Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αντίπαλα σχέδια

Μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Σαμαρά βυθίζεται στην αναξιοπιστία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δοκιμάζεται. Τα σκληρά μέτρα που έρχονται θα τη φέρουν ακόμη περισσότερο αντιμέτωπη με την κοινωνία. Οι τρεις αρχηγοί αναβάλλουν την ανακοίνωση προειλημμένων αποφάσεων, ώστε να διαχειριστούν επικοινωνιακά την πολιτική αφερεγγυότητά τους, καθώς πολιτεύονται εκτός προεκλογικών δεσμεύσεων και εκτός προγραμματικών δηλώσεων.
Δεν έχουν παραδοθεί, όμως. Δεν θα πέσουν ως ώριμο φρούτο. Απεργάζονται κινήσεις προκειμένου να ανασυγκροτήσουν το μνημονιακό μπλοκ και να δημιουργήσουν "περιτύλιγμα" διεθνούς εμπιστοσύνης, με τις ακριτομυθίες περί επιμήκυνσης και νέου "κουρέματος". Για τα "μπόνους" αυτά, τροϊκανοί και κυβέρνηση εκβιάζουν την κοινωνία αλλά και τους δικούς τους βουλευτές για την ψήφιση του νέου πακέτου. Για τα "καλύτερα" πρέπει να υποστούμε ως κοινωνία τα χειρότερα!

Μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, δηλαδή σε έναν μήνα από σήμερα, η κυβέρνηση έβαλε στόχο να ξεπουλήσει "φιλέτα" της δημόσιας περιουσίας, ώστε να προκαταβάλει μέρος του δανείου στους πιστωτές και να διαμορφώσει νέες συμμαχίες με διεθνή συμφέροντα και τους εγχώριους διαπλεκόμενους υπεργολάβους. Πρόκειται για την απόπειρα αναπαλαίωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που τρίζει, όπως φάνηκε και με την υπόθεση της Siemens. Ακόμη, όμως, κι αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για "μπόνους", η επιμονή στη μνημονιακή λιτότητα (και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) θα παράγει νέες κοινωνικές εντάσεις και αμφισβητήσεις του τροϊκανού μπλοκ εξουσίας.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να συκοφαντήσει εκ προοιμίου την Αριστερά και τις λαϊκές κινητοποιήσεις, εξομοιώνοντάς τις με την ακροδεξιά βία.
Στον αντίποδα αυτών των σχεδιασμών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει την ατζέντα της πολιτικής ανατροπής και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η παρέμβασή του στο σκάνδαλο της Siemens απέδειξε ότι το κυβερνητικό πουλόβερ ξηλώνεται. Τα μεγάλα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ υπήρξαν αφετηρία για κλιμάκωση των λαϊκών αγώνων, με επόμενο ραντεβού τη γενική απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου.
Το ενωτικό μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, η συγκροτημένη παρουσίαση του εναλλακτικού προγράμματος εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η απήχηση της χθεσινής ομιλίας του με την παρουσία κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην εκδήλωση, η εμπιστοσύνη στους λαϊκούς αγώνες και το ευθύβολο μήνυμα "σταματάμε την καταστροφή, οργανώνουμε την ανατροπή", σηματοδοτούν τη δημοκρατική, αγωνιστική και προγραμματική απάντηση για να βγει η χώρα από το Μνημόνιο, για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης. Στο επίκεντρο αυτής της δύσκολης, αλλά αναγκαίας προσπάθειας, βρίσκεται η συγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς. Δεν πρόκειται για αυτοδικαιωτικό στόχο, αλλά για προϋπόθεση εθνικής και λαϊκής ανάτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου