Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Μη βρεθούμε και με χειροπέδες...

Σημείο των καιρών: Την ίδια ώρα που στην Ευελπίδων ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη έπαιρναν μέσω του αρχισυντάκτη της εκπομπής τους τη διαταγή της Κομαντατούρας ειδήσεων και ενημέρωσης της ΕΡΤ. Η εκπομπή τους στην κρατική τηλεόραση κόβεται μέχρι νεωτέρας για απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, οι οποίοι συνιστούν καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Πρόκειται για σκαστές περιπτώσεις δίωξης της ελεύθερης έκφρασης, του δικαιώματος στη δημοσίευση, της δυνατότητας των δημοσιογράφων να ασκούν χωρίς τον φόβο του Ιαβέρη το λειτούργημά τους. Η επιχείρηση φίμωσης μάλιστα γίνεται ακόμα πιο σαφής αν συνυπολογίσει κανείς ότι: Ο Βαξεβάνης είχε υποστεί μια «προειδοποιητική» απόπειρα εναντίον του πριν από λίγο καιρό, ενώ συνελήφθη σαν κοινός εγκληματίας προχτές για τη δημοσιοποίηση της λίστας.

Οι Αρβανίτης και Κατσίμη είχαν επίσης «προειδοποιηθεί» με την εξορία της εκπομπής τους στη ζώνη του λυκόφωτος -έξι με οχτώ το πρωί. Ενώ στη κρατική ΕΡΤ τα παιδιά με τα γκρι κοστούμια έχουν κάνει κατάληψη σε θέσεις κλειδιά και με καλά λεφτά.
Υπάρχει βέβαια κάτι ανατριχιαστικά φαιδρό στο γεγονός ότι οι σμπίροι του Κεδίκογλου εμφανίζονται να σέβονται, και μάλιστα απολύτως, τους κανόνες της ελευθεροτυπίας, στην ίδια ανακοίνωση με την οποία αποκεφαλίζουν τους Αρβανίτη και Κατσίμη. Και κάτι εντελώς δεξιό, αποκρουστικό και γελοίο στο γεγονός ότι ο Αιμίλιος Λιάτσος εμφανίζεται ως υπερασπιστής των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Για να αποδειχτεί με όλα αυτά και άλλα τόσα ότι η σημερινή Δεξιά του Σαμαρά δεν επιστρέφει μόνο στην εθνικοφροσύνη του φον Γιοσμά, αλλά και στην ειλικρίνεια του Γκοτζαμάνη και στη δημοκρατική ευαισθησία του Εμμανουηλίδη και των φίλων τους. Στη λογική της Καρφίτσας του εξήντα.
Έχει κανείς αμφιβολίες για το ποιος διατάζει τις διώξεις δημοσιογράφων; Ποιοι και γιατί επιδιώκουν να επιβάλουν κλίμα ζόφου στην ενημέρωση και στην κοινωνία; Ποιοι κρύβονται πίσω από την κρατική καταστολή και τον παρακρατικό της βραχίονα στην ενημέρωση; Ποιοι επιστρέφουν στην πολιτική του τρίκυκλου σε συνθήκες δημοκρατίας του μνημονίου; Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων δηλώνουμε ότι: Δεν εννοούμε τον Κεδίκογλου, τον Δένδια και τον ίδιο τον Σαμαρά -μη βρεθούμε και με χειροπέδες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου