Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Μερικές μας προτιμούν πορνό!

Βένα Γεωργακοπούλου 
Το βιβλίο της Α. Λίβι για τη γυναικεία συμπεριφορά 
Η Αριέλ Λίβι [Ariel Levy], στα 30 της και κάτι, δημοσιογράφος στο «New York Magazine», είναι φεμινίστρια. Από το σημείο, όμως, αυτό μέχρι να εισαγάγει τον όρο «female chauvinist pigς» υπάρχει μια απόσταση. Ή μήπως όχι; 
Με το βιβλίο της «Female chauvinist pigs: Women and the Rise of the Raunch Culture» (Γυναικεία σοβινιστικά γουρούνια: Οι γυναίκες και η άνοδος της πρόστυχης κουλτούρας), που έκανε μεγάλη αίσθηση στις ΗΠΑ, κατηγορεί τις ομόφυλές της ότι όχι απλώς αποδέχονται τη χυδαιότητα με την οποία η σύγχρονη κουλτούρα ταυτίζει το γυναικείο μοντέλο, αλλά ότι τη συνδαυλίζουν με προθυμία και ενεργητικότητα. Σύμφωνα με τη Λίβι, γυναικεία σοβινιστικά γουρούνια είναι αυτές που «κάνουν τις άλλες γυναίκες αλλά και τον εαυτό τους σεξουαλικά αντικείμενα». Δηλαδή μια ευρεία γκάμα γυναικών.
Οι φοιτήτριες, που βγάζουν στις πλαζ το βρακάκι τους κάτω από ανδρικές ιαχές «δείξε μας τα στήθη σου, δείξε μας τον κώλο σου». Οι μαθήτριες, που σκοτώνουν την ώρα τους στις διαδρομές προς και από το σχολείο παίζοντας το παιχνίδι «Τσούλα στο λεωφορείο». Οι νεαρές, που έχουν σεξουαλικά πρότυπα τις πορνοστάρ (στο βρετανικό Big Brother έξι από τις 8 κοπέλες που πήραν μέρος ήθελαν να γίνουν μοντέλα ή να δουλέψουν στην πορνο-βιομηχανία). Οι γυναίκες που φουσκώνουν χείλη και στήθη με σιλικόνη, κυκλοφορούν ημίγυμνες ή συμμετέχουν στα «Cake sex parties».
Αυτά τα τελευταία, μια νέα μόδα σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, θεωρούνται το «τρίτο φεμινιστικό κύμα» και βαυκαλίζονται ότι βοηθούν τις γυναίκες «να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους και να βιώσουν τον φεμινισμό στην πράξη»! Η συγγραφέας πήγε και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μιμούνται τη σεξουαλική πράξη ενώπιον παραληρούντων ανδρών, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγεται ο 50 Cent να τραγουδά «The hos they wanna fuck».
Σε συνέντευξή της στην «Γκάρντιαν» η Αριέλ Λίβι υποστηρίζει σθεναρά τη θέση της. «Πολλοί άνθρωποι μου λένε: "ε, και λοιπόν; Ζούμε σε μια μεταφεμινιστική εποχή, οι γυναίκες κέρδισαν τον πόλεμο των φύλων. Αυτό που εσύ θεωρείς πρόστυχη κουλτούρα δεν απειλεί τη θέση τους στην κοινωνία". Αλλά πότε ακριβώς κερδίσαμε τον πόλεμο; Ακόμα δεν αποκτήσαμε ίσους μισθούς για ίση εργασία, ούτε ισότιμη αντιπροσώπευση στις κυβερνήσεις. Είναι σαν να έχει αφαιρεθεί το κλουβί από τις γυναίκες και καμία να μην προσπαθεί να βγει έξω από αυτό. Συμπεριφερόμαστε ακόμα όπως νομίζουμε ότι θέλουν οι άνδρες. Αν ο μόνος τρόπος σεξουαλικής έκφρασης που μας προσφέρεται είναι κάποιος που δεν έχει καμία αυθεντικότητα αλλά έχει αντιγραφεί από στριπτιτζούδες και πορνοστάρ -γυναίκες που, άλλωστε, πληρώνονται για να προσφέρουν ευχαρίστηση- τότε οι ευκαιρίες μας να βρούμε πραγματική σεξουαλική απόλαυση, επαφή, ακόμα και αγάπη, είναι ελάχιστες».
Η Πάρις Χίλτον είναι για τη Λίβι η καλύτερη απόδειξη του πώς η «πρόστυχη κουλτούρα» διαστρεβλώνει τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Δεν έχει δηλώσει η κοσμική νεαρά: «Οι φίλοι μου λένε ότι δεν είμαι σεξουαλική, αλλά μόνο σέξι»; Δεν την έχουμε δει στο γνωστό βίντεό της να μιλάει στο κινητό εμφανώς βαριεστημένη ενώ κάνει σεξ; 
Η Λίβι έχει εντελώς διαφορετική άποψη για το τι είναι σέξι. «Εάν σώνει και καλά πρέπει να έχεις ένα πρότυπο για τη σεξουαλική ευχαρίστηση, κάνε τουλάχιστον κάποια που ευχαριστιέται το σεξ, και όχι κάποια που το υποδύεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου