Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ή θα λήξουν ή θα λήξουμε

Τι σας πειράζει ρε που θα πουλάμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ ληγμένα τρόφιμα στη μισή τιμή; Τι θέλετε, να τρώνε οι δυστυχισμένοι από τους κάδους των σκουπιδιών και από τα περισσεύματα των λαϊκών αγορών; Καταρχάς, αγαπητές Μαρίες Αντουανέτες, αυτοί που τρώνε από τα σκουπίδια δεν έχουν λεφτά ούτε για ληγμένα ούτε για άληκτα. Αν δεν έχουνε ένα ευρώ για το κανονικό γάλα, δεν θα βρουν ούτε μισό ευρώ για το ληγμένο. Τα ληγμένα σας δεν απευθύνονται στους πάμφτωχους, απευθύνονται σε όσους ψωνίζουν ακόμη κουτσά - στραβά από το σούπερ μάρκετ και τώρα, με τα νέα μέτρα, θα αποχαιρετίσουν την Αλεξάνδρεια που χάνουν. Να έχουμε φτωχούς, αλλά να μην έχουμε πεινασμένους κι ας τρώνε και ληγμένα: αυτό είναι το σχέδιό σας. Διότι τον φτωχό, αν είναι χορτάτος, τον ελέγχεις, του ρίχνεις λίγη δραχμή, λίγη Χρυσή Αυγή, κανένα πραξικόπημα, τον κρατάς σε ήπια καταστολή. Ο πεινασμένος, όμως, μπορεί κάποια μέρα να πέσει θύμα των παραισθήσεων του στομάχου του και να αρχίσει να βλέπει τον Βενιζέλο και τον Πάγκαλο σαν ξεροψημένα γουρουνόπουλα.
Πρόκειται για ξεκάθαρο κοινωνικό ρατσισμό, εφιαλτικό όραμα μιας κοινωνίας που θα χωρίζεται σε αυτούς που θα τρώνε από τα σκουπίδια, σε εκείνους, τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού, που θα αγοράζουν ληγμένα μισοτιμής, σε κάποιους λίγους που θα ψωνίζουν ό,τι τους επιτρέπει η τσέπη τους από τα νορμάλ τρόφιμα και στους ελάχιστους που θα τρώνε και θα πίνουν εις βάρος των κορόιδων, κατηγορώντας όλους τους υπόλοιπους ότι ανήκουν στα άκρα. Οι πεινασμένοι άλλωστε ανήκουν εξ ορισμού στα άκρα, κάποιοι εξ αυτών και στην άκρα του τάφου σιωπή.

Εκτός από κοινωνικός ρατσισμός είναι και ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα γινόμαστε όλο και φτωχότεροι, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στην προηγούμενη κατάσταση, γι' αυτό φάτε ληγμένη μορταδέλα και σκάστε. Και ποιος θα την ελέγχει, ρε μάστορες, τη ληγμένη μορταδέλα, εδώ δεν ελέγχετε τα άληκτα, θα ελέγξετε τα ληγμένα; Αλλά, και να τα ελέγξετε, οι ειδικοί λένε ότι τα ληγμένα, αν δεν είναι πολύ ληγμένα (!), δεν προκαλούν μεν άμεσες βλάβες, προκαλούν όμως μακροπρόθεσμες, καθώς έχουν χάσει τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες, τους υδατάνθρακες κ.λπ.
Δεν βαριέσαι, να γεμίζει το στομάχι προς ώρας και μακροπροθέσμως βλέπουμε. Άλλωστε, μακροπροθέσμως θα είμαστε όλοι νεκροί.

Γιώργος Ανανδρανιστάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου