Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Το διακύβευμα από σήμερα...

Πώς θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι χθες το βράδυ θα ήμασταν λυπημένοι με το κόμμα που υποστηρίζουμε και στηρίξαμε, όχι μόνο εμείς, αλλά πάνω από 2.000.000 Έλληνες, με εντολή να αγωνιστεί από την καλύτερη δυνατή θέση -κυριολεκτικά- για τη σωτηρία της χώρας; Δυστυχώς, υπέρτερες οικονομικά και επικοινωνιακά δυνάμεις, εγχώριες και κυρίως εξωχώριες, εκβίασαν την ψήφο μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων και κυρίως μεγάλων ηλικιών, πως την επόμενη μέρα των εκλογών, στην περίπτωση που νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας θα εκδιωχθεί από το ευρώ και μια απέραντη φτώχεια σαν την Κατοχή το 1940-1944 θα σαρώσει την πατρίδα μας. Οι δανειστές της χώρας, χωρίς κανένα σεβασμό σε μια ανεξάρτητη και υπερήφανη χώρα, σπεκουλάριζαν με τους εν Ελλάδι αντιπροσώπους τους.
Το διακύβευμα για τη σωτηρία της χώρας δεν ήταν ούτε και σήμερα είναι "ευρώ ή δραχμή". Το διακύβευμα είναι αν οι πολιτικές δυνάμεις κατά κύριο λόγο έχουν σχέδιο και πολιτική βούληση να ανασυγκροτήσουν έναν κατεστραμμένο οικονομικά και πολιτικά τόπο ώστε να βγει το ταχύτερο δυνατόν από μια κρίση που έχει γίνει ανθρωπιστική.
ΦΥΣΙΚΑ, η μεγάλη διαφορά εδρών, με το πρώτο κόμμα να διαθέτει το 42% των εδρών με 29% των ψήφων, δεν επιτρέπει, στις σημερινές συνθήκες, τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ ως συμπλήρωμα ή άλλοθι για τη συνέχεια της συμφωνίας που έχουν υπογράψει Βενιζέλος – Σαμαράς, όποιες "ανάσες" και αν παρασχεθούν. Η μεγάλη εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και οι εξελίξεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που πιέζονται ασφυκτικά από το δόγμα Μέρκελ για συνεχή λιτότητα θα είναι καθοριστική στις πολιτικές εξελίξεις. Αν πραγματικά Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. εννοούν πως μια ευρύτερη διακομματική συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα από τα συγκεκριμένα κόμματα και τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, να προδίδουν την εντολή των πολιτών που τα ψήφισαν, μένει να φανεί από σήμερα, από τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ παραγωγικές ηλικίες των ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε πολύ υψηλά ποσοστά, 33-34% σε σχέση με 20-24% της Ν.Δ. και 6-8% του ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά προέκυψε στις ηλικίες άνω των 56 ετών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 20%, η Ν.Δ. 39% και το ΠΑΣΟΚ 17%. Ένας φοβισμένος κόσμος, που προέταξε τις όποιες αποταμιεύσεις του, μεγάλες ή μικρές, ένας κόσμος που φοβήθηκε τη ζητούμενη τομή βλέποντας τα πράγματα κοντόφθαλμα και συντηρητικά, χωρίς να αισθάνεται τον βαθμό που η ελληνική κρίση σαρώνει τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία.

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ για τη σωτηρία της χώρας δεν ήταν ούτε και σήμερα είναι "ευρώ ή δραχμή". Το διακύβευμα είναι αν οι πολιτικές δυνάμεις κατά κύριο λόγο έχουν σχέδιο και πολιτική βούληση να ανασυγκροτήσουν έναν κατεστραμμένο οικονομικά και πολιτικά τόπο ώστε να βγει το ταχύτερο δυνατόν από μια κρίση που έχει γίνει ανθρωπιστική. Το ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα δεν δίνει ευκαιρίες, καθώς η ανάπτυξη είναι έργο που κατά κύριο λόγο έχουν κρατήσει για λογαριασμό τους οι ξένοι πιστωτές. Μια τόσο κατακερματισμένη εθνική οικονομία δεν μπορεί να πάρει μπροστά χωρίς έναν σύγχρονο, δυναμικό και άριστα οργανωμένο δημόσιο τομέα με επιστημονικά και χρηματοπιστωτικά εργαλεία - με λίγα λόγια. Με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση πολύτιμων δημιουργικών δυνάμεων νέων ανθρώπων.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, όπως έχει πει και ο Χορστ Ράιχενμπαχ, τα βάσανα θα συνεχιστούν μέχρι οι ξένοι πιστωτές να αποφασίσουν πως ήρθε η ώρα, λόγω φτήνιας, να κάνουν τις επενδύσεις τους, αφήνοντας σε αυτόν το τόπο κάποια ισχνά μεροκάματα και εξάγοντας τον παραγόμενο πλούτο στο εξωτερικό. Οι συνταγές που υπηρέτησαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν βγήκαν και όσα δώρα χρόνου και αν γίνουν στον Αντώνη Σαμαρά για να αρχίσει να κυβερνά, δεν είναι αρκετά για τη μεγάλη αναστροφή της κατάστασης. Το πρόβλημα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι πως δεν θα έχει ισχυρή κοινωνική στήριξη σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που η όποια επιτυχία του εξαρτάται κυρίως, αν όχι μόνο, από τις διαθέσεις των πιστωτών. Αντίθετα, η πολιτική και κοινωνική δύναμη των πολιτών που στήριξαν τις πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η θέση τους και ο ρόλος τους στην οικονομία και την κοινωνία, είναι πολλαπλάσια ισχυρή για το μέλλον αυτού του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου