Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Οι αλχημιστές στην εξουσία!...

Η Ελλάδα είναι πλέον ένα ακυβέρνητο πλοίο μεσοπέλαγα, σε μια τρικυμισμένη, άγρια θάλασσα. Ο καπετάνιος και οι υποπλοίαρχοι είναι άσχετοι και τεμπέληδες, υπαξιωματικοί και πλήρωμα στον κόσμο τους, κάνουν ό,τι νομίζουν, ενώ οι επιβάτες της δεύτερης και τρίτης θέσης, κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς νερό και φαγητό, μετράνε μέρες. Κάμποσοι μάλιστα έχουν φουντάρει στο αρμυρό νερό για να τους φάνε τα μαύρα τα ψάρια (που έλεγε και η σ. Μπέλου) και να λυτρωθούν. Μόνο στην πρώτη θέση με τις καμπίνες πολυτελείας υπάρχει αφελής ενθουσιασμός, καθώς ελπίζουν ότι σε λίγο όλο το βαπόρι θα είναι δικό τους.
ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν η παρομοίωση είναι επιτυχής. Εκείνο που ξέρω είναι πως ετούτοι εδώ που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να “σώσουν” τη χώρα, η μακρύτερη “προγραμματική” στόχευση που έχουν δεν ξεπερνά τις 24 ώρες! Πόσα όμως 24ωρα να μαζέψουν, όταν πρέπει το ταχύτερο δυνατό να σπάσει το θανατηφόρο σπιράλ της ύφεσης; Ευτυχώς, ο Φώτης βρήκε τη λύση και έβγαλε τον Σαμαρά από το αδιέξοδο, καθώς οι Γερμανοί δεν συζητούν για νέο κούρεμα όπως το ζητάει το ΔΝΤ. Και πού κατέληξαν οι τρεις αρχηγοί; Θα δεχτούν τη ρήτρα που ζήτησε ο Τόμσεν ότι θα πετσοκόβονται μισθοί, συντάξεις, δαπάνες, ισόποσα από τις αποκλίσεις του προγράμματος περικοπών της κυβέρνησης. Τι βρήκε ο κ. Κουβέλης ως ισοδύναμο; Αν όμως -λέει- το πρόγραμμα πετύχει και έχουμε πλεονάσματα, αυτομάτως θα γίνονται αυξήσεις σε ό,τι έχει περικοπεί! Καλά, υπάρχουν στη ΔΗΜ.ΑΡ. οικονομολόγοι που πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε αυτό το ασφυκτικά υποδουλωτικό πλαίσιο;

Η ΕΛΛΑΔΑ στην κατάσταση που βρίσκεται χρειάζεται άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο, εθνική λαϊκή ενότητα κατά του σάπιου κατεστημένου, πολιτικό σχέδιο με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας και ολοκληρωμένο πλάνο εθνικής ανάπτυξης. Σε άρθρο του, την προηγούμενη Κυριακή στο “Βήμα”, ο εκσυγχρονιστής (όχι βέβαια όσο ο Μπίστης και ο Μαργαρίτης) τέως υπουργός Τάσος Γιαννίτσης σημειώνει: “Η πολιτική της τρόικας, ενώ παρεμβαίνει έντονα στα εισοδηματικά, περιορίζεται σε φραστικές συστάσεις για τη φοροδιαφυγή και αγνοεί την παραγωγική αναδιάρθρωση. Επιπλέον, σε επί μέρους πολιτικές δείχνει να αποβλέπει περισσότερο σε επί μέρους συμφέροντα, παρά στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και στην ανάπτυξη. Έτσι η συρρίκνωση της οικονομίας ακυρώνει τις προσπάθειες μακροοικονομικής προσαρμογής. Επιπλέον, όταν, πέρα από την ύφεση, το κράτος σαρώνει κάθε τραπεζική ρευστότητα για να καλύψει τα δικά του ελλείμματα, αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και υπάρχει γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης, προκύπτει παραγωγική αποδιάρθρωση”. Είναι φανερό πως ο κ. Γιαννίτσης κατανοεί κάπως αργά αυτό που δεν μας έλεγε ότι γινόταν και με την κυβέρνηση Παπαδήμου στην οποία μετείχε. Ας είναι. Τι να πει άλλωστε; Ότι αυτά που σημειώνει τα είπε όλα ο Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ;
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σήμερα; Ο Τόμσεν του ΔΝΤ δεν δέχεται τις αριθμητικές αλχημείες του Στουρνάρα που, άλλωστε, και πριν γίνει υπουργάρα, δεν είχε προβλέψει τίποτα σωστά. Ο Τόμσεν, λοιπόν, όταν άκουσε την πρόβλεψη του κ. υπουργού για έλλειμμα 115% το 2020, έβαλε τα γέλια και έβγαλε το δικό του χαρτί που έγραφε 135% πλας. Που σημαίνει, εξήγησε στον υπουργό και τον πρωθυπουργό, ότι το ΔΝΤ φεύγει, διότι απαγορεύεται από το καταστατικό του να ρίχνει χρήμα σε χώρες όπου το χρέος δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο, εκτός αν γίνει νέο κούρεμα. Απλά πράγματα. Πώς όμως να γίνει, όταν οι Γερμανοί λένε όχι; Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Ποιος θα καλύψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ; Εδώ αρχίζουν τα ζόρια και ο καυγάς των Ευρωπαίων πάνω από το πειραματόζωο.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ πάντως, που ακόμα κάνουν το γενικό κουμάντο, δεν φαίνεται να βιάζονται. Σε σύσκεψη με τους δορυφόρους τους (Ολλανδία και Φινλανδία) δήλωσαν πως ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ισπανία και την Ιταλία από το ESM δεν ισχύει (μήπως ίσχυσε και καμιά από τις προηγούμενες;) και έθεσαν νέους όρους για την ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ενοποίηση υπό τη διεύθυνση (φυσικά) του Βερολίνου. Περίεργες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται από τη γερμανική κυβέρνηση, με εξωθεσμική σύνοδο 11 χωρών, 10 από την Ευρωζώνη συν την Πολωνία (!) για θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. Η Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά, σε καμιά ευρωπαϊκή ή διεθνή διεργασία.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, είναι θέμα μηνών να καταρρεύσει η πατρίδα μας. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορούν να δίνουν συντάξεις, έστω και αυτές τις πετσοκομμένες. Νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη θα υπάρχει μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες. Τα υπολείμματα της αγοράς, όσα ακόμα λειτουργούν, είναι έτοιμα για λουκέτο. Ο μηδενισμός της εσωτερικής ζήτησης θα εκτοξεύσει κι άλλο την ύφεση και την ανεργία, σε θερμοκρασίες που δεν μπορεί να αντέξει κανονικός άνθρωπος. Σε αυτή τη δραματική κατάσταση για την Ελλάδα κανείς δεν δικαιούται να κρύβεται.
dchristou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου