Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

NYT: Επικίνδυνη η άγνοια του Ρόμνεϊ για την Ελλάδα

Επίθεση στο Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την αμερικανική προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ εξαπολύουν οι New York Times, κατηγορώντας τον για «εσκεμμένη άγνοια» για τα μαθήματα από την ελληνική κρίση. Αφορμή για το άρθρο της εφημερίδας αποτελούν σχόλια του κ. Ρόμνεϊ κατά τη διάρκεια του τρίτου και τελευταίου ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του Μπαράκ Ομπάμα, ότι «οι ΗΠΑ οδεύουν προς το δρόμο της Ελλάδας».

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος φέρνει την Ελλάδα ως αντιπαράδειγμα για θέματα οικονομίας. Σύμφωνα με το κύριο άρθρο της εφημερίδας, «δυστυχώς, το περίεργο αυτό σχόλιο δεν αποτελεί έκπληξη σε μια προεκλογική εκστρατεία που έχει απομακρυνθεί από τα πραγματικά δεδομένα», προβάλλοντας την άποψη ότι «ο προεδρικός προϋπολογισμός, όπως αυτός καταγράφεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, θα σταθεροποιήσει την αναλογία ομοσπονδιακού χρέους σε σχέση με την οικονομία των ΗΠΑ, σε μια περίοδο 10 ετών.

Ωστόσο, αυτό που είναι περισσότερο ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχόλιο καταδεικνύει μια εσκεμμένη άγνοια για τα μαθήματα της Ελλάδας και τέτοιου είδους άγνοια μπορεί να οδηγήσει μόνο σε κακές πολιτικές αποφάσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Το μάθημα που μπορεί να διδαχθεί κανείς από την Ελλάδα είναι ότι το δημοσιονομικό της χάλι επιδεινώθηκε κατά πολύ, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στον προϋπολογισμό».

Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στα νεότερα στοιχεία από την ΕΕ που δείχνουν ότι οι χώρες που προέβησαν στις πιο ανελέητες περικοπές στους προϋπολογισμούς της - ιδιαίτερα η Ελλάδα - είδαν το συνολικό τους χρέος να αυξάνεται. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ συγκλίνουν και αυτές προς τη θέση ότι οι βαθιές περικοπές είναι οδυνηρές για χώρες σε ύφεση.

Κατά τους New York Times η μείωση του ελλείμματος της χώρας μπορεί να έρθει μέσα από την αύξηση των δαπανών «σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με φορολογικές αυξήσεις και δεύτερον περικοπές δαπανών για τη μείωση του ελλείμματος ενόσω η αμερικανική οικονομία ανακτά την ευρωστία της».

Ο πρόεδρος Ομπάμα, κρίνουν οι New York Times, «είναι σε καλύτερη θέση απ' ότι ο κ. Ρόμνεϊ να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη πολιτική».

«Αντιθέτως από το πρόγραμμα του Μιτ Ρόμνεϊ απουσιάζει η επικέντρωση στο θέμα των θέσεων εργασίας και αντ' αυτού επικεντρώνεται με ανόητο τρόπο στις φοροαπαλλαγές και στην απελευθέρωση της αγοράς με στόχο την ανάκαμψη. Και ο κ. Ρόμνεϊ και το κόμμα του συνεχίζουν να επιμένουν στην πρόωρη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η οποία, σε μια εύθραυστη οικονομία είναι ο πραγματικός δρόμος για την Ελλάδα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου