Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Του Χρίστου Λογαριδη

Η εξαγορά της ελευθερίας

Η ελευθερία είναι μια έννοια που η ανθρωπότητα πολεμά αιώνες να κατακτήσει, αλλά το μόνο που καταφέρνει, είναι να την μετατρέπει σε ουτοπία.
Αυτό που σήμερα ονομάζουμε κρίση, στην ουσία είναι η μεγάλη ευκαιρία μας να κάνουμε την ελευθερία από ουτοπία πραγματικότητα.
Ο δυτικός κόσμος δέχθηκε να πουλήσει την ελευθερία του για ψεύτικες ανάγκες. Κατασκευασμένες ανάγκες, δηλαδή ψεύτικους φόβους. Κάθε ανάγκη μας, είναι ένας φόβος που προσπαθούμε να νικήσουμε.
Η σκοτεινή ολιγαρχία του κόσμου, το κατάλαβε πολύ καλά αυτό και το εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Κατάλαβε πως ένας φοβισμένος άνθρωπος παραδίδει την ελευθερία του πολύ εύκολα, αν τον πείσεις πως θα διώξεις τους φόβους του. Μόνο που οι επικυρίαρχοι του κόσμου, απλά προσθέτουν φόβους, ώστε ο άνθρωπος να τους παραδίδει όλο και περισσότερη από την ελευθερία του.
Κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το επόμενο πρωί, τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, δημιουργούν φόβους και τρομοκρατούν την ανθρωπότητα.
Είναι τόσο ψεύτικος ο κόσμος που μας πουλάνε, ώστε μόνο αν όλη μέρα μιλάνε για το ψέμα τους, μπορούν να το κάνουν πιστευτό.
Αιώνες τώρα έχουν φωλιάσει τον φόβο σε κάθε άνθρωπο, ώστε να εξασφαλιστεί, ότι και οι ψυχές που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί, όταν έρθουν σε αυτόν τον κόσμο, θα πιστέψουν τον φόβο. Το παραμύθι ξεκινά από την πρώτη στιγμή που βλέπεις τον κόσμο. Οι γονείς εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στον φόβο, μετά αναλαμβάνει και το σχολείο που διδάσκει φόβο περισσότερο επιστημονικά, μέχρι που έρχεται η κοινωνία να ολοκληρώσει τον κύκλο του φόβου, που θα παραδοθεί στην επόμενη γενιά.
Ένας αέναος κύκλος τρομοκρατίας, με θύμα την πραγματική φύση του ανθρώπου, που είναι η αγάπη, δηλαδή η ελευθερία.
Σκέψου, αν δεν είσαι καλό παιδί, δηλαδή ευνουχισμένο παιδί, θα σε τιμωρήσω, λέει η μαμά. Αν δεν είσαι καλός μαθητής θα σε τιμωρήσω, λέει ο δάσκαλος. Αν δεν είσαι καλός σκλάβος θα σε απολύσω λέει το αφεντικό. Ο πολιτισμός μας είναι η τρομοκρατία.
Από την καλή μαμά όμως, μέχρι το καλό αφεντικό, η τρομοκρατία έχει μόνο έναν σκοπό. Να παραδόσεις την ελευθερία σου για να είναι καλά οι άλλοι. Η μαμά να μη κουράζεται και να μην αγωνιά, το αφεντικό να κονομάει και στην κορυφή της πυραμίδας η εξουσία.
Κάθε παραμύθι χρειάζεται έναν δράκο, κάθε άνθρωπος έναν δυνάστη, κάθε χώρα έναν εχθρό.
Εμείς έχουμε τους Τούρκους, μια αόρατη απειλή που κάνει πλούσιους τους βιομήχανους όπλων και τους υπουργούς που δεν ξέρουν που να κρύψουν τις μίζες του τρόμου. Οι Αμερικάνοι όταν νίκησαν στον ψυχρό πόλεμο και έγιναν πλανητάρχες, δηλαδή δεν είχαν πια εχθρούς, ήξεραν πως δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν και ανακάλυψαν, δημιούργησαν, έναν νέο εχθρό. Την τρομοκρατία.
Κανένας λαός δεν δίνει την ελευθερία του αν δεν φοβάται.
Κοίτα γύρω σου, σκέψου, τι βλέπεις? Επιβολή φόβου παντού. Από το πιο απλό μέχρι το πιο μεγάλο, ένας δράκος σε απειλεί.
Θέλεις έναν σύντροφο και αυτόματα γεννάς χίλιους φόβους. Αν δεν έχω αμάξι δεν θα με θέλει. Αν δεν έχω καλή δουλειά δεν θα έχω αμάξι για να με θέλει. Αλλά αυτόματα ζεις μια σχέση που είναι ψεύτικη. Δεν προβάλεις εσένα, αλλά ένα αυτοκίνητο, που μόλις το χάσεις, χάνεις και αυτόν που υποτίθεται σε αγαπούσε. Φυσικά στην προσπάθεια να μην τον χάσεις, έχεις χρεωθεί σε δέκα τράπεζες, έχεις δεχθεί ένα αυταρχικό αφεντικό που ξεσκίζει κάθε μέρα την προσωπικότητα σου, έχεις μια κυβέρνηση που σε δουλεύει κανονικά. Το ξέρεις αλλά δεν αλλάζεις. Βιώνεις όλο και περισσότερο φόβους, πιστεύοντας πως μια μέρα δεν θα φοβάσαι. Αλλά φοβάσαι κάθε μέρα περισσότερο. Κάθε μέρα πουλάς όλο και πιο φτηνά το μόνο που έχεις, την ελευθερία σου. Ούτε να σκεφθείς ελεύθερα δεν μπορείς πια. Έχεις δεχθεί να σκέφτεται για σένα η τηλεόραση. Ποιοι έχουν την τηλεόραση σκέφθηκες? Είναι σαν εσένα? Ελευθέρωσε το μυαλό σου και σκέψου. Αξίζει αυτό το βασανιστήριο για ένα έξυπνο τηλέφωνο? Αξίζει αυτό το ψέμα για ένα αυτοκίνητο που θα πληρώνεις μια ζωή? Αξίζει η ζωή σου χωρίς ελευθερία?
Αν πιστεύεις πως αξίζει συνέχισε, κανένα πρόβλημα. Αν όμως όχι, επαναστάτησε, όχι με πέτρες και βία, δεν έχει αποτέλεσμα. Επαναστάτησε μέσα σου, άλλαξε το αξιακό σου σύστημα και μη φοβηθείς την αλήθεια. Δεν πειράζει αν χάσεις μια γυναίκα που έτσι και αλλιώς δεν σε αγαπούσε. Δεν πειράζει να χάσεις μια δουλειά που δεν σου άρεσε, η έναν φίλο που δεν ήταν φίλος. Πόσο μάλλον μια κυβέρνηση που σε πουλάει για να πληρώσει τα κλεμμένα της. Δεν χρειάζεσαι κανέναν. Δεν χρειάζεσαι τίποτα ψεύτικό. Δεν χρειάζεται να φοβάσαι. Είσαι ελεύθερος και μόνο σαν ελεύθερος μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο από κόλαση σε παράδεισο.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου