Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σταθερά βήματα στο μέλλον

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΛΙΟΥ*

Η επίσκεψη στη ΔΕΘ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σ. Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε σημαντική στιγμή στη μετεκλογική πορεία του κόμματός μας.
Ο σ. πρόεδρος παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στόχων και σημαντικές ιδέες, όχι μόνο για την αντιμνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αλλά και για τη διεκδίκηση μιας νέας θέσης της Ελλάδας στην περιοχή μας και στον κόσμο.
Είχε προηγηθεί - μία εβδομάδα πριν - η συμμετοχή του σ. προέδρου και άλλων κορυφαίων στελεχών στις διαδηλώσεις των συνδικάτων και άλλων κοινωνικών φορέων που έγιναν με την ευκαιρία των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τις παρεμβάσεις του αυτές είναι σαφέστατο και δεν επιδέχεται κακόβουλων ερμηνειών και διαστρεβλώσεων. Το κόμμα μας, που ήδη πορεύεται στον δρόμο του μετασχηματισμού του από συμμαχικό σχήμα σε μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, είναι αποφασισμένο να ασκήσει τόσο τον θεσμικό όσο και τον κινηματικό του ρόλο ανταποκρινόμενο στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, που εκφράστηκε με την εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου.
Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε ηχηρή απάντηση σε όσους διατείνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει κάνει «σκόντο» μετεκλογικά στις αντιμνημονιακές του θέσεις. Απάντηση και στις δυνάμεις του Μνημονίου που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση στις δικές τους καταστροφικές και αδιέξοδες επιλογές. Αν θεωρούν τα μνημόνια την ελληνική εκδοχή της Τ.Ι.Ν.Α. [There Is No Alternative, μετ.: Δεν Υπάρχει Εναλλακτική (λύση)], είναι μακριά νυχτωμένες οι δυνάμεις αυτές. Η Τ.Ι.Ν.Α. πεθαίνει και στην Ελλάδα, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πολεμάει σθεναρά τον νεοφιλελευθερισμό και ανοίγει δρόμους στο μέλλον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παραμένει μεγάλη ελπίδα για τον τόπο και τον ελληνικό λαό, αλλά και πηγή έμπνευσης για τις μαχόμενες αριστερές δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή χώρο. Απόδειξη για το τελευταίο τα μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης που εξακολουθούν να φθάνουν απ' όλες τις γωνιές της Γης και απ' όλα τα ρεύματα της Αριστεράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποτελεί δύναμη ενότητας της Αριστεράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
Προσωπικά είχα τη μεγάλη τιμή να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην περιφέρεια της Α' Αθήνας και η συμμετοχή μου αυτή ήταν πλούσια σε πολύτιμες εμπειρίες, τις οποίες προσπαθώ να αξιοποιήσω στη μετεκλογική μας δράση, ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στα Εξάρχεια και του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ.
Μέχρι τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 υπήρξα ανένταχτη στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, αλλά εκείνο που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της συμμετοχής μου στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ήταν η διορατική στάση του έναντι του κινήματος της πλατείας Συντάγματος, στο οποίο συμμετείχα σχεδόν καθημερινά το καλοκαίρι του 2011.
Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τα σύγχρονα κινήματα και τις πρωτοβουλίες των ενεργών πολιτών δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά. Αυτό διαπίστωσαν και πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι που μας στήριξαν στις εκλογές.
Έχω, λοιπόν, την ακλόνητη πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα προχωρήσει στη μετεξέλιξή του σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό, διατηρώντας την ταυτότητά του, όπως αυτή αποτυπώνεται στη μέχρι τώρα δράση του, αλλά και στο σήμα του, που αποτελεί τη σύνθεση τριών χρωμάτων, του κόκκινου του εργατικού κινήματος, του πράσινου της οικολογίας και του μωβ του φεμινισμού.
Ποια είναι η εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε σωστά; Κατά τη γνώμη μου είναι ο κυρίαρχος λαός του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κι αυτός πρέπει να μιλήσει για το μέλλον του, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις στις συνοικίες, στις πόλεις και κωμοπόλεις και στους τόπους δουλειάς.
Δεν πρέπει να φοβηθούμε τα ανοίγματα στην ελληνική κοινωνία, που βιώνει μια πολύ επώδυνη κατάσταση και μέσα από τις ίδιες τις εμπειρίες της επαναπροσδιορίζει τις πολιτικές και κομματικές της προτιμήσεις.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, καλούμαστε να πορευτούμε «με λογισμό και μ' όνειρο».
Κι αυτό νομίζω ότι το πετυχαίνουμε έως τώρα, δρώντας μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή.

* Η Κατερίνα Παλιού είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην Α' Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου