Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Σύνοδος Κορυφής και Αντισύνοδος: Ένας άλλος δρόμος για την Ευρώπη

Στις 28 και 29 Ιουνίου συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Πρόκειται για την 19η από τις αρχές του 2010, όπου συμβατικά τοποθετείται η έναρξη της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Τα θέματα που θα συζητηθούν, γνωστά. Γνωστά επίσης τα θέματα που βρίσκονται εκτός ημερήσιας διάταξης.
Στα πρώτα περιλαμβάνονται σημαντικά ζητήματα, στα οποία αναζητείται λύση μέσω τακτικισμών. Τέτοιο θέμα είναι η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο γνωστός "φόρος Τόμπιν", την εφαρμογή του οποίου τα κοινωνικά κινήματα και η αριστερά απαιτούν εδώ και είκοσι χρόνια και με τον οποίο διαφωνεί η Βρετανία. Έτσι, επινοείται η εφαρμογή του φόρου μόνο από όσα κράτη συμφωνούν, με τη διαδικασία της «πρωτοβουλίας ενισχυμένης συνεργασίας», αποδυναμώνοντας στην ουσία το ίδιο το μέτρο.

Αλλα μέτρα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν τη νεφελώδη δήλωση, που έκαναν οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας πρόσφατα για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ε.Ε. Σχετικά, έχει ακουστεί ένα ποσό της τάξης των 130 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι γνωστό από πού θα προέλθει, πού και πώς θα χρησιμοποιηθεί και τελικά με ποιον τρόπο θα βγάλει την Ευρώπη από την ύφεση και θα προωθήσει την ανάπτυξη.
Βεβαίως, το καυτό προς συζήτηση ζήτημα είναι η ανάληψη κάποιας μορφής συλλογικής ευθύνης για το διογκούμενο δημόσιο χρέος ενός όλο και μεγαλύτερου αριθμού χωρών μελών της Ευρωζώνης, που απειλεί να καταποντίσει ολόκληρη την ευρωζώνη. Το αίτημα για την έκδοση ευρωομολόγων, στο οποίο ανθίσταται σθεναρά και απολύτως λανθασμένα η καγκελάριος Μέρκελ, προβάλλει πιο έντονο από ποτέ. Παρά την επιμονή των Ευρωπαίων ηγετών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός, όπως είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι, θεωρείται απίθανο το ζήτημα να αντιμετωπιστεί διεξοδικά στην παρούσα Σύνοδο. Κάποια "μεσοβέζικη" λύση φαίνεται πιο πιθανή, παρατείνοντας την κρίση του ευρώ.
Εξίσου ενδιαφέροντα όμως είναι και τα θέματα που δεν θα συζητηθούν. Ενδεικτικά, αυτά περιλαμβάνουν τα εξής.
* Την ανάγκη ριζικής αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής για το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες παραμένουν κυρίαρχες του οικονομικού και πολιτικού παιχνιδιού, υπαγορεύοντας τους όρους τους στις κυβερνήσεις και ορίζοντας την τύχη των κοινωνιών της Ευρώπης.
* Την εφαρμογή ελέγχων για τη διαφυγή κεφαλαίων, που βυθίζουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία κ.λπ., όλο και περισσότερο στην κρίση.  Η απειλή της εξόδου από το ευρώ οδηγεί τις μεγάλες εταιρίες και τους πλούσιους στη διαφυγή των κεφαλαίων τους σε ʽασφαλείς΄ προορισμούς, όπως είναι η Ελβετία, η Βρετανία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό, η ανισοκατανομή μεταξύ κοινωνικών ομάδων και περιοχών διευρύνεται, καθιστώντας την έξοδο από την κρίση όλο και δυσκολότερη.
* Την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την αναστροφή της ύφεσης, που ήδη αγκαλιάζει την Ευρώπη. Το 2012 η Ευρωζώνη συνολικά θα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ ορισμένες περιοχές, όπως η Ελλάδα, σε καταφανή οικονομική και κοινωνική κρίση. Η τόνωση της ζήτησης μέσω δημοσίων επενδύσεων, με οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια, η αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της στήριξης των χαμηλών και της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και περιουσιών, η ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών, που έχουν καταρρακωθεί από την ασκούμενη πολιτική λιτότητας είναι μερικά από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, προκειμένου η Ευρώπη να εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.
* Την ανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ε.Ε. Τα τελευταία δύο χρόνια, η βαρύτητα της Γερμανίας και δευτερευόντως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της "περιφέρειας" της Ε.Ε. αλλά και του ευρωκοινοβουλίου έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε βάρος της δημοκρατίας. Στις συνθήκες αυτές, η περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση κινδυνεύει να επιδεινώσει τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανισορροπίες της Ε.Ε., ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ρόλο της Γερμανίας, αλλά και τις κάθε είδους τάσεις εθνικισμού στην Ε.Ε.
Τα θέματα που δεν θα συζητήσει η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις 28 και 29 Ιουνίου 2012 θα απασχολήσουν την εναλλακτική σύνοδο με τίτλο «Ένας άλλος δρόμος για την Ευρώπη», που θα συνέλθει στις 28 Ιουνίου 2012 στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων, δικτύων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, ευρωβουλευτές της ομάδας των Πρασίνων και της Ενωμένης Αριστεράς κ.λπ. Η σύνοδος αυτή θα μεταδοθεί ηλεκτρονικά στον ιστότοπο www.anotherroadforeurope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου