Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μέτρα και ΣΔΟΕ ταράζουν την κυβέρνηση

Συνθήκες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης δημιουργούν αφενός τα σκληρά μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών, αφετέρου ο πολιτικός σάλος που έχει προκληθεί από κατάθεση στο ΣΔΟΕ που εμπλέκει σε σκάνδαλο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη.
Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονος, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού “βλέπουν” ακόμη και σχέδιο “αποσταθεροποίησης” της κυβέρνησης, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής πλήττεται λίγες μόλις μέρες πριν το Κοινοβούλιο κληθεί να ψηφίσει σκληρότατα μέτρα. Εξάλλου, έχει τη σημασία του ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης είναι ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. και στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως “συνείδηση της παράταξης”.

Εσωκομματικά σενάρια
Πολλά “γαλάζια” στελέχη, που βλέπουν την κυβέρνηση να τρίζει από τον πολιτικό σάλο για την υπόθεση του ΣΔΟΕ, διερωτώνται με νόημα, αφού η κατάθεση βρίσκεται στα αρχεία του Σώματος από το 2010 και οι αρχές είχαν “σκοντάψει” στο όνομα του προέδρου της Βουλής ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, γιατί τα στοιχεία διέρρευσαν τώρα στα ΜΜΕ.
 Έμπειροι κομματικοί παράγοντες, μάλιστα, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο “ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών”. Συν τοις άλλοις, πρόσθετα ερωτήματα δημιουργεί το γεγονός ότι ο νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλος, είναι στενός πολιτικός φίλος και συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά από το Μεσσηνία και ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού για τη θέση αυτή. Εντούτοις, το Μέγαρο Μαξίμου πιάστηκε, το απόγευμα του Σαββάτου, όταν έγινε γνωστό το θέμα της εφημερίδας "Real News", εξ απίνης και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν τον πανικό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής, ενόσω βρισκόταν στη Ρώμη, για τις αποκαλύψεις σχετικά με τα ονόματα των 32 πολιτικών που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ για “περίεργο πλουτισμό”, εξ ου και έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, να διαβιβάσει το Σώμα όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, για να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα η έρευνα.

“Κλείνουν” τα μέτρα
Την ώρα που στο “γαλάζιο” εσωκομματικό τοπίο επικρατεί αναταραχή για την υπόθεση Μεϊμαράκη, τα σκληρά μέτρα απειλούν εκ νέου τη συνοχή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δώσει σήμα στους συνεργάτες του να τελειώνουν όλα ώς το τέλος της εβδομάδας, αφού το Μαξίμου επιθυμεί διακαώς η έκθεση της τρόικας και η αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ να γίνουν πριν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Έτσι, για την Πέμπτη προγραμματίζεται νέα σύσκεψη αρχηγών. Στο πρωθυπουργικό γραφείο, πάντως, έχει ήδη διαμηνυθεί από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΠΑΣΟΚ το αίτημα των κυβερνητικών εταίρων να έχουν νωρίτερα την τελική λίστα των μέτρων, ώστε να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί στη σύσκεψη των αρχηγών και να ληφθεί, εν τέλει, η πολιτική απόφαση. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει -και προς τούτο θα πιέσει τους αρχηγούς- να υιοθετήσει στην τελική δέσμη μέτρων την περίφημη “ρήτρα περικοπών” που ζητεί ο Π. Τόμσεν του ΔΝΤ. Αυτό, εξάλλου, προέκυψε και ως πληροφορία από τη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον Γ. Στουρνάρα, αφού αμφότεροι θεώρησαν περίπου ως δεδομένη την υιοθέτηση της σχετικής ρήτρας.
Με άλλα λόγια, προκειμένου η κυβέρνηση να πείσει την τρόικα να μην ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ οι περικοπές σε μισθούς-συντάξεις-κοινωνικές μεταβιβάσεις, θα δεχθεί ότι, όποια πρόβλεψη δημοσιονομικής εξοικονόμησης από λειτουργικές δαπάνες-συγχωνεύσεις θα “πέφτει έξω”, θα αντικαθίσταται από πρόσθετα μέτρα σε μισθούς-συντάξεις.

Ωστόσο, αν και όλα δείχνουν ότι στη σύσκεψη κορυφής της Πέμπτης θα υπάρξει η πολιτική συμφωνία για τα μέτρα, ήδη βουλευτές της Ν.Δ. εκδηλώνουν τις αντιρρήσεις τους να τα υποστηρίξουν στη Βουλή. Ενδεικτικά, ο Ν. Κακλαμάνης επισήμανε χθες, μιλώντας στον ρ/σ Alpha, ότι “αν η κυβέρνηση πάρει τέτοια μέτρα, δεν θα υπάρχει κυβέρνηση την άλλη μέρα”, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τουλάχιστον άλλοι 10 βουλευτές της Ν.Δ. Δεδομένου του αναβρασμού στη “γαλάζια” Κ.Ο., σχεδιάζεται συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος υπό τον Αντ. Σαμαρά, όπου θα τεθεί επισήμως κομματική πειθαρχία. Παράλληλα, στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις και για τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, ώστε να υπερασπιστεί την “αναγκαιότητα” των μέτρων-σοκ.

Πολύδωρας κατά Σαμαρά
Εκτός της αναταραχής που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Ν.Δ. η υπόθεση Μεϊμαράκη, πρόσθετη αναταραχή έχει προκληθεί από το βιβλίο του Β. Πολύδωρα “Κατά Κηνσόρων”. Σʼ αυτό, υπερασπίζεται τον διορισμό της θυγατέρας του ως μετακλητής στη Βουλή και “φωτογραφίζει” ευθέως τον νυν πρωθυπουργό και για διορισμούς Μεσσηνίων στο Μουσείο Ακρόπολης, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού, αλλά και για διορισμούς επίσης Μεσσηνίων στη Βουλή - θέμα που είχε αποκαλύψει η “Αυγή”. Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν την ενόχληση του πρωθυπουργού για το πόνημα του Β. Πολύδωρα, διαμηνύοντας, πάντως, ότι “δεν θα ασχοληθούν περαιτέρω”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου