Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Γερμανικός Τύπος: «Ελλάδα, ο,τι πρέπει για ξέπλυμα χρήματος»

«O,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος», είναι ο τίτλος συνέντευξης του προέδρου της ΜΚΟ «Global Financial Integrity», Ρ. Μπέικερ, προς το περιοδικό Der Spiegel στην οποία μιλά για τη διακίνηση μαύρου χρήματος στην Ελλάδα. Με το ζήτημα ασχολούνται κι άλλες εφημερίδες του Γερμανικού Τύπου, ενώ σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, Έλληνες γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί αποκρύπτουν περίπου το μισό εισόδημά τους, διαπράττοντας με τον τρόπο αυτό απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου συνολικού ύψους 11,2 δις ευρώ το χρόνο.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στην επισήμανση των συντακτών του Spiegel ότι στις χώρες της κρίσης και κυρίως στην Ελλάδα, οι πλούσιοι έβγαλαν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια, ο ειδικός σχολιάζει: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μόνο μεταξύ 2003 και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δισ. δολάρια (207 δις ευρώ) παράνομου χρήματος, που προερχόταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία». Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο κ. Μπέικερ, «εισέρρευσαν το 2010 παράνομα στην Ελλάδα 90 δισ. δολάρια και το 2011 109 δισ.

Σε ερώτηση του περιοδικού εάν η Ελλάδα είναι η πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης, ο ειδικός απαντά: «Τα αριθμητικά στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος. Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που ερεύνησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση». Και στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης όμως η εικόνα είναι παρόμοια: «(…) Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη παραοικονομία στην Ευρώπη».

«Οι ελληνικές εφοριακές αρχές θέλουν να μάθουν από δικηγόρους, γιατρούς και αστρολόγους, γιατί έχουν τόσο πολλά χρήματα στο εξωτερικό» αναφέρει την ίδια στιγμή δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel που σημειώνει ότι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται 1727 περιπτώσεις προσώπων που μετέφεραν τους τελευταίους μήνες στο εξωτερικό ποσά μεγαλύτερα των 300.000 ευρώ.

«Τα εμβάσματα αυτά δεν είναι οπωσδήποτε παράνομα. Όμως οι αρχές ενδιαφέρονται για την προέλευση των χρημάτων και εάν φορολογήθηκαν όπως έπρεπε. Οι υποθέσεις αφορούν γιατρούς, δικηγόρους αλλά και κομμωτές, μέχρι και τρεις αστρολόγους», σημειώνει η εφημερίδα.

«Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, Έλληνες γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί αποκρύπτουν περίπου το μισό εισόδημά τους, διαπράττοντας με τον τρόπο αυτό απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου συνολικού ύψους 11,2 δις ευρώ το χρόνο. Όσο δηλαδή είναι περίπου και το ύψος του νέου πακέτου λιτότητας (…)» τονίζει το δημοσίευμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου