Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ αποσυντίθεται

Ισχυρότατους κλυδωνισμούς, που αναμένεται να επιφέρουν περαιτέρω ραγδαίες εξελίξεις, προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η τροπή που έλαβε η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, μετά την παραδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι την είχε... στο συρτάρι του γραφείου του αφότου ολοκλήρωσε τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών. Απόρροια των γεγονότων που "ξεχείλισαν το ποτήρι" υπήρξε η αποχώρηση, χθες, του Γιάννη Ραγκούση από το "σημερινό ΠΑΣΟΚ", συνοδευόμενη από καταγγελίες για τις πρακτικές της ηγεσίας και σαφείς αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς στην υπόθεση με τους μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία. Στην Ιπποκράτους ανησυχούσαν έντονα εάν έτσι ο πρώην υπουργός άνοιξε την πόρτα της εξόδου και για άλλους.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσιζε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σήμερα προκειμένου να τοποθετηθεί εκ νέου επί του θέματος και να δώσει τις απαραίτητες... εξηγήσεις στους βουλευτές, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το ίδιο το κόμμα, αλλά κυρίως εν όψει της ψηφοφορίας για τα 13,5 δισ., δεδομένου ότι οι ηθικές προεκτάσεις της υπόθεσης φορτώνουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην απόφασή τους.


Ευ. Βενιζέλος: Φταίνε οι προηγούμενοι
Ο Ευ. Βενιζέλος με τηλεοπτική του συνέντευξη (Μega) επιχείρησε παρέμβαση προκειμένου να βελτιώσει το βαρύ κλίμα και να αποσείσει από τους ώμους του τις όποιες ευθύνες για τη μη εξέταση της υπόθεσης μέσω της προβλεπόμενης αξιοποίησης της "καυτής" λίστας, επιρρίπτοντάς τις αφενός στον προκάτοχό του, Γ. Παπακωνσταντίνου, αφετέρου στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη. Επιπλέον, οι εξηγήσεις που επανέλαβε στο ερώτημα γιατί είχε στην κατοχή του το USB δεν ήταν επαρκείς: "Θα μπορούσα το υλικό να το πετάξω στον κάλαθο των αχρήστων, θα μπορούσα να το ελέγξω εγώ, πράγμα που θα ήταν παράνομο. Το κράτησε όμως η γραμματέας μου στο αρχείο μου", είπε και πρόσθεσε ότι "προφανώς και δεν είδα το περιεχόμενό του".
Σε μια προσπάθεια να αμυνθεί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε "πολιτικές χυδαιότητες" τις "επιθέσεις" που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τα πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, επιτιθέμενος προσωπικά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε παραπέμψει στον Ευ. Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ. Ερωτηθείς εάν είχε δώσει εντολή στον Ι. Διώτη να κινηθεί βάσει των πληροφοριών της λίστας, ανέφερε: "Του είχα δώσει ρητή εντολή. Άλλωστε ο κ. Διώτης, που είχε αναλάβει στο παρελθόν την τρομοκρατία, γνώριζε πώς να αντλεί πληροφορίες και πώς να τις αξιοποιεί. Τόσο καιρό που το είχε δεν το είδε;". Ακόμη, ανέφερε ότι μια από τις προτεραιότητές του ως υπουργού ήταν και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, προσθέτοντας ότι κάθε εβδομάδα πίεζε τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσουν. "Η οδηγία μου ήταν να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες και όχι η λίστα ως αποδεικτικό στοιχείο", διευκρίνισε.
Για το εάν πίεσε ή ρώτησε τον Ι. Διώτη να προχωρήσει η υπόθεση, αρκέστηκε να απαντήσει ότι "η ρητή εντολή κάθε εβδομάδα ήταν ότι κινούμε όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής". Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Ι. Διώτης απάντησε αρνητικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ερωτώμενος από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου αν ο κ. Βενιζέλος τον είχε ενοχλήσει για την πορεία των ερευνών σχετικά με τη λίστα.
Νωρίτερα, η ηγεσία της Ιπποκράτους, με έκδηλη αμηχανία, μέσω διαρροών αργά το βράδυ της Τρίτης, επέμενε να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό από την πλευρά της στην όλη υπόθεση, ενώ δεν απαντούσε στο βασικό ερώτημα που αφορά στον λόγο για τον οποίο συνέχισε να διατηρεί τη λίστα. Παράλληλα, εξαπέλυε "επίθεση" στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας "πολιτική χυδαιότητα να υπαινίσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί, και μάλιστα προεκλογικά, στοιχεία από το υλικό αυτό για την άσκηση πιέσεων ή εκβιασμών". Συγκεκριμένα, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου έλεγαν ότι οι αντιδράσεις που δημιουργούνται είναι "κραυγαλέα υποκριτικές". Ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι ο Ι. Διώτης είχε αξιολογήσει ότι το υλικό δεν αποτελούσε αντικείμενο επεξεργασίας ούτε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατ' οποιονδήποτε τρόπο από τον εκάστοτε υπουργό.

Χωρίς έρεισμα στην κυβέρνηση
Πέρα από τα τεράστια εσωκομματικά ζητήματα που προκύπτουν εκ των πραγμάτων για το ΠΑΣΟΚ, η εμπλοκή του Ευ. Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δημιουργεί ταυτόχρονα αναταράξεις όσον αφορά στον ρόλο του ίδιου αλλά και του κόμματός του στο τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα. Καθίσταται σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητικός εταίρος, που αιτιολόγησε και βάσισε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση (αλλά και το εγχείρημα της ανασύστασής του) στο επιχείρημα της "υπευθυνότητας παρά το πολιτικό κόστος" και την "αξιοπιστία", πλέον δεν διαθέτει αυτό το έρεισμα. Αποδυναμώνεται έτσι ο λόγος του επί των διαπραγματεύσεων, εντός και εκτός κυβέρνησης, υπέρ του δημόσιου και εθνικού συμφέροντος που επεκαλείτο.

Γκρεμίζονται οι "γέφυρες" με ΔΗΜ.ΑΡ.
Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις δεν αφήνουν σε καμία περίπτωση ανεπηρέαστες τις υπάρχουσες σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον Φ. Κουβέλη και τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά κυρίως... γκρεμίζουν την προοπτική που αξίωνε ο Ευ. Βενιζέλοςι για ένα κοινό μέλλον των δύο παρατάξεων. Ήδη η ΔΗΜ.ΑΡ., λίγες μέρες μετά τη συγκρότηση επιτροπής για τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, πήρε αποστάσεις από τον ανταγωνιστή της στην επικράτηση στον χώρο της "υπεύθυνης Κεντροαριστεράς", με αιχμές για τη στάση του.

Τι θα κάνουν οι κορυφαίοι;
Η αποχώρηση του Ι. Ραγκούση, ο οποίος αναζητούσε την κατάλληλη αφορμή για την οριστική ρήξη με το ΠΑΣΟΚ, ήρθε να συνδεθεί αμέσως με τις πληροφορίες περί παρασκηνιακών συζητήσεων με τον Ανδ. Λοβέρδο που επεξεργάζεται ακόμα το επόμενο βήμα του, καθώς και με άλλα πρώην κορυφαία στελέχη, όπως η Άν. Διαμαντοπούλου. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν πιεστικά προς τον πρώην υπουργό Υγείας, που εδώ και καιρό έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα δημιουργήσει νέο κόμμα, κάτι που δεν απέκλεισε, παρουσιάζοντας χθες το βιβλίο του, που αποτελεί "πολιτική πλατφόρμα".
Στη συνέντευξή του ο Ευ. Βενιζέλος "επιτέθηκε" στον Ι. Ραγκούση, χωρίς να τον κατονομάσει, μιλώντας για κάποιους που λένε ότι δεν είναι πια ΠΑΣΟΚ, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τον Ανδ. Λοβέρδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου