Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Υπό δρακόντεια μέτρα στη Θεσσαλονίκη Παπούλιας και Σαμαράς

Στη Θεσσαλονίκη έφτασαν το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να παραστούν στην επίσημη δοξολογία για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας τόσο έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου το πρωί, όσο και γενικά στη συμπρωτεύουσα εν όψει της παρέλασης.
Παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και Κάρολου Παπούλια, τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο υπ. Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ενώ από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων παρίστανται ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος και ο Τέρενς Κούικ.



Αμέσως μετά το τέλος της δοξολογίας οι κκ. Παπούλιας και Σαμαράς μετέβησαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913» και «Γιορτή Σημαίας: Στα βήματα των ελευθερωτών».




Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για την Αθήνα, ενώ ο κ. Παπούλιας θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή. Στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην εκδήλωση για τον πανηγυρικό της ημέρας που οργανώνουν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Φωτογραφίες του Βαγγέλη Στολάκη

Στις 10:45 το πρωί του Σαββάτου ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, για τη Γιορτή της Σημαίας, και θα παραδώσει τη σημαία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στον επικεφαλής αξιωματικό του τμήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, για να ακολουθήσει η έπαρσή της στον Λευκό Πύργο.

Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Ισχυρή αστυνόμευση

Τις επόμενες ώρες θα φτάσουν στην Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 1000 αστυνομικοί από την Αθήνα οι οποίοι θα προστεθούν στους ήδη 1500 οι οποίοι θα βρίσκονται επί ποδός την Κυριακή για την στρατιωτική παρέλαση.

Επί ποδός θα βρίσκονται συνολικά 2500 αστυνομικοί, ενώ φράχτες θα στηθούν κατά μήκος της παρέλασης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και μείωση της χρονικής της διάρκειας. Η αστυνόμευση θα γίνει με τη συμμετοχή ελικοπτέρων. Επιπλέον, εξονυχιστικοί θα είναι οι έλεγχοι για όσους θα βρίσκονται στον χώρο των επισήμων, θα απαγορευτούν οι διαδηλώσεις στους γύρω δρόμους ενώ υπάρχει εντολή για άμεση σύλληψη όσων επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις παρελάσεις.

Επί ποδός και στην Αθήνα

Αυξημένη θα είναι και η αστυνόμευση στην Αθήνα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου όταν και θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα η μαθητική παρέλαση παρουσία του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Ισχυρή αστυνομική δύναμη θα υπάρχει τόσο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων όσο και στον χώρο του Ζαππείου.

Δυσαρεστημένος ο Μπουτάρης

Στο μεταξύ, εκνευρισμένος και δυσαρεστημένος από τον τρόπο που οργανώνονται φέτος οι παρελάσεις και οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, εμφανίζεται ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την δυσαρέσκεια του στην πρόθεση Καράογλου για τσολιάδες με χορηγούς στην παρέλαση, τώρα τάσσεται, σύμφωνα με το Βήμα και κατά των μαθητικών παρελάσεων.

«Να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, δεν προσφέρουν τίποτα, έχουν καθιερωθεί από την εποχή του Μεταξά, δεν είναι αντεθνικό αυτό που ζητώ» υποστηρίζει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητώντας αυτές οι παρελάσεις να μην καταργηθούν σε άλλες πόλεις παρά μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου γίνεται και στρατιωτική παρέλαση.

Χαρακτηρίζει δε «φιέστα» την παρουσία-με πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης- φουστανελοφόρων  που θα «εισβάλουν» στη Θεσσαλονίκη, ως αναπαράσταση της εισόδου των ελληνικών στρατευμάτων της Συμπρωτεύουσας.  «Ενοχλεί την αισθητική μου πέραν κάθε λογικής, δεν πρόκειται να παραστώ» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Κεντρική φωτογραφία από το FosPhotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου