Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Reuters: Η Ελλάδα δεν πιάνει τους στόχους – Θα χρειαστούν νέα μέτρα

Σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί να προχωρήσει η Αθήνα, καθώς το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με το Reuters. Το πρακτορείο επικαλείται προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ που παρουσιάστηκε στο Euroworking Group και η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς. Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι πρέπει να προστεθούν νέα μέτρα στη λίστα των 89 παρεμβάσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως είχε προβλεφθεί. Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο που περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, οικονομική ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις» δηλώνει στο Reuters, αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σημειώνει επιπλέον ότι εκτός των 89 παρεμβάσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα.

Εκτός από τις προβλέψεις για το χρέος, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσπαθούν, σύμφωνα με το Reuters, να υπολογίσουν το ποσό που θα χρειαστεί ακόμα η Αθήνα, αν αντί για το 2014 της δοθεί χρόνος μέχρι το 2016 προκειμένου να φτάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5 τοις εκατό, όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.

To πρακτορείο σημειώνει ότι τα δύο επιπλέον χρόνια θα δώσουν μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, επιτρέποντάς τη γρηγορότερη ανάπτυξη και ως εκ τούτου την μετατροπή του χρέους σε βιώσιμο.

«Οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα εκτιμάται ότι πλέον είναι στα περίπου 30 δισ. ευρώ» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ευρωπαίος αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup.

Οι εκτιμήσεις από διάφορους αξιωματούχους, από τον περασμένο Ιούλιο, κυμαίνονταν από τα 13 έως τα 30 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι χθες, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, ανέφερε ότι η ευρωζώνη προτίθεται να δώσει περισσότερο χρόνο και νέο δάνειο ύψους 16 έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα Το δημοσίευμα στηριζόταν σε δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης που υποστήριζε ότι το πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετό και επομένως τα επιπλέον δάνεια δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου