Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ροκανίζουν χρόνο κυβέρνηση και τρόικα ενόψει γενικότερων αποφάσεων

Σε συντονισμένο "ροκάνισμα χρόνου" επιδίδονται κυβέρνηση και τρόικα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πολιτικό και οικονομικό τοπίο σε Ελλάδα και Ευρωζώνη και να οριστικοποιηθούν ύψος, τρόπος και διαδικασία "κουρέματος" και του δημόσιου τομέα της Ευρωζώνης ή -πιο επίσημα- της λεγόμενης "Συμμετοχής Επίσημου Τομέα" (Official Sector Involvement - OSI). Ως σημείο τριβής της τρόικας εσωτερικού και της τρόικας εξωτερικού, που παρατείνει τις συζητήσεις, προβάλλονται δύο μεγέθη:
Πρώτον, οι περικοπές δαπανών, που το μεν προσχέδιο του προϋπολογισμού προσδιορίζει για το επόμενο έτος στα 7,3 δισ. ευρώ (επί συνόλου μέτρων 7,8 δισ. ευρώ), οι δε Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ τις προσδιορίζουν στα 9,5 δισ. απαιτώντας ένας πλήρως εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων.

Δεύτερον, η προβλεπόμενη για το 2013 ύφεση, η οποία για μεν τους ελεγκτές του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα είναι 5% για δε την κυβέρνηση 3,8%, με τη διαφορά της 1,2 μονάδας να επηρεάζει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, άρα και να διαφοροποιεί τα σενάρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Διαψεύδεται η επιβολή χαρατσιού 1.000 ευρώ στους επιτηδευματίες
Με τη σιβυλλική φράση "βλέποντας και κάνοντας" κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών απάντησε -μετά και τις χθεσινές διαπραγματεύσεις που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας- στο ερώτημα των δημοσιογράφων για το πότε θα καταβληθεί η δόση. Οι χθεσινές επαφές είχαν -και αυτές- ως αντικείμενο της ατζέντας το κλείσιμο των μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, αλλά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρόικα να προχωρήσουν το συντομότερο, υπενθυμίζοντας ότι αποτελούν ανειλημμένες μνημονιακές υποχρεώσεις από ελληνικής πλευράς, τις οποίες δεν έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση. Το ίδιο στέλεχος δήλωσε ακόμη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα, πως αυτή ήταν μέρος μιας διαδικασίας που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. "Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο θέματα, το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό κομμάτι. Να βρούμε αυτά τα 13,5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να δούμε πού είμαστε στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Δουλεύουμε παράλληλα δύο ομάδες. Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες, θα γίνουν και άλλες συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα. Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχουμε κάνει το βέλτιστο δυνατό", πρόσθεσε.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως η διαδικασία (με την "τρύπα" των μέτρων να υπολογίζεται μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ) θα συνεχιστεί έως τη Δευτέρα ("...τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα..." ελέχθη χαρακτηριστικά).
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του στην "Bild", o υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά περισσότερο χρόνο, και πρόβλεψε ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας στο μέσον Οκτωβρίου, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος ότι η δόση θα αποδεσμευθεί στο τέλος του μηνός.
Εξάλλου, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τα χθεσινά δημοσιεύματα για επιβολή φόρου 1.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, προσθέτοντας ότι, αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο διερευνά την προοπτική πλήρους κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ. Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξομοίωσης ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων και στα των αποσβέσεων και προβλέψεων για επισφάλειες που απομειώνουν το φορολογητέο εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου