτή η σειρά έχει προβληθεί σε όλο τον κόσμο και έχει σαρώσει τα βραβεία, και πουθενά δεν έχω διαβάσει καμία ένσταση για το περιεχόμενό της. Όλοι την έχουν θαυμάσει. Το να εκδηλώνεται στην Ελλάδα από το πρώτο επεισόδιο κιόλας, μια τέτοια αντίδραση είναι δείγμα πανικού και έλλειψη εμπιστοσύνης στις αξίες της ελευθερίας», δηλώνει η Πόπη Διαμαντάκου.


«Κλείσε τα μάτια»... στο προδεδικασμένο

Η χθεσινή περίπτωση λογοκρισίας, που σύμφωνα με την κριτικό αποτελεί μια ήπια έκφανση των όσων γίνονται στο θέατρο Χυτήριο, βάσει του προδεδικασμένου δεν δικαιολογείται. Συγκεκριμένα, το 2006 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) είχε επιβάλει πρόστιμο στον τηλεοπτικό σταθμό, Mega, επειδή είχε μεταδώσει ανάλογη σκηνή από το σίριαλ «Κλείσε τα μάτια» στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του το 2006, είχε ακυρώσει το πρόστιμο καθώς «δεν είχε νόμιμη αιτιολογία και αφού απλώς εκφράζεται η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία με ένα φιλί χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι προσδίδει την απαγορευμένη από το Σύνταγμα ‘ χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη ‘ των τηλεοπτικών εκπομπών».

«Τότε ήμασταν μια κοινωνία – με ευημερία - που θεωρούσαμε ότι η δημοκρατία μας δεν μπορεί να φοβηθεί τίποτα. Η κρίση, όμως, έδειξε την αδυναμία του δημοκρατικού πολιτισμού. Η Δημοκρατία μας δεν είχε διανύσει, δηλαδή, τις αποστάσεις που διανύουν άλλες Δημοκρατίες μέχρι την ολοκλήρωσή τους στις συνειδήσεις ορισμένων», σχολιάζει η κα. Διαμαντάκου.

Σπυρόπουλος: Gay φιλιά μετά τις έντεκα

Ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης Κώστας Σπυρόπουλος φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για το κόψιμο της σκηνής με το ομοφυλοφιλικό φιλί της τηλεοπτικής σειράς «Ο πύργος του Ντάουντον».

«Η ερωτική σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες, όπως προκύπτει από τη δραματουργική εξέλιξη, δεν λογοκρίθηκε. Το φιλί δεν μεταδόθηκε λόγω της ώρας προβολής και της αντίστοιχης σήμανσης των προγραμμάτων», φέρεται να δήλωσε και πρόσθεσε:

«Στη νυχτερινή επανάληψη η σκηνή θα μεταδοθεί κανονικά, με την αντίστοιχη σήμανση καταλληλότητας των προγραμμάτων. Όλα τα επόμενα επεισόδια του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, θα μεταδοθούν κανονικά Δευτέρα και Παρασκευή στις 22.05».
Αντιδράσεις

Έντονη κριτική έχει ασκηθεί και από τις δυο οπτικές πλευρές του γεγονότος. Υπάρχει η μερίδα εκείνων που υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή είναι ανάρμοστη, ενώ άλλοι είναι υπέρμαχοι ή δηλώνουν αδιάφοροι για το περιστατικό.

«Η κίνηση δεν είναι μόνο εξοργιστική είναι και φαιδρότατη. Και δείχνει ότι η Ελλάδα ταλιμπανοποιείται καλπάζοντας», σχολιάζει η lifo.gr μεταδίδοντας την είδηση της αφαίρεσης της σκηνής.

«Η ταυτότητά μου λέει Ελληνική Δημοκρατία, ενώ θα έπρεπε να λέει Δημοκρατία του Ιράν ή του Αφγανιστάν ή έστω να είναι κάρτα βιβλιοθήκης από κάποιο χωριό του Τέξας», γράφει καυστικά χρήστης του Facebook.

«Η τέχνη είναι σαν την πόρνη! Κάποιος πρέπει να την προωθήσει και να την προστατέψει», γράφει άλλος χρήστης της ίδιας πλατφόρμας επικαλούμενος τα λόγια του Σταύρου Λογαρίδη.

«Απόψε στη ΝΕΤ το πολυβραβευμένο 'Brokeback Mountain'. Για την προστασία του κοινού απ' το που....., θα προβληθούν μόνο οι τίτλοι τέλους», σχολιάζει χρήστης του twitter.

«Η ΝΕΤ απλώς τηρεί τους κανόνες που της έχουν επιβληθεί. Αν έχετε πρόβλημα με το περιεχόμενό τους (θα έπρεπε), πιέστε για την αλλαγή τους», φέρνει σαν αντεπιχείρημα ένας άλλος.

Η Πόπη Διαμαντάκου, συμπερασματικά τονίζει πως «αυτό που βλέπουμε είναι ο πανικός των επίσημων θεσμών μη τυχόν προκαλέσουν σε περιθωριακές ομάδες κάποιες αντιδράσεις που στην οικονομική κρίση που διανύουμε μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να υποκύπτουμε στον φόβο. Η νίκη του φόβου είναι η επικράτηση του συντηρητισμού. Η ίδια η Δημοκρατία, πια, δεν εμπιστεύεται τον εαυτό της. Αυτό προκαλεί μια κρίση αξιών. Πρέπει, όμως, να στηρίξουμε τις αξίες».
Σε επανάληψη το επεισόδιο
Πριν από λίγη ώρα η ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, εξηγεί ότι δεν προέβαλε το συγκεκριμένο απόσπασμα λόγω της ώρας προβολής. Επίσης ανακοινώνει ότι θα παίξει σε επανάληψη το επεισόδιο σήμερα σε νυχτερινή ώρα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η ερωτική σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες, όπως προκύπτει από τη δραματουργική εξέλιξη, δεν λογοκρίθηκε. Το φιλί δεν μεταδόθηκε λόγω της ώρας προβολής και της αντίστοιχης σήμανσης των προγραμμάτων. Στη νυχτερινή επανάληψη η σκηνή θα μεταδοθεί κανονικά, με την αντίστοιχη σήμανση καταλληλότητας των προγραμμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου