Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Πορτογάλοι στρατιωτικοί: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση

Το συνδικαλιστικό όργανο των στρατιωτικών στην Πορτογαλία (το οποίο εκπροσωπεί ολόκληρο το στράτευμα) προχώρησε σε μία πρωτοφανή για τα χρονικά ανακοίνωση, όπου απαιτεί από τον Πρωθυπουργό Κοέλιο να εγκαταλείψει την χώρα, αλλιώς θα οδηγηθούν σε κίνημα για την ανατροπή του, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τα λαΐκά δικαιώματα.
Η Associação de Praças (AP) κατηγορεί παράλληλα την πορτογαλική κυβέρνηση συνασπισμού ότι «καταστρέφει τη χώρα» και πως «έχει μετατρέψει τον λαό της χώρας σε ινδικά χοιρίδια για κοινωνικά πειράματα  με τα νέα μέτρα λιτότητας. Είναι φανερό, ότι οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί από αυτή την κυβέρνηση έχουν αποτύχει. Έχουν επικεντρωθεί στην εκθεμελίωση των εργαζομένων και των κοινωνικών τους δικαιωμάτων με το να επιβάλλουν όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας, περισσότερη ανεργία και περισσότερη ανασφάλεια» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Associação de Praças (ΑΡ).
Στην ανακοίνωσή της η AP τονίζει ότι δεν επιθυμεί να μείνει απλός παρατηρητής «όσο αυτή η αχρεία αυτή επίθεση προετοιμάζεται» υπενθυμίζοντας ότι  «δεν είναι στην νοοτροπία του Στρατού να αποφεύγει καταστάσεις» και συνεχίζουν καλώντας τον Πρωθυπουργό τους να εγκαταλείψει άμεσα την χώρα. «Κύριε πρωθυπουργέ για το καλό της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων κάντε τους τη χάρη παραιτηθείτε τώρα και φύγετε από τη χώρα!». Η ΑΡ καλεί μάλιστα τους Πορτογάλους στρατιωτικούς να παραβρεθούν στις συγκεντρώσεις του Σαββάτου «καθώς και αυτοί είναι πολίτες».
Η ΑΡ κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση της Πορτογαλίας ότι έχει «μετατρέψει τους φτωχούς σε άθλιους και τη μεσαία τάξη σε νεόπτωχους οδηγώντας μια ρημαγμένη χώρα χωρίς κανένα στόχο στην άβυσσο». Και η ανακοίνωση καταλήγει ότι  με σαφή προειδοποίηση ότι «οι πορτογαλικές ένοπλες δυνάμεις θα αναγκαστούν να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους»!

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Τρόικα και σε κανένα άλλο να συνεχίσουν. Έχουμε νόμιμη εξουσιοδότηση να υπερασπιστούμε το πορτογαλικό σύνταγμα και δεν μπορούμε, ούτε και πρόκειται να εγκαταλείψουμε ένα έθνος με 900 χρόνια ιστορία  να μαραζώσει επειδή εσείς αποφασίσατε να κάνετε την Πορτογαλία όμηρο των διεθνών οικονομικών κύκλων. Όλο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έχει ορκιστεί στην υπεράσπιση της χώρας, να περιφρουρεί το σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας και αποκηρύσσουν κατηγορηματικά τις πολιτικές που ακολουθούνται γιατί είναι αντίθετες με αυτά που οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ορκιστεί».
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε μεγάλη πίεση προκειμένου να παραιτηθεί, ιδιαίτερα μετά τις διαδηλώσεις ενός εκατομμυρίου πολιτών σε 32 πόλεις της χώρας.
Σημειώνεται ότι η "Αssociação de praças" είναι αριστερής κατεύθυνσης και προέρχεται ιστορικά από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων.
Πηγές: Left.grionline.pt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου